Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

Sebek 09:58, 20 mar 2012

Przemek ma już kilka lat ogrodowe w donicach i to już są duuuże krzaczki. Tylko musisz mieć jakieś osłonięte od wiatru miejsce do ich przechowania, żeby ich nie wymroziło.
Basiaw 12:23, 20 mar 2012

Dzieki Sebku, miejsce do przechowania się znajdzie. Cieszę się, że jest taka możliwośc, muszę zajrzeć do Przemka i podpytać
arcobaleno 18:31, 20 mar 2012

U nas dziś widziałam Anabelle za 4 dychy - drożyzna, co?
Szukałam limonkowej i vanille freise - nie było wcale ... ale może jeszcze za wcześnie..
Dobrze, ze u mojej mamy w ogrodzie rośnie dorodny już okaz anabelki - zabrałam sobie dziś parę pędów z korzeniami (łatwo odchodzą) - mam nadzieję, że mi się przyjmą.
Gardenarium 18:51, 20 mar 2012

Jeśli duża roślina to normalna cena jest, ale jeśli standard, to u nas kosztuje poniżej 20 zł.

Instagram Ogrodowiska
monitka 08:59, 21 mar 2012

arcobaleno w zeszłym roku za Annabelle w Szczecinie płaciłam ok 17 zł nie był to jakiś wielki okaz ale parę kwiatów miała.
Yen 22:15, 21 mar 2012

Mam pytanie dotyczące hortensji. Przez dwa lata moje ogrodowe hortensje były obłożone agrowłókniną. Wczoraj to wszystko zdarłam i z dużą satysfakcją wyrzuciłam do kosza.. Pielenie to nie jest moja najmocniejsza strona. Wokół krzewów ułożyłam kamienie zostawiając około 50 cm. wolnej przestrzeni. Miałam zamiar wysypać korę, ale one takie biedne były pod tą agrowłókniną i zastanawiam się czy nie wyściółkować ich na ten sezon torfem, a dopiero jesienią korą. Wolę zapytać, żeby nie popełnic jakiegoś błędu.
I jeszcze jedno - kiedy można je podlać magiczną siłą? Już czy poczekać?

Mam dwa kilkuletnie krzewy hortensji ogrodowych ( nie znam nazwy, to nie ja sadziłam) dwa krzaczki Grandiflory , limeligt i tardivę (posadzone na jesieni) i dużo Anabelle. Anabelki rosną wspaniale i dobrze się rozrastają. Rozmnażam je juz drugi sezon. Podsypywałam je nawoze do hortensji w granulkach. Ale w tym roku kupię im Magiczną Siłę! Niech mają, to moje ulubione rośliny. Myślę, że będzie ich przybywało.

To dwa krzaczki grandiflory, zdjęcie z września ubiegłego roku.
Zastanawiam się jak je przyciąć?Same kwiatki, czi skrócić im łodygi, żeby się bardziej rozkrzewiły?
Sebek 10:10, 22 mar 2012

Skróć im łodygi nawet o 2/3 - Będą wtedy bardziej gęste. Z reszty zrób sadzonki

Co do ogrodowej i jej ściółkowania to sam nie wiem. Torf ma super właściwości przepuszczające, a one lubią wodę jak sama nazwa mówi. Wysyp chyba tylko korą.
Gardenarium 23:35, 23 mar 2012

Kora jest dobra.

Instagram Ogrodowiska
KasiaBawaria 22:18, 24 mar 2012

Sebku dziekuje za odpowiedz odnosnie miskanta.
KasiaBawaria 07:43, 27 mar 2012

Pani Danusiu -Znow ja odnosnie tej kompozycji z hortensji,miskanta i bukszpanu.Hortensja woli kwasne podloze,bukszpan zasadowe.W jakiej odleglosci sa rosliny posadzone?Wystarczy jezeli tylko w wykopanych dolkach beda mialy wlasciwa ziemie?