Agnieszko, no teraz już myślę dość często o roślinach ktore tam będą rosły/mogą rosnąć

2 odmiany perowskii mam w ogrodzie, dzięki za inne propozycje
Agania, dzięki za wskazówki roślin, z wymienionych przez Ciebie mam już w ogrodzie rdesty, białe agastache ( właśnie od Gabrieli), liatrie, języczki i orliki ( 2 odmiany)
Zbysiu, kibicuj, mam nadzieję, ze jakoś sobie poradzę
mira, poczytałam i przyznaję Ci rację, powiększę rabatę i wyokrąglę brzegi likwidując ten 'cypel',
- tak, oczywiście myślę w pierwszym rzędzie o roślinach z mojego ogrodu, ktore moge tu wykorzystać
- róże koniecznie ? zastanowię się, jakoś nie umiem sobie z nimi radzić...
- liliowce chętnie, rozchodniki może, jeżówki lubię

czy tu hortensja ? no raczej chyba nie, mam gdzie indziej, a tu jest dosyć sucho i musiałabym non stop podlewać...
Pszczelarnia, na razie gustu nie zmieniam

z wymienionych przez Ciebie mam przywrotnika oraz liliowce,
wielkie dzięki Wam wszystkim za porady, z chęcią je przyjmuję i czekam na dalsze 
bardzo miło, ze chcecie mi pomóc w doborze roślin i uformowaniu rabaty bylinowej...nie mam ambicji aby była to jakaś typowa rabata odwzorowująca angielską, choć te klimaty podobają mi się bardzo...chcę aby to była moja rabata, która będzie w moim ogrodzie i będzie mnie się podobała i będzie współgrała ( wg mnie) z resztą mojego ogrodu...

tak zresztą zawsze postępuję...oczywiście popełniam pomyłki, które staram się korygować ( często przesadzam rośliny, przyglądam sie im jak sobie radzą na danym stanowisku, bo u mnie w różnych miejscach mam szalenie różniące sie warunki), ale zawsze praca w ogrodzie i pomysły na różne realizacje dają mi sporo satysfakcji

jeżeli tylko macie ochotę, to czekam na Wasze pomysły, ktore będę oczywiście dostosowywać do mojego ogrodu i mojego wyobrażenia o nim...