Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

bogumila 08:50, 27 sie 2013

popcarol napisał(a)
hej Bogusiu! rzeczywiście ta trawa łysieje od środka i się brzydko starzeje... po prostu wykopuję całą kępę i dzielę i sadzę osobno. Przy okazji wyskubuję stare brązowe źdźbła. Myślę że teraz jest dobra pora, do jesieni się powinny przyjąć, a wiosną ładnie ruszyć

pozdrawiam!
Dziękuję za szybką odpowiedź...chciałam to zrobić już wcześniej...ale bałam się zepsuć, przy okazji pomnożę sobie trawki - bardzo mi się podobają te futerka.

...róże śliczne.
popcorn 08:51, 27 sie 2013

Bogusiu, tu trochę moich niedźwiedzich dla Ciebie (fotografowałam limki
popcorn 10:06, 27 sie 2013

Winogronka rosną, mniam!

I śliweczki dojrzewają

Pomidorki:

Aronię muszę zebrać bo zaczyna opadać, tylko co z niej zrobię? nalewkę?

Drugie kwitnienie, z mączniakiem niestety :/

Zawilec japoński:

Limki

Przetacznik 10:08, 27 sie 2013

jakie fajne zestawienie niedźwiedziego z hortensjami - taki ład mają pod nogami ; ) A winogrona jakie! to deserowa odmiana, jak się nazywa?
popcorn 10:11, 27 sie 2013

hej Weroniko, dziękuję
Mam 3 odmiany, te okrągłe zielone to Iza Zaliwska, bardzo słodka, a te ciut wydłużone będą różowo-fioletowe i to chyba był Agat Doński, ale już nie jestem pewna...

pozdrawiam!
AniaK 10:32, 27 sie 2013

Nie wiem czy zdążyłabym dojechać na te jeżyny, jak tak szybko schodzą. Ależ zbiory się szykują same pyszności
Karolka, a masz może to futro przed jak wyglądało, bo po wygląda super, moje też okropnie wyłysiały i część przycięłam wiosną, ale chyba za krótko, bo coś kiepsko odbijają do tej pory!, myślisz że podział im pomoże?
popcorn 10:36, 27 sie 2013

hej Aniu! Moje futro (jak to brzmi nie wyłysiało, tylko się rozrosło niemożebnie, dlatego je podzieliłam. Łysiało plackami rok temu. Ja go wcale nie przycinam, tylko wyskubuję te brązowe fragmenty, reszta zielona dalej rośnie. Na ostatnim zdjęciu powyżej jest duże futro - kilka sadzonek zlało się w jedną wielką, od ubiegłego sezonu. Ta którą podzieliłam na 25 fragmentów wyglądała bardzo podobnie - rosła obok i wchodziła na nią juka.
Tak futro wygląda po podziale, obok astra:

AniaK 10:40, 27 sie 2013

Twoje ma takie długie źdźbła, moje krótsze i tak jakby wypiętrzyło się z ziemi(albo mrówki mu pomogły), myślę że podział dobrze mu zrobi.
popcorn 10:50, 27 sie 2013

ta trawa dziwnie rośnie, jakby w powietrzu, trzyma się w ziemi niewielką kępką korzeni, reszta rozlewa się na boki... jakby nie było, jakiś czas po podziale znowu jest ładna

pozdrawiam!!
bogumila 12:00, 27 sie 2013

popcarol napisał(a)
ta trawa dziwnie rośnie, jakby w powietrzu, trzyma się w ziemi niewielką kępką korzeni, reszta rozlewa się na boki... jakby nie było, jakiś czas po podziale znowu jest ładna

pozdrawiam!!
Jeszcze jedno pytanko...jak głęboko sadzić - tak jak rosło ,czy głębiej?Ścisnąć taśmą kępki czy nie?