Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Juzia 22:40, 10 lip 2014

A mówiłam, że to będzie Twój kotek
Ty więcej jesteś z nią w domu.
agatanowa 23:31, 10 lip 2014

renatamama3 napisał(a)

U nas na podlicznik ,wodociągi się nie zgodziły ....

dlaczego się nie zgodziły, jak uzasadniały?
agatanowa 23:33, 10 lip 2014

popcarol napisał(a)

No oczywiscie! Ale to przed nami na jesien - wlasnie mamy rozwalona swiezo polozona droge asfaltowa, bo ciagna kanalizacje.. jesienia znowu cos nam rozwala

ale podlicznika nie zakłada się w ziemi, tylko na rurce z woda doprowadzanej do systemu nawdniania i trzeba to zrobić na etapie jego zakładania, bo inaczej będziesz musiała dodatkowo rozłączac system, aby podlicznik założyć
agatanowa 23:41, 10 lip 2014

renatamama3 napisał(a)

Wodociągi ,stwierdziły ,że za mało wody jest ,podlewanie ogrodu to luksus ,a po drugie jak polewam ,to woda nie idzie do ścieków i właśnie tym rekompensują sobie straty ,które są np; z pękniętej rury ,to powiedział mi pan kierownik ,jak chciałam złożyć wniosek na policznik .Więc zbieram deszczówkę , pan kierownik na moich roślinkach nie zarabia.

Renata, nic nie rozumiem. To wodociagi Ci odmówiły czy kierownik powiedział, ze one odmówią i wniosku nie składałaś w rzeczywistości? Co ma luksus do podlewania roslin? A rolnik zwykły to nie podlewa swoich, jesli o nie dba? Jak za mało wody? gdzie? w czym? Przeciez czy masz podlicznik, czy nie to i tak tyle samo lejesz. Tylko drożej. Właśnie dlatego zakłąda się podliczniki, że woda nie idzie do ścieków, więc nie muszą jej obrabiac, oczyszczać. Dlatego może Cię ona mniej kosztować, bo nie maja z nią związanych kosztów: nie wykorzystujesz linii kanalizacyjnych, ani nie dostarczach ścieków zatruwających środowisko, które muszą oczyszczać. To się kupy nie trzyma, co napisali, czy powiedzieli.
agatanowa 23:54, 10 lip 2014

popcarol napisał(a)

1/ nie wiem, mam wykaz materialow, ale musze sprawdzic

2/dobre pytanie, jesliby tak zrobic- to jedna linia to za malo; jedna musialaby isc wokol domu, a druga w pozostaly miejsa

3/tak, te zerwone strzalki to istniejae krany, mamy wyprowadzenie na 2 strony domu (z grubsza)

4/wiec podliczniki na tych kranach-czy one moga by na zewnatrz, nie w budynku? mm...

5/bardzo watpliwe, raczej nie liczylabym na fachowca szanujacego rosliny...

ad.
2/ dokładnie, podejrzewam, że u Ciebie też suszej pod samym domem
3/ to OK, starczy chyba, że sama widzisz potrzebę na dodatkowy, ale Ty już masz dojrzały ogród, to tak intensywnie nie bedziesz potrzebowała lac
4/ co do zasady podliczniki można założyć na kazdym punkcie zewnętrznym, gdzie lejesz wodę do ogrodu (a nie do kanalizacji czy szamba), w przypadku systemu nawadniania, podlicznik zakłada się na rurce z wodą, która zasila system nawadniania. Nie wiem, czy bedziesz mieć instalowany system do kranika czy do głównej linii wodociągowej (to zależy od ciśnienia wody)? Innymi słowy: skąd będzie woda do systemu szła? Jeśli z kranika, to podlicznik założony będzie na jednym z tych dwóch kraników (na zewnątrz). Jeśli z głównej linii wodociagowej, to zrobią rozgałęzienie i założą podlicznik na tej rurce, która pójdzie do systemu nawadniania (najpewniej we wnątrz obok licznika głównego). Każdy podlicznik to koszt. Dlatego lepiej wyprowadzić kraniki z systemu nawadniania, a jeden podlicznik załozyć tylko na ten system. To tak, z grubsza, nie wiem, czy dośc zrozumiale.
5/ też bym nie liczyła, najczęściej łażą i tratują wszystko, jak łachudry
popcorn 08:23, 11 lip 2014

Juzia_G napisał(a)
A mówiłam, że to będzie Twój kotek
Ty więcej jesteś z nią w domu.

sama prawda.. własnie znowu toczę nierówną walkę żeby nie leżała centralnie na klawiaturze
popcorn 08:28, 11 lip 2014

agatanowa napisał(a)

ale podlicznika nie zakłada się w ziemi, tylko na rurce z woda doprowadzanej do systemu nawdniania i trzeba to zrobić na etapie jego zakładania, bo inaczej będziesz musiała dodatkowo rozłączac system, aby podlicznik założyć

ej Agatko! no własnie się zastanawiam, bo my mamy kraniki z woda wyprowadzone na zewnątrz budynku i czy ten podlicznik może by na rurce? Jeśli tak, to czy może by na zewnątrz budynku? mm...
popcorn 08:30, 11 lip 2014

agatanowa napisał(a)

ad.
2/ dokładnie, podejrzewam, że u Ciebie też suszej pod samym domem

Wymyśliłam że pod domem rurki - linię kroplująCą rozlożymy gęśCiej i to powinno rozwiązać problem
agatanowa 08:40, 11 lip 2014

popcarol napisał(a)

Wymyśliłam że pod domem rurki - linię kroplująCą rozlożymy gęśCiej i to powinno rozwiązać problem

Hej Karola z rana ! Jak noc kocurki? Daje spać? Nie tęskni do mamy?

Z rurkami gęsciej - jest to pewne rozwiązanie

tak, podlicznik może być na zewnątrz domu, ale to zalezy od tego, gdzie firma chce instalować nawodnienie (tak , jak pisałam wyżej: czy z kranika, czy z głównej linii wodociągowej), nic nie mówili/pisali? Może widac na projekcie, bo pewnie skrzynka z elektrozaworami jest w poblizu
renatamama3 08:46, 11 lip 2014

agatanowa napisał(a)

Renata, nic nie rozumiem. To wodociagi Ci odmówiły czy kierownik powiedział, ze one odmówią i wniosku nie składałaś w rzeczywistości? Co ma luksus do podlewania roslin? A rolnik zwykły to nie podlewa swoich, jesli o nie dba? Jak za mało wody? gdzie? w czym? Przeciez czy masz podlicznik, czy nie to i tak tyle samo lejesz. Tylko drożej. Właśnie dlatego zakłąda się podliczniki, że woda nie idzie do ścieków, więc nie muszą jej obrabiac, oczyszczać. Dlatego może Cię ona mniej kosztować, bo nie maja z nią związanych kosztów: nie wykorzystujesz linii kanalizacyjnych, ani nie dostarczach ścieków zatruwających środowisko, które muszą oczyszczać. To się kupy nie trzyma, co napisali, czy powiedzieli.

Tak ,kierownik ,powiedział ,żebyśmy nawet nie składali wniosku ,bo nikt z tego urzędu jeszcze takiego pozwolenia nie dostał .Kierownik to typ człowieka z ochrony środowiska ,woda to dar a ty ją marnotrawisz,więc polewaj i płać jk cię ,stać ,a my sobie tym co nie odprowadzisz do ścieków pokryjemy straty .Ostatnio była pani na odczyt ,pytam się ,czy się coś zmieniło i można składać o podlicznik ,z uśmiechem na twarzy mi powiedziała ,żebym sobie studnie wykopała .