Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

popcorn 21:15, 17 mar 2012

Bukszpan za 35 zł z Leroy - wkopany:

Dla porównania kulki mają 90 cm wysokości, więc też prawie stożek niewiele mniej.

Z większej perspektywy:

I jeszcze:

I drugi plan - obcięłam właśnie lawendę i obwódki prawie nie widać:

Gdyby nie bukszpany byloby okropnie łyso. Dojdą jeszcze trzmielinki zimozielone, na drugim planie pachysandra (tam więcej cienia), z przodu w słońcu kocimiętka - może przestanie być łyso
Ale i tak jest lepiej niż w ubiegłym sezonie, bez bukszpanów za to z górą żwiru

Irciu - wybieram sie do tego Leclerca, bo inne sadzonki mieli bardzo ladne, wiec mysle ze po te cisy warto. Wprawdzie niewielkie, ok 40 cm w doniczce P9, ale po 4 złote z groszami. Potrzebuję 50 sztuk

A tych cisów co wymroziło, licząc po 6 zł za sztukę - to nieźle musiało szkółkarza zaboleć... :/ Nie było co fotografować, aż żal patrzeć...
ircia 21:20, 17 mar 2012

Ale się napracowałaś dzisiaj! Ale są już efekty
A jak się wszystko zazieleni i dosadzisz to, co zaplanowałaś to będzie naprawdę fajnie
Ja z lawendą jeszcze poczekam do przyszłego tygodnia, chociaż w zasadzie to już mogłabym ciąć.
popcorn 21:32, 17 mar 2012

Dzisiaj cięłam też lawendę u Teściowej, wycięłam jej też 2 uschnięte płożące jałowce. Chyba ze starości padły i spróchniały - oba miały ponad 17 lat... na dzisiaj mam dośc ogrodowej pracy, wszystko mnie boli

Jutro nowy dzień, umówiłam się nna cięcie 3 owocowych drzewek z sąsiadką A za tydzień w sobotę muszę do Teściowej przywieźć nożyce do żywopłotu, bo tawuły aż się proszą o przycięcie, a sekatorem to masakra...

Wyjęliśmy z M donice z naszego garażu, nie obyło się bez gadania oczywiście - a po co to, czemu aż tyle... umył auto i Mu przeszło Gabi obsiała marchewką i sałatą swoją grządeczkę, czekamy na efekty
W przyszłą sobotę pan z bazarku będzie miał więcej odmian agrestu piennego, dzisiaj miał triumf lubiony przez mączniaka - podziękowałam A pani od cebulek ma męża który hoduje bukszpany, w kwietniu będzie kopał duże kule i chce za jedną tylko 40 złotych, będę go molestować

Fajnie że jutro jeszcze nie dziela, ciekawe czy pogoda będzie taka jak dzisiaj Dzisiaj dosłownie cała okolica zebrała się za wiosenne ogrodowe porządki, co wiązało się też ze spalaniem resztek - musiałam pilnie chować pościel z balkonu. Powinno być jak w Austrii - jeden weekend na wiosnę i jeden na jesień wyznaczony w całym kraju na spalanie, w pozostałe dni za takie coś można dostać karę...
Bogdzia 21:38, 17 mar 2012

Pięknie się u Ciebie robi. Co do spalania masz racje, powinien byc jeden dzien wiosną ,drugi jesienia i koniec.
ircia 21:54, 17 mar 2012

Karola, szczęści Ci się z tymi roślinkami Korzystaj i molestuj faceta jak się da
Sebek 23:22, 17 mar 2012

popcarol napisał(a)
Bukszpan za 35 zł z Leroy - wkopany:

Dla porównania kulki mają 90 cm wysokości, więc też prawie stożek niewiele mniej.

Z większej perspektywy:

Pięknie
agniecha973 23:33, 17 mar 2012

Widać różnicę. Ale będzie ładnie.
bociek 06:27, 18 mar 2012

Karolina, fajny ten stozek Tez sie narobilas Dziewczyno
popcorn 08:27, 18 mar 2012

Witajcie, ale mi miło! Zimozielonych parę i widać różnicę Może dzisiaj jeszcze coś zrobię - coś nie rzucającego się w oczy, bo niedziela trawnik przypomina zszarzałą pustynię - a jak u Was??
Dzisiaj znowu piękna pogoda, ale super
popcorn 12:20, 18 mar 2012

Znów się zmęczyłam Zrobiłam kawałek "kancików" wzdłuż podjazdu... używałam mojego nowego prezentu od M na gwiazdkę- noża da darni. Pracuje się nim tak sobie, lepiej niż nożem kuchennym oczywiście, ale mógłby być ostrzejszy i szerszy - łatwiej byłoby utrzymać linię prostą. No ale zwalczyłam trochę darni wrastającej na podjazd. Jeszcze jakieś 30 metrów przede mną