Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Bogdzia 09:44, 10 cze 2012

Posłuchała dobrych rad i odpoczywa. Wróci z nowymi siłami do pracy.
popcorn 12:06, 11 cze 2012

Lenko - dzięki za info Tak zrobię!
Aniu - moje bukszpany nie są z Ikei... z różnych źródeł... z każdym jest coś nie tak, każde schnie/nie rusza się w kilku-kilkudziesięciu nawet procentach... bukszpany jakoś średnio u mnie rosną
Mireczko , Bożenko- jeszcze tylko dzisiaj odpoczywamy, jutro do pracy, buu
magnolia 12:29, 11 cze 2012

ja tak miałam z 1 bukszpanem, kupionym wiosna. |reszta rosła, ten nie. Zajrzałam do środka krzewu a na pędach- misecznik- to czerwce osłaniające się takby miseczka. Wygląda to jakby ktoś poprzyklejał do pędów siemię lniane.
Popryskalismy targetem naturalem i bukszpan rośnie. Co prawda powtrzaliśmy oprysk ze świadomością że nie jest to mega skuteczny środek, ale zadziałał. W razie czego opryskamy czymś bardziej zjadliwym- np Condiforem ( ten jest na miseczniki).
U Ciebie może być misecznik, lub coś innego, obejrzyj środek krzewu, pamiętaj żeby zaraz potem umyj łapki żeby nie roznosić niczego na inne rośliny.
Milka 15:20, 11 cze 2012

Poczytałam o twoich zmartwieniach z bukszpanami, co im też jest?
a jak te pstre, daja radę?
popcorn 20:14, 11 cze 2012

Magnolio - dzieki, tak zrobię! Już oglądałam je ze wszystkich stron, fotki wrzucałam do chorób bukszpanów i nadal nic nie wiem. W środku krzewy bardziej zielone niż na zewnątrz, nie znalazłam szkodników, ale jutro obejrzę je znowu - dokładnie!!!

Irenko bukszpany variegata wyglądają bardzo ładnie Myślę że się przyjmą Ale były kopane z bryłą ziemi, a te z obwódki dostałam z wymytymi korzeniami 1/3 przeżyła, reszta uschła Od sierpnia ub roku u mnie, wyrzucam od wiosny po kilka tygodniowo

Wróciliśmy! Ogródek zarośnięty, niewiarygodne jak w 5 dni wszystko urosło Nazbieraliśmy poziomek i groszku i truskawek od razu, a teraz jestem już zmęczona i mimo czasu pasuję... może jutro Jechaliśmy nowootwartą A2, na trasie Warszawa-Łódź - super
shrekol 21:44, 11 cze 2012

Hej Karolciu czytam o Twoich problemach z bukszpanami może je jednak przesuszyłaś?? Zwłaszcza, że z gołym korzeniem kupowałaśa po ile płaciłaś za te nowe bukszpany?? Coś mi się wydaje, że na to samo by Ci wyszło jak byś wzięła te duże w Traczu po 6zł, bo one 10 razy takie jak te, które kupiłaś Nie pamiętam czy pisałem świerk rewelacyjny!!!! Niech rośnie taki jak u Bożenki A jak trzmieliny ukorzeniły się Ci sie?? Fajnie, że udało Wam się trochę odpocząć
mira68 07:10, 12 cze 2012

Witaj Karolino w domu
Bogdzia 07:19, 12 cze 2012

No to nową trasę otworzyłas. Może będzie wygodniej do sticy jeździc tylko jak długo będzie czynna, zaraz zaczną się naprawy.Pozdrawiam serdecznie.
popcorn 08:33, 12 cze 2012

Przemku na pewno je przesuszyłam, innej rady nie widzę Nowe 100 szt i 3 trzmilinki gratis - 120 zł z wysyłką. Zrobię z nich obwódkę przed domem - tej rabaty żwirowej i warzywnika. A te duże które przeżyły (12 starych i 10 nowych) posadzę wzdłuż podjazdu do garażu. Z przodu wchodziło 46 dużych bukszpanów, po 6 zł... hmm... dlatego się nie zdecydowałam... poczekam aż urosną Świerk ma się dobrze, dzielnie trzyma czubek ku górze

Mireczko - a Ty kiedy wyjeżdżasz? Chyba lada dzień? Tyle że TROCHĘ dalej

Bożenko - na razie jest bezpłatna, a nierówności kilka to już jest Za Warszawą jest znak że do Łodzi 109 km - czyli sporo krócej I zero korków - jak zwykle w Jankach, Raszynie... pozdrawiam!
popcorn 09:02, 12 cze 2012

Przeklejam od Gabika (mam nadzieję mooogę?) ujęcia Pl. Grzybowskiego w Warszawie - zdjęcia majowe, w pełni kwitnienia czosnków. Chodzi mi o podobny efekt przenikania się mozgi i czosnków, oczywiście w sporo mniejszej skali... na nowej rabacie przed domem. Mozga już rośnie, czosnki dosadzę jesienią -teraz nie ma ich jeszcze w sprzedaży...