Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » O....!

O....!

marzena 19:58, 26 lis 2014

Joku, to moja 10-letnia metasekwoja, właśnie już straciła wszystkie swe ostatnio pięknie wybarwione liście...
Gabriela 20:10, 26 lis 2014

marzena napisał(a)
na wiosnę mam zamiar wykonać rabatę bylinową przy murze ( muszę go zmierzyć, ale chyba ma dł 15 m) od strony południowej... w obecnej chwili rosnie tam już trochę bylin i są pnącza na murze ( bluszcz, trzmielina ( zaczęła sie nagle piąć ), wisteria, powojnik, wiciokrzew japoński)

tak wygląda ta półokrągła rabata in statu nascendi ...jest wymierzona, przekopana, reszta prac będzie na wiosnę...

Super, mam propozycję: możesz ją troszkę poszerzyć i zrobić prostokąt? O proporcje do muru chodzi.
Pytałam się bez sensu u siebie więc powtarzam - jaki styl, a przede wszystkim jaka kolorystyka Ci w duszy gra?
marzena 20:18, 26 lis 2014

Gabriela, mogę ją trochę poszerzyć/zwiększyć...ale nie zrobię prostokątu, po prostu nie przepadam za takimi prostymi liniami... no i nie konweniowałoby to z moimi innymi liniami rabat, czyli kołami, więc zostanie taki łuk, taką linię lubię...
jaka kolorystyka ? bez czerwieni i pomarańczu z pewnością, bo nie są to moje kolory
proszę o pomysły z bielą, różem, bordo, fioletem, także żółtą barwą
i z góry merci
Gabriela 20:42, 26 lis 2014

Skoro tak, to poszerz koniecznie, bo na takiej szerokości nie wyjdą trzy piętra, a mur jest wysoki.

To jeszcze styl: naturalistyczno-ziołowy czy róże i większe kwiaty?
Widziałaś u mnie zdjęcia Red Border? Jak człowiek to widzi na żywo, to od razu mu się gusta zmieniają.
marzena 20:48, 26 lis 2014

Gabriela, widziałam...ok, poszerzę z jednej strony są już trzy krzewy róż, ale rosną tak sobie...nie przejmuj się nimi, wolę styl naturalistyczno-ziołowy, róże mogę usunąć...
to czekam
Agania 20:48, 26 lis 2014

Przywrotniki, wilczomlecze, tiarelki, liliowce, ostrogowce, żeleźniaki są fioletowe i żółte, kosaćce, przetaczniki viola, ostróżki, łubiny, ślazówki, floksy, rudbekie, jeżówki, goździki kamienne, zawilce, kamasja/cebule, jest tego trochę, a jeszcze jednoroczne wśród bylin i będzie szał, a Gabrysia ma inspiracji mnóstwo
marzena 20:54, 26 lis 2014

dzięki Agania, będę teraz kolekcjonować Wasze rady, przydadzą się bardzo
niektóre z wymienionych przez Ciebie roślin już nawet mam
dorotka_z 20:59, 26 lis 2014

to ja się zapisuję, bo jestem tej rabaty ogromnie ciekawa
Cały ogród mi się ogromnie podoba, nie mam więc wątpliwości, że i tutaj będzie pięknie
Bogdzia 20:59, 26 lis 2014

O! będzie się działo wiosną.Pozdrówka.
Gabriela 21:34, 26 lis 2014

Popatrz na rabatę po prawej stronie:

A teraz na szczegóły, to jest z początku sierpnia.

Są tu pastelowe floksy, ostróżki, róże i niebieskie agapanty, a pomiędzy nimi przetaczniki i przetacznikowce, wysokie dzwonki, penstemony i szałwie, białe zawilce, nisko jakieś typowe wypełniacze pierwszego planu - może te mniejsze przywrotniki i one dadzą dwa razy do roku tę seledynową żółć, szara rogownica, kocimiętka byłaby dobra, bodziszki, ale może nie wszystko na raz. Ostrogowce mogą się spokojnie wsiać. Lawenda nie - to nie ten klimat.
Zioła - oprócz kocimiętki może oregano jako wypełniacz, bo melissa zbyt ekspansywna.
Agapantów nie posadzisz, bo nie rozrosną się tak spektakularnie - więc żeby kwitło coś w drugiej połowie lata, może pastelowe (białe i różowe) niewysokie dalie? We wszystkich angielskich ogrodach one właśnie 'robią rabaty w sierpniu, a u nas się ich unika. Albo właśnie nie jasne, tylko pomponowe bordowe? Róże można odpuścić, chociaż mają tę zaletę, że kwitną bardzo długo, więc jakaś Mary Rose albo Cottage by się zmieściły - 2, 3 sztuki.
Żeby był piękny niebieski to na wiosnę irysy syberyjskie, łubiny, potem ostróżki niebieskie i przetaczniki, a jeszcze potem wysokie szałwie - różne, także takie niebieskie jednoroczne.

W maju kwitną tam fioletowe czosnki i wygląda to tak:

Mam nadzieję, że się przyda do przemyśleń.