Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

eliza3 20:30, 22 lip 2013

Pozdrawiam Cię serdecznie i muszę przyznać, że też dzisiaj nie rwałam się do roboty
Odpoczywam po gościach też czytam... zaległości po weekendzie na forum

popcorn 20:58, 22 lip 2013

Hej Ela,
dzisiaj baaardzo powoli i spokojnie, większość wolnego popołudnia spędziłam na leżaczku pochłaniając lekturę W międzyczasie policzyłam śliwki na śliwce, z mojego punktu widzenia naliczyłam 65, a jest jeszcze druga strona drzewka

Posadziłam turzycę w żwirku, dzieląc ją przedtem na połowę. W sumie nawet 4 sadzonki dałoby się zrobić, ale miałam miejsce tylko na 2 Opryskałam róże p.skoczkowi, ale o tym chyba już napisałam Podlałam pomidorki do góry nogami. Zrobiłam kolejne sadzonki limek. Niech się gość od działki pospieszy, bo wiosną dobrze byłoby je wsadzić do gruntu - jeśli się przyjmą oczywiście
Wydłubałam z kostki 8 mini sadzoneczek werbeny (chyba), wsadziłam je w skrzynkę.
Sąsiedzi wrócili z urlopu- spłoszona wróciłam do domu, uciekłam praktycznie, bo bym tam stała pod płotem i słuchała, a komary znowu wyszły na żer Jestem aspołeczna, to fakt

Miłego wieczoru!
Margarete 23:50, 22 lip 2013

Oj Karolcia ale sie usmiałam z tego pola... i z tego orania....ale ty wulkan nie kobieta jesteś to kto cie tam wie..
Czy teraz jest dobry czas na robienie sadzonek z hortensji drzewiastych - ja msle o mojej Anabell? Jak to zrobić ?
Pisałaś cos o bergenii, że masz w nadmiarze i kiedy byłysmy razem pod halą na zkupch to mi nie pozwoliłas kupować, bo obie z Anitka mówiłyscie że mi dacie - no to ja chcę bardzo...
Dostałam jedna od kolegi razem z hostami, ale to było w połowie maja i tak sobie stały te roślinki w swojej bryle korzeniowej, w wiadrach z wodą i czekały na swoje miejsece na rabacie, wode wymieniałam im bo cuchneła albo wyparowała albo pies wypił ( taka śmierdząca najlepsza....choć w domu w misce czyściutka stoi i czeka...) i hosty posadziła do gruntu i odżyły ale bergenii chyba to oczekiwanie na dobre nie wyszło...Nie bede jej wyrzucac jeszcze bo to byina i z korzenia chyba w przyszłym roku odbije ale ... liście leżą na ziemi, podlewam a ona... lichutka jakaś... to może jednak wyciepać ją ?
popcorn 09:06, 23 lip 2013

Małgosiu, myślę że za dużo podlewasz, ona znosi suszę bardzo dobrze i tak leży może z nadmiaru wody... wyciepaj, dam Ci. Jak u mnie byłaś, nie chciałaś, mówiłaś że masz od kolegi, ale jak się tak sprawy mają, dam Ci jak się spotkamy ile? no właśnie, kiedy się spotkamy?
10go sierpnia?

Ja wczoraj cięłam limki - wierzchołek bez kwiatu z kilkoma parami liści, liście obcinałam do połowy żeby zmniejszyć parowanie, w ukorzeniacz i do ziemi. Anabelce możesz boczne pędu przygiąć do ziemi, przysypać i przymocować szpikulcem/frutem, za rok powinnaś mieć ukorzenioną sadzonkę Może tak jak limkę też się uda, spróbować możesz
to moje wczorajsze:

Moją anabelkę załatwiłam nawozem i nie mam. Anitka mi dała ukorzenioną gałązkę, ale też marniutko wygląda po moim urlopie
popcorn 09:11, 23 lip 2013

Plony będą
Winorośle nie mogą się doczekać podpór...

Burak liściowy:

Fasolka:

Sałata rzymska:

Kapusta toskańska

Pomidorkowo - same bawole serca

Dynie makaronowe, na razie 2

Koktajlowe w gruncie, od Anitki

Czosnek:

Cebulka mini mini.. już nie będę sadzić, nie ma sensu, nawet w skrzyniach ledwo rośnie.

Śliwa japońska Shiro:

Morwa:
Margarete 10:55, 23 lip 2013

Ty masz plony... Karolina...jejeku ! jaka to satysfakcja i frajda ....
Pozdrawiam i po bergenie chętnie sie zgłosze
popcorn 12:42, 23 lip 2013

Małgosiu, zapraszam Jak się wyrobimy, w niedziele wstąpi na mnie Gabrysia (GabiK) z rodzinka, wracając od Alinki, może wtedy?

Reszta porannych fotek. jejku już 13ta! ale ten czas leci, a jeszcze tyle do zrobienia..

Róże

Eden tuz tuz

Mozart:

NN:

Pomponella ma bardzo długo utrzymujące się pomponiki, tu z zawilcem

Tu nowa jej gałązka z paczkami
popcorn 12:45, 23 lip 2013

Posadzona buchanani, ciachnieta na pol

Limki sie zbieraja

Zawilce japonskie, moje ulubione

Przetacznik Christa:

Sloneczniczki niespodzianki, skad ja je mam?

Jezowki

Ciachnięta ostróżka odbija:
popcorn 12:52, 23 lip 2013

Nowa zmiana warty w skrzynkach
Ogóreczki:

Sałata:

Rzodkiewka:

Szpinak:

Buraczki:

Fasolka:

Lilie w balii przy wejściu:

Lilie miały być białe, będą pewnie pomarańczowe ech dobrze ze w doniczkach, Teściowa się ucieszy

Graham Thomas niezawodnie kwitnie od miesiąca już

JoannA 13:16, 23 lip 2013

Bawole serca moje ulubione pomidorki, mniam
Róże i nie tylko cudne.
miłego dnia