Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

popcorn 15:22, 28 sie 2013

aa, ok w takim razie jeśli się zgodzi stolarz, to domek będzie dla Małgosi
wątpię żeby się zgodził, bo odczyta maila wieczorem, a jutro ma mieć duży transport i start nowej roboty... zobaczymy

po materiały wybierzemy się z Gabi do lasu i nad staw (trzcina)
popcorn 18:18, 28 sie 2013

Wczoraj zdjęłam też kawałek trawnika za domem, posadziłam 2 cisy i żurawki rzędem.
Tak wyglądało przed, 2 cisy za bergeniami - chciałabym żeby stworzyły ekran i zatrzymały trochę wiatru, bo tam przeciągi... poprzedniej jesieni posadziłam tam 3 cisy, ale nie przetrwały zimy :/

Odtrawnikowałam kawałek wzdłuż podjazdu, zmęczyłam się. Zastanawiam się co posadzić wzdłuż podjazdu...
Chciałam pokazać jak wyglądał ten kawałek ale nie mogę znaleźć fotki.. cóż, zrobię kolejną
popcorn 20:21, 28 sie 2013

Jak ja lubię się zmęczyć ogródkowo Ciemno się zrobiło, uff, koniec na dzisiaj

Odtrawnikowałam kolejny kawałek wzdłuż podjazdu Już ponad połowa za mną
Wizja mi się klaruje. Drzewka są w skarpetkach z żółtych host. pomiędzy nimi zmieszczą się po 2 skrzynie na warzywa. Szkoda że od razu po październiku nie jest marzec, chciałabym

Rozłożyłabym skrzynki i popatrzyła co się tam jeszcze zmieści pomiędzy nie położę włókninę i ścieżki wysypię grysem granitowym, którego kupka czeka, od 3 lat... akurat się przyda Mam nadzieję wystarczy! Ale to dopiero na wiosnę, nie chcę by się puste skrzynki niszczyły przez zimę...

Posadziłam kupione 2 tyg temu turzyce Prairie Fire. Tę jedną wielką -rudawa, fotka poniżej- turzycę (nie wiem jakiej odmiany), podzieliłam na 4 i posadziłam.

Z trawnika wykopałam 4 sadzonki juk (kosiłam je co chwilę), zawiozę cioci, ucieszy się bo jeszcze nie ma, a podziwiała moje kwitnące. Wykopałam spomiędzy host (w skarpetkach drzewek), ukorzenione bukszpany - dobrze ponad 20 małe, ale urosną posadziłam je w miejscu gdzie wypadły (wypalone nadmiarem nawozu) ubiegłoroczne. I w kontynuacji bukszpanowego szpalerku przed pasem hortensjowo-trawiastym przy betonowym płocie.
Wpadła znajoma (która prowadzi szkółkę) z listem - ona ma numer domu 26, a ja 126 i co jakiś czas nasza poczta u niej ląduje... oddałam jej wykopane i w doniczkach jaśminowce, które na pewno nie są limkami (te z allegro sprzed 2 sezonów... ech). W zamian dostałam cisa Co ja z nim zrobię?

miłego wieczorku! Jutro wstaję bladym świtem, bazarek
Bogdzia 20:47, 28 sie 2013

Karola ale sie u Ciebie dzieje. Cały czas ruch i nowe pomysły , chyba z Ania asc konkurujecie o popularnośc. W każdym razie jest ciekawie , jest na co popatrzec i poczytac a i pewna warszawianka jeszcze skorzysta i może inni też.Byle tak dalej. Pozdrówka.
Edit : jaka ta ruda trawka cudna.
jotka 20:52, 28 sie 2013

Jedni sieją trawę i czekają niecierpliwie aż urośnie, a inni odtrawnikowują no cóż ...to tak jak byś zdobyła jakiś nowy ląd i go cywilizowała
przyglądam się i pozdrawiam
popcorn 21:36, 28 sie 2013

Hej Bożenko!
działam, zima idzie, nie wiem co będę robiła pół roku Zaległości książkowe, ale co jeszcze? ech...
Ruda cudna, mam nadzieję dobrze przezimuje Gabrysia (Gabriela) spod Krakowa będzie miała 2 te pergole, nie GabiK. Musi do mnie teraz przyjechać Ale fajnie

Jolu, pamiętam jak 4 lata temu sialiśmy tę trawę. Wspominałam zrywając darń To był pierwszy wygrabiony, wyrównany i obsadzony kawałek działki i po co? Trzeba było wyłożyć włókniną.. ale nie sądziłam że mnie tak wciągnie to dłubanie w ziemi

dobrej nocy!
Bogdzia 21:43, 28 sie 2013

popcarol napisał(a)
Hej Bożenko!
działam, zima idzie, nie wiem co będę robiła pół roku Zaległości książkowe, ale co jeszcze? ech...
Ruda cudna, mam nadzieję dobrze przezimuje Gabrysia (Gabriela) spod Krakowa będzie miała 2 te pergole, nie GabiK. Musi do mnie teraz przyjechać Ale fajnie

dobrej nocy!

Zima to głównie siedzenie na ogrodowisku bo co innego można robic poza karmieniem ptaków. Może będzie krótsza niż ostatnia, ale jeszcze przed zimą sadzenie cebulek i pewnie kupowanie nowych roślinek, no i cudna polska jesień.Jeszcze trochę dobrego przed zimą nas czeka.
mira 21:49, 28 sie 2013

też lubię się zmęczyć ogródkowo ale potrzebny mi deszcz

fajnie się zmęczyłaś do października na pewno się wyszalejesz a jeszcze i w listopadzie można też coś robić
trochę czasu jest
pozdr
Magda70 22:33, 28 sie 2013

Karola...szalony pędziwiatrze...Ty to masz pomysły...chyba nigdy sie nie nudzisz...
popcorn 06:32, 29 sie 2013

Bożenko, oj tak. Byle do listopada jeszcze w miarę pogoda była, to coś porobimy Żadnych nowych roślinek! Może parę róż, dosadzę na froncie, jeśli tylko stamtąd coś usunę

Mireczko, u nas popadało porządnie z tydzień temu i ziemia nie jest jeszcze zaskorupiała. Gdyby była, to w mojej glinie niewiele da się zrobić bez kilofa... na rabatach lepiej, ale pod trawnik była zwykła lokalna ziemia.. masakra...

Magdo
, nie pamiętam żeby mi się kiedykolwiek nudziło, no może jak byłam mała

pozdrawiam! zbieram się na bazarek