Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

arcobaleno 08:49, 15 mar 2012

Kurczę...będę niepocieszona jak mi pomarzły te tulipany...bo mam dużo takich czerwonych!
Ja na słońce wciaż czekam...ma być jutro
Miłego dnia!
popcorn 11:55, 15 mar 2012

Marto zmarzły, ale nic im nie będzie, jak zrobi się cieplej pójdą w górę i zmienią barwę na zieloną!
Ja się nie przejmuję

Miłego dnia!!!
Karola
popcorn 14:04, 15 mar 2012

Buu dopiero jutro przyjdą moje pienne bukszpany :/ Leżą w sortowni DPD w Szczecinie, za późno zostały wczoraj wieczorem nadane:/ Mam nadzieję nic im nie będzie...

Pogoda u nas piękna dzisiaj
andziulka 19:19, 15 mar 2012

Witaj Karolinko. Zobaczylam nowy słoneczny awatarek. Bardzo fajny Śliczną masz córeczkę, jak modelka Wrócilaś wygrzana, zrelaksowana, więc masz dużo sily na wiosenne porządki. Z małym pomocnikiem będzie łatwiej
Pozdrawiam cieplutko
Elfik 22:28, 15 mar 2012

popcarol napisał(a)
Pogoda u nas piękna dzisiaj
O Karolcia...! No widzę przecież... Od razu awatarek sobie zmienilaś...
popcorn 09:30, 16 mar 2012

Witaj Andziulko, Elu,
awatarek z Egiptu, u nas aż tak ciepło nie jest Ale już niedługo

Mały pomocnik to mała przeszkadzajka, siać warzywa jeszcze ok, ale inne prace - nuuudy! może jak podrośnie. Chociaż w tym roku zamierzam ją zainteresować, ma swoją małą grządkę i będzie hodować sałatę (bo szybko rośnie)

Prac w ogrodzie się nie mogę doczekać Wracam z Młodą z przedszkola i za chwilę jest ciemno, w soboty jesteśmy u Teściów więc za dużo czasu mi nie zostaje na prace w ogrodzie. Ale wczoraj wkopałam worek obornika w warzywnik (w część której na jesień nie zdążyliśmy przekopać). I przesadziłam jednego bukszpana (z przechowalni w warzywniku, gdzie czeka jeszcze 5 dużych).

Przyszły właśnie 3 kulki bukszpanowe na kijku!
Wieeelka paka - tu zaczęłam ją otwierać:

Obok widać kulki-cyprys, który zimy nie przetrwał Wykopię go, ale co tam wsadzić w zamian? A może nic, bo tam róże są dookoła??)

Dostałam gratis pienną forsycję, chyba Teściowej ją zawiozę... albo na nową część działki zachowam, a na razie wsadzę w donicę??

Czekają na "po pracy" na wkopanie

Ładne, z dużymi bryłami korzeniowymi, dobrze zabezpieczone - juta i folia, nic sie nie osypalo, super zapakowane - tak pancernie że nie wiedziałam jak się zabrać do odpakowywania - bez dużego noża się nie obyło Tylko te kijki takie chude i krzywe, muszę kupić bambusy (dzisiaj wybieram się do Leroy Merlin) i je poprzywiązywać. Może zostawię je na "z boku domu", bo jeszcze ładniejsze mam dostać - też 3 sztuki - w przyszłym tygodniu

Wczoraj odkryłam doniczki w garażu, rośliny już ruszyły - muszę M zmotywować żeby te donice wystawił przed dom

Jest tam trochę tulipanów i innych cebulowych, a pod spodem funkie

Miłego piątku!! Pogoda u nas nadal cudna, a jutro ma być 18 stopni!!
Wieloszka 09:34, 16 mar 2012

Karolina, nie dość że super wczasy, to jeszcze cudne bukszpany na pniu! Nie za dobrze Ci, kochana ? Rób fotki jak posadzisz te ślicznoty. Jutro dzień na sadzenie bukszpanów wg biodynamicznego kalendarza Wieloszki, hihihi
popcorn 09:37, 16 mar 2012

Mówisz że jutro dopiero? Jak ja się do jutra powstrzymam

No normalnie - za dobrze mi A jeszcze 5 bukszpanów - duużych - w drodze dostanę w przyszłym tygodniu
Wieloszka 09:50, 16 mar 2012

No i jeszcze pięć dużych???? normalnie szaleństwo jakieś Czekam na fotki - może się w końcu przekonam do zakupów roślin przez internet.
popcorn 10:10, 16 mar 2012

Wiesz, u nas w ogóle nie ma dużych bukszpanów. Ani na kijku, ani ciętych, żadnych. Można kupić małe sadzonki, 2-3 letnie góra.
Więc albo wyjazd do Warszawy, albo może Tracz (ponad 1h jazdy na drugi kraniec Łodzi, ale też zero wyboru, tylko większe nie formowane bukszpany chyba mieli). A w necie dogaduję się ze sprzedającym, dostaję fotki dokładnie tych roślin które mam dostać (nie jakieś przykładowe - jak nie chce wysłać fotek to u niego nie kupuję). I zadowolona jestem, nigdzie nie musze jeździć, szukać, przywozić (po ostatnim wożeniu ponad godzinę zbierałam igły z tapicerki w samochodzie...) same plusy

Trochę już wydałam ostatnio na te bukszpany, wsadzę te i zobaczymy, chyba wystarczy W sumie będzie 6 kulek na pniu, 2 duże stożki, 6 dużych kul (50-60 cm wysokości), kilkanaście mniejszych i 2 obwódki. W sumie jakieś 120 sztuk sadzonek

Muszę zerknąć do kalendarza ogrodnika od Danusi, ciekawe na co jest czas teraz. Chociaż dla mnie nie jest on specjalnie przydatny, jak mam czas to robię... i tyle... :/