Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » O....!

O....!

hanka_andrus 14:52, 30 lis 2014

Pomysłami rzucać nie będę, ale oko na realizację będę wysyłała na podpatrzenie szczegółów!

Ja sadzę swoje byliny prawie przypadkowo,i jakoś żyją, może dlatego,że mam piaszczystą ziemię? Jest kolorowo, a to najważniejsze.

Dużo zdrowia.
GorAna 16:50, 30 lis 2014

O jaka tutaj burz mózgów...a tworzenie nowej rabaty to sama radość, będę kibicować
Pozdrawiam
yolka 17:10, 30 lis 2014

Zagladam, bo też mam poletko do zaaranżowania i zero pomysłów. Pozdrawiam
marzena 17:59, 01 gru 2014

witam
kasiek - no, metasekwoja rośnie sobie u mnie rozłożysta i niecięta, nie wtrącam się w jej rozwój przy murku/murze właśnie planuję zmiany

mala-mi - to przestudiuj i wspomóż radą

Aniu-tre - no tak, ja będę decydowała, ale fajnie, ze wiele osób chce mi pomagać

Haniu, jednak rzuć jakimiś pomysłami...masz duże doświadczenie ogrodnicze

GorAna, na razie nie ma jak kibicować...wiosną sie zacznie, dawaj jakieś rady

yolka - aha, czyli podobnie jak ja, chcesz coś zmieniać i czekasz na pomysły ?
marzena 18:26, 01 gru 2014

jeżeli tylko macie ochotę, to piszcie o roślinach na takiej rabacie a la angielskiej, wszystko zapisuję w kajeciku i biorę pod uwagę

wrzucam kilka fotek z moim murem, przy którym ma powstać ta rabata...
rosną tam już pewne byliny, pnącza i róże, wszystko do ponownego przemyślenia

GorAna 18:39, 01 gru 2014

Marzenko, ja nie mam doświadczenia z rabatami bylinowymi....uczę się dopiero
Pozdrawiam
Mala_Mi 19:07, 01 gru 2014

Marzena... a możę inne róże posadź jak te ci nie idą jak trzeba.. może zła odmiana.

Viva ma fajny powojnik co kwitnie całe lato.. jak bez róż to może on... ale do róż też by pasował.

Odpada wszytko co nie wytrzyma wystawy południowej.. czyli kfiotki do słoneczka (dlatego języczki odpadają).

Goździki są zimozielone, kwitną wiosną.
Prawie całe lato kwitnie krwawnik kichawiec (mogę ci dać)
Naparstnice lub ostróżki jako wysoki akcent na czerwiec.
Żółte długoterminowe kwiatki (długo kwitną) to nachyłek okółkowy i rudbekia Goldsturm. Na wiosnę pełnik europejski.. ale w towarzystwie traw, by potem przysłoniły go, bo sie robi brzydki.
Fajna jest odętka (są białe i różowe).. wyższe pięto.
Piwonie (ale te anemonowe) z przywrotnikiem
Jeżówki.
Do perowskiej zawsze polecam firletkę bo kwitnie przed perwoskią.

Na razie myślę o roślinach które długo są ładne. I półkole bym powiększyła, bo to jest wąziutkie, na szerszym bardziej można zgubić przekwitające egzemplarze. Ale masz dużo bylin... to co ci będę pisać...

Mala_Mi 19:22, 01 gru 2014

http://pl.pinterest.com/pin/213991419766602576/
hanka_andrus 19:56, 01 gru 2014

Fajny murek, ale jeżeli go chcesz człkiem zasłonić. Posadziłabym chyba wysokie miskanty poprzedzielane powojnikiem, Albo irgę, są takie wysokie do 2m rosnące. I pewnie bluszcz trzylistkowy. albo pospolity. Te wszystkie wymienione przez Anię to środkowe piętro. Na dodatek wszystko zasycha na zimę i od wiosny na nowo buduje się rabata.

Mam ten sam problem. Muszę zasłonić częściowo szklarnię. Nie jest fortunnie usytuowana do słońca, I jeżeli niczego mądrego nie wymyślę, to podsadzę wzdłuż pnącą fasolę.
marzena 21:36, 01 gru 2014

GorAna

Ania, dzięki, wszystko analizuję i zbieram dobre rady, bo nie zawsze trzeba uczyć sie na własnych błędach jeżeli bedzie okazja, to chętnie skorzystam z Twojej propozycji tego krwawnika kichawca
ale ten link nie chce mi sie otworzyć

Haniu, całkiem to nie chcę zasłonić muru, bo mi sie podobają te jego kamienie...ale trochę tak, wlasnie to robię obecnie, ale wszystko muszę gruntownie przemyśleć...