Ania_79
21:58, 03 lip 2011
Dziękuję , Danusiu za odpowiedź. Mogę prosić o poradę...? W zasadzie na razie chciałabym rozplanować jak posadzić hortensje limonkowe i niebieskie. Do obsadzenia mam dwa miejsca, które najbardziej mi pasują, to znaczy tam najchętniej widziałabym te kwiaty. Jedno to dłuższy bok domu, wystawa północna, gdzie przez cały dzień jest cień. Wymarzyły mi się tam hortensje limonkowe poprzeplatane z niebieskimi. Bok domu ma około 10 metrów. Wymyśliłam, że fajnie byłoby, gdyby tło stanowiły hortensje limonkowe, a przed nimi posadziłabym niebieskie, w środku umieściłabym natomiast ławeczkę. Może z obu strony wydzieliłabym kącik kulami z bukszpanów lub po prostu żywopłotem z bukszpanów, aby stworzyć intymny kącik, w którym mogłabym odpocząć w cieniu. Drugie miejsce, które mam na oku, to przestrzeń pomiędzy sosnami od strony południowej, jest tam półcień (brzozy od strony sąsiada, w przyszłości urosną również szmaragdy). Tło stanowiłyby natomiast tuje szmaragd, jest tam też leciutkie obniżenie terenu. Chciałabym podzielić 25 limonek, 10 nikkoblue i 7 blue deckle pomiędzy te dwa zakątki. Inna opcja jest taka, że zamiast limonkowo-niebieskiego zakątka z boku domu od strony północnej,wykorzystam tam hortensje różowe i czerwone.Na pewno lepiej pasowałyby do elewacji domu (kolor wina ) i byłby mniejszy kontrast"? A na limonki i niebieskie poszukam kolejnego zakątka?