Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

popcorn 09:50, 23 mar 2012

Hej Agatko!
Widziałam ostatnio dorosłego cisa Masakra, jest przeogromny! Zastanawiam się jak ja je często będę musiała ciąć, żeby nie rosły takie wielkie...
Sadziłam zgodnie z radą pana ze szkółki. Powiedział że tak posadzone (co 40-50 cm) za kilka lat trzeba będzie i tak przerzedzić - co drugiego się pozbyć... Tak żeby się stykały sadzi się (na Ogrodowisku) bukszpany. Cisy Danusia tez tak sadzi, ale duze juz - wtedy mysle ze gesciej niz co 50 cm tez nie sa, bryla korzeniowa by im nie pozwolila.

Na zywoplot pare lat zaczekam, ale jeszcze gesciej nie mialabym odwagi sadzic

Ile cisow potrzebujesz na swoj zywoplot?
pozdrowka!
anika 10:36, 23 mar 2012

popcarol napisał(a)
Ilooovia, 80 zł. Ale już więcej nie ma. Polskie, przemrożone w nasze zimy - zahartowane...

Podobne są/były w Ikea, po 59 zł/szt. Ale na metce miały info do -15 stopni, więc chyba tylko do donicy i do garażu...

pozdrówka!

Szkoda, bo są śliczne
popcorn 10:45, 23 mar 2012

Same kulki na pniu mu zostaly, wystawil zreszta na allegro - widzialam
anika 10:50, 23 mar 2012

Kulki też muszę kupić ale w drugiej kolejności. Najpierw chcę zrobić obwódkę z małych bukszpanów poprzerywaną gdzieniegdzie kulką lub stożkiem bukszpanowym
popcorn 11:03, 23 mar 2012

W takim razie zrobiłabym tak - kupilabym male bukszpany na obwodke na allegro (sama tez bede kupowac, mozemy zamowic raz - jeden koszt wysylki). A na jesien jak pojedziecie (pojedziemy?) z Krysia pod Wrocek, dokupilabym tych duzych po 8 zl i zrobila z nich kulki/stozki wg uznania Akurat za 2-3 lata jak obwodka podrosnie stozki/kulki beda tez rosly i razem ladnie beda wygladac
Agacia 11:41, 23 mar 2012

popcarol napisał(a)
Hej Agatko!
Widziałam ostatnio dorosłego cisa Masakra, jest przeogromny! Zastanawiam się jak ja je często będę musiała ciąć, żeby nie rosły takie wielkie...
Sadziłam zgodnie z radą pana ze szkółki. Powiedział że tak posadzone (co 40-50 cm) za kilka lat trzeba będzie i tak przerzedzić - co drugiego się pozbyć... Tak żeby się stykały sadzi się (na Ogrodowisku) bukszpany. Cisy Danusia tez tak sadzi, ale duze juz - wtedy mysle ze gesciej niz co 50 cm tez nie sa, bryla korzeniowa by im nie pozwolila.

Na zywoplot pare lat zaczekam, ale jeszcze gesciej nie mialabym odwagi sadzic

Ile cisow potrzebujesz na swoj zywoplot?
pozdrowka!

Hej!! To zmienia postać rzeczy!! Ja nie wiem dlaczego tak mi się wryło w głowę, że cisy tez sadzimy jeden przy drugim (a ostatnio znów przeczytałam wątek żywopłoty z cisa!)!! Ja mam na początek jakieś 22mb i liczyłam, że na metr z 10-15 takich sadzoneczek, a tak wypadałoby, że...2?!
popcorn 11:58, 23 mar 2012

jesli posadzisz jak ja, to potrzebujesz 44 sadzonki
Wiesz, moge sie mylic, ale szkolkarz tak doradzil... Danusia robi "gotowe" ogrody, maja dobrze wygladac od razu. Ja sobie poczekam ze 2-3 lata az sie zagesci... nie mow ze na moje 35 mb musialabym posadzic 350 cisow... masakra
GabiK 12:17, 23 mar 2012

Z mojego projektu wynika, że Danusia przewiduje tak po 5 cisów na mb. I to takich już dużych, jak w ogrodzie z lustrem.
popcorn 12:26, 23 mar 2012

Cóż, będziesz miała Gabrysiu szybciutko śliczny ogródek
Ja poczekam aż żywopłot mi wyrośnie

pozdrówka!
Pszczelarnia 12:28, 23 mar 2012

popcarol napisał(a)

Karolina, po ile płaciłaś za cisy? Je je też widziałam po 4,89, choć niestety tylko z jedną gałązką.

Ewo taniutko, 4,49/sztukę. Te mają chude wysokie 1, 2 max. 3 gałązki w porywach, ale trochę bocznych też. Dzwoń do swojego leclerka

Byłam widziałam. W tym moim l. są takie z jedną gałązką, zero bocznych. U Was lepsze i tańsze. Ale i tak kupiłam na chów.