Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

babopielka 13:30, 02 lut 2012

Agnieszka - Limelight docelowo może mieć do trzech metrów wysokości .
Kolmagino Magical Moonlight może mieć cztery metry wysokości .
Oczywiście tu zgodzę się z Danusią -wszystko zależy od cięcia .Jeśli będą cięte radykalnie, to będą niskie .Można je sadzić obok siebie i wysokość korygować cięciem .

Ircia - piękne te Twoje hortensje Kocham ogrodowe hortensje najbardziej ze wszystkich .
Mimo tego że kapryśne i odrobinę kłopotliwe, ale te ich kwiaty są nieporównywalne z innymi .
Gardenarium 12:18, 04 lut 2012

Ja swoje hortensje wyprowadzam do góry, podcinam boczne gałęzie całkowicie aby nie kładły się na bukszpanowe kule które rosną pod nimi.
Hortensje przy pomocy cięcia można prowadzić w formie małego drzewka.

Instagram Ogrodowiska
bociek 13:06, 04 lut 2012

No wlasnie Danusiu, jak to zrobic, zeby z krzaczka wyczarowac drzewko? Czy wybrac jeden najladniejszy ped a reszte podcinac, czy moze splesc ze soba dwa? Moze pytanie glupie, ale co zrobic jak wiedzy brak?

I jeszcze jedno pytanie, co myslicie o podsadzeniu Limielight badz Silver Dollar malenkim Bobo?
Kombinuje i kombinuje i nie umiem jakos dobrze wykombinowac. Chcialabym miec jak najdluzsze kwitnienie, od poznej wiosny do jesieni... a przy okazji kwiaty od poziomu trawnika w gore...

Koncepcje zmieniaja sie jak w kalejdoskopie, a ja wciaz nie wiem w co mi cieplo....
ircia 16:56, 04 lut 2012

Elfik napisał(a)
Irciu - prośba: jeśli znasz odmiany, to podpisuj proszę zdjęcia. Hortensje cudne!

nie znam Ale może wrzucę w inny wątek i ktoś pomoże mi zidentyfikować Jednak powinno się wiedzieć, co się ma we wlasnym ogrodzie
Gardenarium 17:28, 04 lut 2012

bociek napisał(a)
No wlasnie Danusiu, jak to zrobić, żeby z krzaczka wyczarować drzewko?

Niekoniecznie jeden pęd, drzewko może być wielopniowe. Te gałęzie trzeba podwiązać do bambusów albo postawić w środku obelisk metalowy. Chyba tak zrobię w tym roku.

Wiosną wybierasz najmocniejsze pędy i przycinasz je wysoko, przywiązujesz. Z tych hortensja wypuści nowe pędy.
Pozostałe odcinasz u nasady.

Tutaj trochę

Instagram Ogrodowiska
Elfik 17:30, 04 lut 2012

Irciu, ta prośba - to tylko mój egoizm... Jak się coś podoba, to chce się wiedzieć, co się chce ew. nabyć. Ja też na początku kupowałam na zasadzie: "proszę TO"...
Elfik 17:38, 04 lut 2012

Danusiu, a ja mam jeden odkład Limlajtki, który chcę wyprowadzić na drzewko. W ub. roku obrywałam wszystkie listki, pozostawiając na górze tylko 5. Jak pokazywały się nowe, obrywałam dolne. No i mam teraz taki patyczek dł. ~40 cm. Co na wiosnę? Dalej uszczykiwać, aż "pieniek" osiągnie wysokość 1m, czy już czubek obciąć?
ircia 17:43, 04 lut 2012

Elfik napisał(a)
Irciu, ta prośba - to tylko mój egoizm... Jak się coś podoba, to chce się wiedzieć, co się chce ew. nabyć. Ja też na początku kupowałam na zasadzie: "proszę TO"...

Elu, moje prawie wszystkie hortensje to prezenty „bezmetkowe„. Tę białą kupiłam osobiście w dużym centrum handlowym, taką wymęczoną i oczywiście bez nazwy Ale spodobała mi się ze względu na bialutkie kwiaty z lekko liliowym środkiem.
Mam nadzieję rozszyfrować je z pomocą forumowiczów
ircia 18:08, 04 lut 2012

Nie znalazłam bardziej odpowiedniego wątku, więc pozwalam sobie na tym poprosić o pomoc w identyfikacji moich hortensji:

ta poniżej ma większe płatki kwiatowe i bardziej otwarte niż ta powyżej

ta ma bardzo ciemne kwiaty, prawie bordowe (zdjęcie trochę je rozjaśniło), rośnie w zwartym, niewysokim krzaczku

Sebek 18:32, 04 lut 2012

Elfik napisał(a)
Danusiu, a ja mam jeden odkład Limlajtki, który chcę wyprowadzić na drzewko. W ub. roku obrywałam wszystkie listki, pozostawiając na górze tylko 5. Jak pokazywały się nowe, obrywałam dolne. No i mam teraz taki patyczek dł. ~40 cm. Co na wiosnę? Dalej uszczykiwać, aż "pieniek" osiągnie wysokość 1m, czy już czubek obciąć?

Jak chcesz tak wysoki pień to uszczykuj nadal