Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

popcorn 09:18, 14 maj 2012

Sąsiadki poprzykrywały na noc swoje pomidory - a ja nie muszę
Kolejne bukszpany wypadałoby dokupić do obwódki... znów 4 suche
Poniedziałek - brr miłego - mimo wszystko!
Agacia 09:39, 14 maj 2012

Hej Karolina,
ta gwiazdka (pewnie z Twojego nieocenionego targu? ) jest prześliczna! Pamiętam takie szkło w szybach w drzwiach...
Następna ozdoba, która mi się spodobała: pergole z wikliną! Poproszę o linka
Krzewy owocowe - jakie dorodne, no no no
Bukszpany... never ending story. Ja wczoraj swoje nowe kulki z Auchan pryskałam Karate, bo zauważyłam, że listki są pozwijane i żółto-obrzeżone - to pewnie miodówka. Te kopane 300 sztuk kupowane przez Allegro na szczęście się przyjęło i ma nowe przyrosty, ale ma też pojedyncze suche gałązki, które będę ciachać. Bukszpany od Babci wyglądają coraz gorzej, ale pojawiły się też pojedyncze nowe przyrosty, więc jeszcze jest nadzieja. Czekam aż zrobi się gnojówka-pokrzywówka i bardzo liczę na jej magiczne właściwości
Pozdrawiam!

P.S. Ja też dostałam swoje trzy numery z Muratora i uważam, że pismo jest rewelacyjne - przeczytałam od deski do deski. Tyyyle interesujących mnie tematów i musisz przyznać, że tematyka wybitnie ogrodowiskowa!! "D
Agacia 09:49, 14 maj 2012

A, pisz co tam z tymi hortensjami

I mam pytanie o wiśnie umbra...cośtam..culifera - jak się sprawują ? Po ile kupowałaś? Jak szybko rosną? Zastanawiam się nad nimi, u mnie kosztują 270zł/ sztuka (młode).
popcorn 09:52, 14 maj 2012

Hej Agatko!
Ta gwiazdka z bazarku oczywiście, całe 5 zł - wypatrzyła moja Młoda
Pergole z wikliną dla Teściowej - proszę bardzo
http://allegro.pl/podpora-do-roslin-metalowa-92cm-01420-i2295805441.html
Owoce rosną - mniam! Brzoskwinia też ma małe szare brzoskwinki, ale listki całe pozwijane - mszyc sporo - popryskam dzisiaj może Decisem... i potem Mospilanem na miodówkę - prawie wszystkie moje większe bukszpany mają... Dobrze że Twoje się przyjęły, kilka suchych gałązek to nic wielkiego - grunt że żyją. Też mogłam kupić małe i czekać cierpliwie, przynajmniej by się przyjęły... no ale wiem to teraz, rok temu - nie...
Muszę wybrać się na poszukiwanie pokrzyw, beczka czeka
To pismo miałam już wcześniej, numer 2gi oddałam teściowej - bo w ub roku sobie kupiłam. Pozostałe 2 pochłonęłam - to prawda, fajne wydawnictwo

miłego!!
popcorn 09:58, 14 maj 2012

Agacia napisał(a)
A, pisz co tam z tymi hortensjami

I mam pytanie o wiśnie umbra...cośtam..culifera - jak się sprawują ? Po ile kupowałaś? Jak szybko rosną? Zastanawiam się nad nimi, u mnie kosztują 270zł/ sztuka (młode).

Hortensje? Limelight maleńkie kupione na alle na jesień świetnie sobie radzą, może za parę lat zakwitną Żałuję że nie zainwestowalam w duze - no ale 9 krzakow po 35 zl to troche by wyszlo
Te ogrodowe zmarzly jak zwykle, mimo przykrycia agro na zime. Nawet 1 donice mialam w garazu, odbila wiosna, ale przymrozek w kwietniu scial paczki... wiec z ogrodowymi sie poddaje

Umbraculifera - wisienka osobliwa - ma sie doskonale 3 szt rosna przed domem.
Kupowalam w szkolce pod Krakowe, gdzies byl namiar a watku... musialabym poszukac. Po 20 zl, maja ok 170 cm. Moglyby byc wyzej szczepione, ale za te cene stwerdzilam ze przezyje. Plus wieksze nie zmiescilyby sie do naszego Polo Twoja cena z kosmosu, w zyciu tyle bym nie dala. Generalnie nie podobaja mi sie zbytnio, kwitly 1 dzien, kolejnego byly przekwitniete... kupilam bo mi Danusia doradzila, no i u Niej wygladaja przepieknie - moze bardziej mi sie spodobaja jak urosna Szkoda ze owocow nie daja
Beda rosly w szerz, bo sa szczepione - wysokosc pnia zostanie jak jest, pien bedzie tylko grubszy i korona w kulke duza urosnie

pozdrawiam!!
ell 10:03, 14 maj 2012

popcarol napisał(a)
Cyprys ma dziwne przyrosty - bo to chyba przyrosty będą? Miałam go obcinać, może na jesień to zrobię?

Karola - on kwitnie

Fajne urodzinowe gotowanie
Agacia 10:05, 14 maj 2012

20 zł?!?! Nie pomyliłaś się o zero?! No ja się nie znam, ale tez stwierdziłam, że 270zł i to w dodatku za młodziutkie egzemplarze to trochę dużo... A duże mają przyrosty? Ładnie się zagęszcza?

popcorn 10:13, 14 maj 2012

Elu - dziekuje! Zastanawialam sie czy to aby nie jakis pasozyt Lepsze gotowanie urodzinowe niz smecenie sie po domu

Agatko - nie, nie pomylilam sie. Dlatego zatrudnilam wujka zeby mi tam pojechal i kupil - mieszka w Krakowie. Dostal winko i potem odebralam drzewka od niego 270 to ostre przegiecie.. te moje tez mlodziutkie, ale urosna Niestety szkolka nie ma sprzedazy wysylkowej Namiary podala mi Lena, ale gdzies w moim watku sa. Szkoda ze od Ciebie taki szmat drogi...

Zrobie Ci sesje to zobaczysz- wyskocze kolo poludniu do ogrodka
popcorn 12:20, 14 maj 2012

Agatko - sesja wisni osobliwej Umraculifera dla Ciebie
Musze je poprzywiazywac porzadnie do palikow i naprostowac - dopiero na fotach widze ze krzywo rosna...
Nawet maja mini-wisienki! Szkoda ze raczej niejadalne

3 szt wzdłuż frontowego płotu:

I z bliska - po kolei. Przyrosty mają niewielkie, ale sadziłam je na jesień i cieszę się że bez żadnego okrywania bez szwanku przetrwały zimę Muszę zorientować się jak i kiedy się je tnie - na razie nic nie robiłam...

Warzywnik -uwielbiam hodowac cos co potem da sie zjesc

Przy pergolach wychodzi pnąca tyczna fasola "Blauhilde":

Pierwsze rzodkiewki - żółte i zwykłe - niedługo będzie można zjeść

Pomiędzy mnóstwo kopru - zaatakowanego przez mszyce...

Szczypiorek zaraz zakwitnie - lubię te kwiatki

Borówki amerykańskie - mam 4 czy 5 odmian, 6 krzaczków (o rany!) w sumie - na razie małe
Wyglądają tak:

Ale jeden się wyłamał i jego owoce totalnie inne są:

Ogórkom niedługo wyrosną pierwsze "prawdziwe" listki - posiałam zwykłe i maleństwa na korniszonki

Buraczki rosną

Jedyny nie zmarznięty pomidor zwykły koktajlowy czerwony koralik - bo posadziłam go wśród bukszpanów pod domem niedługo zakwitnie!
popcorn 12:25, 14 maj 2012

Bodziszek pod kompostownikiem zakwitł - uroczy jest

Funkie szaleją - podobają mi się te pozwijane

Orliki niedługo zakwitną (kilka małych mam w doniczce dla Irenki z Miłkowa)

Tu niebieskie kocimiętki - też do rozdawania u Bogdzi - część sobie zostawię, ale parę doniczek zostanie!

Czy ktoś wie jak te z pomarańczowymi kwiatkami się zwą? Lubie je, od Babci dostałam..

Anemony kupione ostatnio na targu - jak przetrwaja zime kupie duuzo bo uwielbiam i zrobie (gdzie??) anemonowa rabatke:

Czosnki nadal kwitną

Tawułki już duże

Penisetum będę musiała przesadzić - generalnie ta rabata jest do przeorganizowania i wymiany ziemi na nowa... druga mniejsza nie odbila po zimie

Tawuły japońskie wypuszczają czułki, będą kwitły niebawem

A po kwitnieniu je ciachnę, bo lubię je za kulkowatość... takie z czułkami już mniej...

Czy ktoś się zna na ciemiernikach?
Tego kupiłam jako cuchnącego, a przypomina mi korsykański niestety... korsykańskiego miałam super otulonego, a nie przetrwał zimy