Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Agacia 07:56, 30 mar 2014

hehe może też był o coś zazdrosny? Nie martw się, znajdą się! Albo urosną u brata

Zaraz jadę do Augustowa, pomacham od Ciebie

Leż i odpoczywaj, kręgosłup jeden!
Nikita 09:24, 30 mar 2014

Carola..już zaległości nadrobiłam. Mebelki dla młodej fajne, jeśli nasz jakieś szafki na książki, zeszyty, bloki rysunkowe, kredki, mazaki, długopisy, ołówki, linijki....i wiele innych rzeczy potrzebnych do szkoły to ja bym zrezygnowała z kontenerka na korzyść jakiegoś super kolorowego krzesełka. Możesz na łóżko Gabi rzucić jakieś poduszki pasujące kolorystycznie do krzesełka...lub dodać osłonki doniczek albo zasłony (jeśli w ogóle są zasłonki) w podobnym kolorze, żeby stworzyć spójną przestrzeń. Szybko, tanio, a coś nowego....

Wiosna u ciebie w ogrodzie prześliczna...wszystko tak ładnie kwitnie!

Wątku o szkółkach tez szukałam w pogaduszkach...nie ma...może ktoś skasował...????

Jak tam dziś twój kręgosłup, bo pogoda śliczna...ja zaraz do teściowej jadę (bo popołudniu do sanatorium jedzie - mus ją jeszcze przed wyjazdem odwiedzić) a potem do "szmaragdowego" spadam.
Pozdrawiam słonecznie
popcorn 12:32, 30 mar 2014

Agatko, nie wiedziałam że go Karol wypuści, mogłam się domyśleć że szeleszcząca siatka takiego 6miesięcznego psa zainteresuje... raczej nie urosną, trafią na ognisko zapewne

Nikita, dzięki za rady; zamówiłam i biurko i kontenerek, razem fajnie wyglądają. Krzesło jakie będzie - jeszcze nie wiem. Kolorowe, to pewne. Zasłony i narzuta kolorowe, patchwork, więc koloru tam dostatek

Pogoda super. Młoda ma nowy, większy rowerek - 20 cali??, próbuje jeździć, przeszłyśmy się tam i z powrotem wzdłuż całej ulicy, potem Młoda jeździła już sama, chociaż tego mniejszego na razie nie oddamy, bo ten jednak jest cięższy i większy i nie radzi sobie tak dobrze jak z mniejszym. Ja się oszczędzam, ledwo się ruszam Odgrzewam obiad bo Młoda głodna i wracam - rozkładam stary obornik pod bylinami. Kupiłam też worek polifoski (55 zł), ale ma długi termin ważności i leży w garażu, a worki z obornikiem stoją na dworze i zachęcająco nie wyglądają, trzeba by się ich pozbyć
Miłek wiosenny zakwitł, boski jest

Miłego dnia!!
popcorn 17:35, 30 mar 2014

I prawie po niedzieli jak ja nie lubie poniedziałków :/ Zmęczyłam się, chociaż dzisiaj bardzo się oszczędzałam. Trawnik nadal rośnie tam gdzie mógłby magicznie zniknąć. Miejsca pod warzywa nadal nie mam Chociaż za płotem ładnie kiełkuję groszek i bób hihi
Rozsypałam 3 worki gnoju pod rośliny. Dziecko na mnie patrzyło jak na wariata - co ty mama robisz?? fuuuj!
Wykopałam ubiegłoroczne siewki czarnych orlików (nasiona od Kasi). Posadziłam do doniczek. Jeśli będą czarne - zostawię sobie, jeśli nie, pojadą do Teściowej
Posadzonkowałam w małe doniczki żurawki. Teraz pozostawiają wiele do życzenia, bo większość nowych przyrostów bezlitośnie ucięłam zamierzam w końcu - może latem lub na jesień, bo znowu nie teraz... obsadzić przechowalnik obok tarasu. Nadal rośnie tam wszystko i nic. M mi wycina bez z prędkością światła, tak że on za chwilę zakwitnie. Wartościowe rośliny muszę stamtąd poprzenosić (gdzie??) - pewnie Teściowa dostanie... a resztę użyźnić i obsadzić od nowa. Będą chyba tylko żurawki, bo nic się tam więcej ie zmieści - półmetrowy pasek wzdłuż granicy działki obsadzony cisami...
Młoda trochę pojeździła na rowerku. Poobserwowała małych sąsiadów grających w piłkę. M rozłożył kocyk, bawili się w słońcu maskotkami Młodej.
Pozbyłam się większych chwastów z rabaty najmłodszej - tej na którą odkrawałam w ubiegłym roku trochę trawnika I w sumie tyle...
TeresaSz 17:49, 30 mar 2014

Karola a jak wyhodowałaś kocimiętkę z nasiona? Tzn. czy siałaś ją do gruntu czy do doniczek, i czy zakwitły Ci w pierwszym roku po posianiu?
popcorn 19:40, 30 mar 2014

hej!

siałam do skrzynki w lutym, potem pikowałam do doniczek po kilka sadzoneczek, uszczykiwałam i jak się ładnie rozkrzewiły sadziłam na miejsce stałe. Tak, w pierwszym roku zakwitły

powodzenia!
renatamama3 20:02, 30 mar 2014

Mój dzień też aktywny ,zakupy w centrum ogrodniczym ,rolki i lody z rodziną i 7 km spacer z M noi wchodzą mi do d..y pozdrawiam
popcorn 20:07, 30 mar 2014

Ubiegłoroczny zakup, miodunka - cudnie kwitnie

Truskawki wreszcie oskubałam z suchych ubiegłorocznych liści, całkiem sporo nowych już mają:

Hiacynty kwitną, muszę kupić więcej

Sporo bratków samosiejek kwitnie

Żonkile tuż tuż

Przylaszczka od Bożenki przekwitła i puszcza listki:

Więcej hiacyntów, ale widać że te niedokarmione

Ciemierniki nadal kwitną, muszę sprawdzić czemu im listki żółkną

popcorn 20:09, 30 mar 2014

renatamama3 napisał(a)
Mój dzień też aktywny ,zakupy w centrum ogrodniczym ,rolki i lody z rodziną i 7 km spacer z M noi wchodzą mi do d..y pozdrawiam

haha, my tylko chwilę po okolicy pochodziliśmy, Młoda rowerkiem, a pottem kocyk Plecy mnie bolą od wczoraj, dziwiaj lightowo
pozdrawiam!!
popcorn 20:16, 30 mar 2014

Miłek wiosenny, cudny, tylko strasznie wolno rośnie. W sumie wcale nie rośnie:/

Zawilce

Ubiegłoroczny szpinak - normalnie nic tylko zrywać

I kapusta toskańska przezimowała Teraz zakwitnie??? za nią szczaw

Tu nie wiem co posadziłam, jakieś cebulki.. jakie??

Ostatnie podrygi krokusów (wyglądałyby lepiej gdybym kanciki zrobiła)

Piwonia drzewiasta ma duże pąki, może zacznie rosnąć Na kwiaty chyba nie ma co liczyć, za mała?

Kulkowa rabatka wygląda już całkiem ładnie

Hiacynty dookoła wiąza