Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

bacowa 19:21, 10 sty 2015

popcarol napisał(a)
Nie, wszystko w gruncie. Te pędzone i kwitnące w domu do niczego się nie nadają. Chyba są jakoś sztucznie pędzone z Holandii??
Wsadzam je wiosną do gruntu, ale zwykle nic z nich potem nie wyrasta.

Sadz je jesienią to zakwitną na 100%
popcorn 19:23, 10 sty 2015

Mówisz? Kiedyś chciałam, ale były tak przesuszone, że je wywaliłam... dlatego teraz posadziłam wiosną, od razu po przekwitnięciu (kiedy pogoda pozwoliła i nie było już potem mrozu)... ech
bacowa 19:38, 10 sty 2015

Musisz je trzymać w takim miejscu żeby nie wyschly całkowicie, jesienią sadzisz do gruntu i na wiosne zakwitną. Ja tak robie co roku.
Karola tak na logike , kto sadzi hiacynty wiosna.
popcorn 19:40, 10 sty 2015

No pewnie Trzymałam w garażu, sucho i gorąco latem... teraz wiadomo dlaczego padły. Posadziłam bo wymyśliłam że skoro w garażu wyschną, to albo wyrzucę, albo posadzę i zobaczymy
Madzenka 10:46, 11 sty 2015

popcarol napisał(a)
Nie, wszystko w gruncie. Te pędzone i kwitnące w domu do niczego się nie nadają. Chyba są jakoś sztucznie pędzone z Holandii??
Wsadzam je wiosną do gruntu, ale zwykle nic z nich potem nie wyrasta.

Dziewcyxny pisaly, źe im takie pędzone po posadzeniu jesienią w ogrodzie, kwitły w kolejnym sezonie... Ale mi się nigdy takie nie udawały... W ogrodzie sadzę wielkie zdrowe cebulki i wtedy kwitną niezawodnie. Trzeba je jednak głęboko sadzić aby sie kwiaty nie pokładały i nie przemarzły.

Już teraz w sklepach pojawiaja sie hiacynty w doniczkach, kupuję i po tygodniu już pieknie pachną w domu. A pędzone przeze mnie osobiście były strasznie marne...
andziurex 11:58, 11 sty 2015

Marzena2007 napisał(a)

Dziewcyxny pisaly, źe im takie pędzone po posadzeniu jesienią w ogrodzie, kwitły w kolejnym sezonie... Ale mi się nigdy takie nie udawały... W ogrodzie sadzę wielkie zdrowe cebulki i wtedy kwitną niezawodnie. Trzeba je jednak głęboko sadzić aby sie kwiaty nie pokładały i nie przemarzły.

Już teraz w sklepach pojawiaja sie hiacynty w doniczkach, kupuję i po tygodniu już pieknie pachną w domu. A pędzone przeze mnie osobiście były strasznie marne...

Wkurzona na pogodę za oknem i w przypływie emocji kupiłam przed niedzielą takie hiacynty w lidku, 2 doniczki, a w każdej po 3 cebulki, ale coś mi się zdaje że zanim zakwitną to dłużej niż tydzień im się zejdzie, bo są jeszcze maleńkie. No nic, co się odwlecze..... Ważne że zaklinam wiosnę Kiedyś kupiłam takie doniczkowe szafirki, ale one w domu na parapecie miały chyba za mało światła, strasznie blade były i takie wiotkie.
Kiedyś dostałam na wielkanoc takiego hiacynta w doniczce i faktycznie jak go wsadziłam do ogrodu to niby wyrósł na wiosnę, ale taki wypierdek, tylko ze trzy kwiatuszki miał.
popcorn 12:05, 11 sty 2015

Mój własny zamiast do ziemi wsadziłam do wody w wazonie - jaki jest każdy widzi. Rzeczywiście oni muszą je jakoś sztucznie pędzić, pewnie zamiast wody jest odżywka jakaś, a w tych doniczuszkach musi być jakiś żyzny substrat.. no cóż, lepszy taki hiacynt na chwilę, niż żaden

Miłego dnia!
andziurex 12:18, 11 sty 2015

Pewnie
popcorn 09:46, 12 sty 2015

Normalny tydzień pracy! Jupi! Nie sądziłam że będę się cieszyć - ubiegłe 3 tygodnie zmęczyły mnie strasznie.. ech
Ku pamięci - do zrobienia kidyś - Singapur i wyspa Tioman w Malezji

http://www.zoltkanapatelni.blogspot.com/search?updated-max=2014-10-24T17:07:00%2B02:00&max-results=7&start=24&by-date=false
Kasya 09:50, 12 sty 2015

Tak.... jak teleportacja będzie juz dostępna dla przeciętnego człowieka to ja tez