Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

Elfik 23:59, 06 sty 2012

A moja Vanille w połowie sierpnia wyglądała tak

A potem już galopem "buraczkowiała" aż do brązu...
babopielka 21:33, 07 sty 2012

Ja mam młodą Phantom i mam zdjęcie z 24 września .

Gardenarium 22:11, 07 sty 2012

Widać, że łodygi ma sztywne, ale jaką masz opinię o kwiatostanie? Czy rzeczywiście jest taki ogromny? Większy niż Limelight?

Instagram Ogrodowiska
babopielka 22:40, 07 sty 2012

Danusia - moja Phantom jest młoda .Kupiona w lipcu w szkółce Szmitów w Pęchcinie .
Wiadomo jak to młoda roślina, jeszcze nie pokazała na co ją stać .
Pedy są sztywne,grube ,nie pokładają się .Kwiatostany duże ,większe od Limelight.W początkowej fazie kwitnienia dosyć rzadkie ,póżniej stają się pełne ,zbite .
Nie mam zdjęć z końcówki kwitnienia tej odmiany, ale pamiętam,że pod koniec kwitnienia trochę zróżowiała.
Znalazłam jeszcze jedno zdjęcie z 31sierpnia .

I jeszcze jedno zdjęcia znalazłam z 16 września

Gardenarium 23:07, 07 sty 2012

To mnie zaskoczyłaś tym, że są rzadkie.

Instagram Ogrodowiska
Elfik 23:11, 07 sty 2012

No to masz babo placek... Coś czuję, że kupię w końcu obie!
GabiK 23:40, 07 sty 2012

Babopielko, a jaki wzrost ma moonlight? Bo w jedny miejscu znalazłam informację, że 1 m, maks. 1,2 m, a w drugim, że 1,8 do 2,5. Chcę ją posadzić obok np. Limelight i zgłupiałam. Chcę, żeby były podobnej wielkości.
I jakie jeszcze polecasz bukietowe o pełnych kwiatach? Limelight, silver dollar, phantom, moonlight, z mniejszych są bobo, bombshell, coś jeszcze? A może którąś odradzasz zdecydowanie?

Oczywiście inni forumowicze znający te odmiany, też proszeni o wypowiedź.
Elfik 23:45, 07 sty 2012

Gabrysiu, ja już poczytałam o Moonlight - ona dorasta do 4 m ! A na szerokość 1,5m. Piękna jest, fakt
butterfly 09:35, 08 sty 2012

Zachwycona jestem hortensjami, a juz po przeczytaniu tego watku zakochałam się na amen.
na pewno w miom ogrodzie znajdzie sie 'Silver Dollar', 'Limelight', poczytałam o 'Magical Moonlight' i tez wydaje się ciekawa.

najbardziej podabają mi się ogrodowe, w pieknych kolorach od różowego po niebieski kończąc - zawsze jednak obawiałam się ich przemarzania.

Czy możecie polecic takie, które zakwitaja na pedach tegorocznych? Wiem, że takie są, Danusia pisała o jednej.
Sebek 09:54, 08 sty 2012

butterfly napisał(a)
Zachwycona jestem hortensjami, a juz po przeczytaniu tego watku zakochałam się na amen.
na pewno w miom ogrodzie znajdzie sie 'Silver Dollar', 'Limelight', poczytałam o 'Magical Moonlight' i tez wydaje się ciekawa.

najbardziej podabają mi się ogrodowe, w pieknych kolorach od różowego po niebieski kończąc - zawsze jednak obawiałam się ich przemarzania.

Czy możecie polecic takie, które zakwitaja na pedach tegorocznych? Wiem, że takie są, Danusia pisała o jednej.

To endless summer - znam tylko tą