Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Sebek 13:48, 18 mar 2012

popcarol napisał(a)
Witajcie, ale mi miło! Zimozielonych parę i widać różnicę Może dzisiaj jeszcze coś zrobię - coś nie rzucającego się w oczy, bo niedziela trawnik przypomina zszarzałą pustynię - a jak u Was??
Dzisiaj znowu piękna pogoda, ale super

Trawniki rzeczywiście szare, ale przynajmniej widać trawę, a nie gołą ziemię
Wieloszka 15:13, 18 mar 2012

Karolina, widzę że też się napracowałaś wczoraj... Ale za to jaki efekt! A jeśli chodzi o trawnik - u mnie tak samo - żółto szary, okropny!
agniecha973 16:07, 18 mar 2012

popcarol napisał(a)
Znów się zmęczyłam Zrobiłam kawałek "kancików" wzdłuż podjazdu... używałam mojego nowego prezentu od M na gwiazdkę- noża da darni. Pracuje się nim tak sobie, lepiej niż nożem kuchennym oczywiście, ale mógłby być ostrzejszy i szerszy - łatwiej byłoby utrzymać linię prostą. No ale zwalczyłam trochę darni wrastającej na podjazd. Jeszcze jakieś 30 metrów przede mną

Karolina, to narzędzie chyba trzeba naostrzyć. Mój nowy nóż do kancików z LM też był tępy a po naostrzeniu idzie jak burza.
Agacia 16:18, 18 mar 2012

Ech, bukszpany, bukszpany... a jakie cudowne ceny! Ja wczoraj w białostockim Leroy zwątpiłam: 10cm sadzonki po... prawie 6zł, a kula wielkości piłki do siatkówki 45... Były jeszcze nieformowane wys. max 20cm po 10...
popcorn 19:07, 18 mar 2012

Sebku, Agnieszko, dzisiaj się przyjrzałam, nieśmiało widać pierwsze zielone źdźbła Może jutro wygrabię to szare zfilcowane z wierzchu i za tydzień dwa powinno być lepiej?

Agnieszko - no to M muszę poprosić, tylko czym on mi to zrobi?? Wykancikowałam dzisiaj dwie rabaty od wschodniej strony domu = od trawnika za domem, jutro zrobię fotki i się pochwalę Im więcej kancikowałam tym lepiej mi się pracowało. Chyba taki tępy ten nóż nie jest chyba

Agatko - sądziłam że w Leroy w całym kraju ceny są takie same??? Ale mnie zaskoczyłaś... u nas kul nie było wcale, tylko takie nieformowane po 10 właśnie i te które ja kupiłam - 60-80 cm po 35 cm, "Skyrocket", za rok będą ładnym stożkiem...

Ale generalnie bukszpany do tanich nie należą. W szkółce w której byłam wczoraj za zmarznięte 15 cm chciał właściciel 7 zł... a ja rok temu po 2 złote kupowałam śliczne rozrośnięte 25-30 cm krzaczki Allegro.pl - naprawdę!
popcorn 20:48, 18 mar 2012

Kupiłam 7 trejaży pod fasolę. 6 dla mnie, 1 dla Teściowej. Przed chwilą kliknęłam i zapłaciłam, więc w tygodniu przyjdą
We środę/czwartek będę miała kolejnych 5 dużych bukszpanów. Muszę do tego czasu zrobić im miejsce, tj zdjąć korę i spod niej włókninę.

Waham się ciągle czy ściąć 3letnią brzoskwinię sprzed domu - na tej rabacie chcę sadzić bukszpany. Jak rozpoznać pąki z liśćmi od pąków kwiatowych? Chcę ściąć tę brzoskwinię bo mimo bujnego wzrostu do tej pory nie miała ani jednego kwiatka. Daję jej ostatnią szansę tej wiosny i jeśli nie zakwitnie to żegnamy się...

Ale fajnie że już wiosna Tulipany zielenieją, jeszcze ze 2 tyg i będą kwitły.

Gość na bazarku miał wczoraj lilie po 5 zł - to dobra cena? Ładne, dorodne cebule. Kiedyś kupowałam od niego ale taniej wydaje mi się... muszę się rozejrzeć jeszcze
Agacia 21:34, 18 mar 2012

popcarol napisał(a)

Agatko - sądziłam że w Leroy w całym kraju ceny są takie same???

Myślę, że są takie same, ale oferta w Białym uboższa... takich jak Twoje w ogóle u nas nie dowieźli. Z krajowych były tylko takie po dyszce, a reszta to importowane, w ładnej oprawie, tj. w ładnych doniczkach, kartonowych koszyczkach, itd. - ale już zdecydowanie droższe. Ale i tak mam nadzieję, że jeszcze dowiozą - będę polować. No i Allegro... namiary od Ciebie mam :*

edit: Karola, a takie małe sadzonki na obwódki sadziłaś w jednym rzędzie czy w 2? Jak gęsto?
popcorn 07:06, 19 mar 2012

hej Agatko, powodzenia w polowaniu

Obwódkę sadziłam w jednym rzędzie. Danusia radzi tak żeby bryly korzeniowe lekko sie stykaly, ja sadzilam rzadziej - tak ze gałązki niedługo się zetkną Zależy jak szybko chcesz mieć obwódkę a nie rosnące w rzędzie bukszpany - zależy ile ich kupisz tak naprawdę

pozdrawiam serdecznie!
ell 07:23, 19 mar 2012

Karola - super wygląda rabatka z nowymi nabytkami. Byle tak dalej. Trawnik u mnie tak jak u ciebie w kolorze piasku pustyni.
popcorn 08:01, 19 mar 2012

Hej Elu,
dzięki Trawnik może dzisiaj uda mi się wygrabić, za parę tygodni będzie lepiej - musi być

Kupiłam nawóz do trawnika - jak zagrabię chyba mogę już rozsypać?

Hmm dostałam właśnie zwrot wpłaconych wczoraj za trejaże pod fasolę pieniędzy... powód: towar niedostępny :/ Szukam dalej...

pozdrawiam!