Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Madzenka 18:29, 23 lip 2013

popcarol napisał(a)
Małgosiu, myślę że za dużo podlewasz, ona znosi suszę bardzo dobrze i tak leży może z nadmiaru wody... wyciepaj, dam Ci. Jak u mnie byłaś, nie chciałaś, mówiłaś że masz od kolegi, ale jak się tak sprawy mają, dam Ci jak się spotkamy ile? no właśnie, kiedy się spotkamy?
10go sierpnia?

Ja wczoraj cięłam limki - wierzchołek bez kwiatu z kilkoma parami liści, liście obcinałam do połowy żeby zmniejszyć parowanie, w ukorzeniacz i do ziemi. Anabelce możesz boczne pędu przygiąć do ziemi, przysypać i przymocować szpikulcem/frutem, za rok powinnaś mieć ukorzenioną sadzonkę Może tak jak limkę też się uda, spróbować możesz
to moje wczorajsze:

Moją anabelkę załatwiłam nawozem i nie mam. Anitka mi dała ukorzenioną gałązkę, ale też marniutko wygląda po moim urlopie

Czy Ty masz wierzchołki bez kwiatów... ja nie..... Jak zatem ciąć teraz horti na sadzonki?
popcorn 19:31, 23 lip 2013

Ela, nie żałuj, tylko wiosna zakładaj warzywniczek i już
Marzenko, ucięłam wszystkie wierzchołki bez kwiatów; horti z ubiegłego roku raczej wszystkie kwiaty maja, ale mam 2 nowe i tym ucięłam wszystkie czubki I tak nie zakwitną już w tym roku, a wiosna trzeba je ciachnąć, wiec im wyglądu nie zepsuje

pozdrawiam!!

Obcięłam brzoskwinie, popuszczała mnóstwo nowych gałązek, a owocuje na jednorocznych, wiec jej się do niczego nie przydadzą. Tym sposobem odsłoniłam owoce, drzewo wygląda smakowicie może szybciej dojrzeją?
Ścięłam tez cala mozgę sprzed domu, rosła w granicy - miedzy hortensjami limelight a szpalerem z cisów. Tym sposobem maja teraz więcej światła, no i widać je od ulicy. Zaraz zaczną kwitnąć, wiec będzie na co patrzeć
Wracam na leżaczek z książeczką, dzisiaj zapewne ja skończę Jeszcze 3 tomy
Bogdzia 21:13, 23 lip 2013

Obejrzałam wszystko , jestes świetną specjalistką od warzyw, ja mam jednego pomidorka koktajlowego i ładnie rosnie. Pozdrówka.
popcorn 21:29, 23 lip 2013

Bożenko, no costy! Do specjalistki mi jeszcze daleko, ale cały czas się uczę

Lekcja dzisiejsza - jeśli nie wiesz jak duży pomidorek koktajlowy urośnie, nie sadz go blisko innych roślin Tym sposobem mam pomidorki wyższe od otaczających je róż Akurat tam w maju było pusto... teraz już nie jest
Obcięłam bukszpany wzdłuż podjazdu, podlałam rozanke/bylinowke przed domem. Komary i ciemność mnie wygoniły do domu

buziaki
popcorn 21:36, 23 lip 2013

Pokażę Wam coś... hicior Pod Augustowem chłodno, moja Młoda z Dziadkami i kuzynem na wakacjach zostali

Grzeją ich w saunie
agniecha973 21:37, 23 lip 2013

Jaka ciemność? Jeszcze widać. A na komary ostatnio wypróbowałam olejek migdałowy, taki do ciasta, dają spokój na 15-20 min. Podobno waniliowy też działa.
Pozdrówka. Warzyw masz moc!
popcorn 21:40, 23 lip 2013

Aga, u Ciebie chyba dłużej jasno coś widać, ale komary gonią strasznie Mmm, to pachnąca musisz być po takiej kuracji

Wypróbuję, dzięki, ale muszę kupić - nie mam, nie używam (rzadko coś piekę, zwłaszcza wymagającego olejków). Warzywek po trochu, rosną
Krys 23:13, 23 lip 2013

popcarol napisał(a)
Pokażę Wam coś... hicior Pod Augustowem chłodno, moja Młoda z Dziadkami i kuzynem na wakacjach zostali

Grzeją ich w saunie

Karolina hicior rewelacja
bacowa 23:17, 23 lip 2013

popcarol napisał(a)

Przetacznik Christa:

Ależ on jest śliczny.

Karola dzięki za link o różach

Madzenka 06:40, 24 lip 2013

agniecha973 napisał(a)
Jaka ciemność? Jeszcze widać. A na komary ostatnio wypróbowałam olejek migdałowy, taki do ciasta, dają spokój na 15-20 min. Podobno waniliowy też działa.
Pozdrówka. Warzyw masz moc!

Waniliowy teź działa latają jak oszalałe ale omijają a po 15-20 min znów kąsaja. Gdy jednak muszę coś zrobić w krzakach olejek waniliowy skuteczny. Podobno lawendowy również....