Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

popcorn 07:53, 04 sie 2012

Mięty u mnie Elu też sporo, macierzanka to to samo co tymianek chyba - więc u mnie tego też dużo. Jeszcze melisę mam, ale nie lubię jej zapachu, brr
M przyjechał, obejrzał ławeczkę i stwierdził że nieźle ją zmontowałam

Miłego weekendu!
Madzenka 09:08, 04 sie 2012

Karolina aby odszukać ławeczkę tyle stron musiałam sie cofnąć..... Ale piękna, zazdroszczę!!!!
A zbiory mniam
popcorn 09:34, 04 sie 2012

Marzenko - wróciłaś już z wojaży?
Pisałam już wcześniej historię nt ławeczki, ostatnio z Irenką - bo Ty też byłaś chętna, prawda?
Niestety z fajneceny.pl nic nie wyszło, ławeczki powinni mieć znowu we wrześniu ale nie wiadomo po ile
Więc kupiłam w Beliani, bo chciałam ją mieć jeszcze w lecia, a nie jesienią...

pozdrawiam!!
Madzenka 10:16, 04 sie 2012

popcarol napisał(a)
Marzenko - wróciłaś już z wojaży?
Pisałam już wcześniej historię nt ławeczki, ostatnio z Irenką - bo Ty też byłaś chętna, prawda?
Niestety z fajneceny.pl nic nie wyszło, ławeczki powinni mieć znowu we wrześniu ale nie wiadomo po ile
Więc kupiłam w Beliani, bo chciałam ją mieć jeszcze w lecia, a nie jesienią...

pozdrawiam!!

Karolinka już wrociłąm i znów wpadłam jak śliwka w kompot w ogrodowisko.....
Ławeczkę kupię jakąś na wyprzedaży na razie leżę na kanapach
Gabriela 10:19, 04 sie 2012

popcarol napisał(a)

Laweczka skrecona! Fajna jest, ale siedzisko definitywnie wymaga wzmocnienia... Gdybym wazyla wiecej balabym sie ze cos sie pode mna zlamie... Tak to lawka mocna, stabilna, ale siedzisko mogloby byc chociaz jesli nie z grubszych listewek, to wzmocnione grubszymi... ale moze sie czepiam

Fotki wkrotce!

Przyleciałam na chwilę oglądać ławkę, moja wygląda prawie tak samo, mimo że z innego drewna, więc różni się kolorem no i wymiary te same. Tyle że ja nie musiałam niczego skręcać, przyjechała gotowa.
Zaskoczyła mnie jednak Twoja informacja o słabszym siedzisku. Na mojej siedziały naraz cztery dorosłe osoby przez kilka godzin ( imprezka w domu była) i wszyscy twierdzili że jest bardzo wygodna, mimo że żadnych poduszek nie dałam. Może to kwestia rodzaju drewna, a nie grubości, bo wydaje mi się że siedzisko jest z deseczek takiej samej wielkości. Może teak jest bardziej sztywny, a bangkirai się bardziej ugina?
A może źle ją skręciłaś po prostu?
popcorn 10:25, 04 sie 2012

Marzenko nawet na wakacjach zaglądałaś, widzę że nie tylko ja uzależniłam się od Ogrodowiska
Kanapy masz super, nie dziwię się - też bym na nich spędzała sporo czasu

Gabrielo - to prawda, w sumie kolorem tylko się różnią. Myślę że wszystko naraz - bangkirai musi być bardziej elastyczny od teaku, no i moje umiejętności nie do końca są ok M dzisiaj poprawi i będzie git (musi być!
4 osoby na raz? Chude chyba- mam wrażenie że 3 ok, ale 4ta?
Madzenka 10:31, 04 sie 2012

Tak Karolina jestem uzależniona ale w czasie urlopu baaardzo byłam ograniczona więc teraz nadrabiam
Gabriela 10:32, 04 sie 2012

popcarol napisał(a)
3 lata temu brzoskwinia była łysym patyczkiem. Nie do pomyślenia, ale ona rocznie ma ponad 1m przyrostu!
Posadziłam ją bez sensu, bo od południowej strony domu, by miała ciepło, ale w świetle okna

Okna w kuchni praktycznie nie widać w tym roku

Brzoskwinia musi odejść Mimo owoców - ma ich sporo, nadal niedojrzałe... ciekawa jestem kiedy będą i czy będą smaczne?

Wymyśliłam jednak, że zetniemy najpierw połowę drzewa - chyba możemy? Przeżyje tę operację?

Część z lewej strony do ścięcia... czy prawa mimo pochylenia da radę?

Ja też mam jedno drzewko brzoskwini posadzone na południowej ścianie domu i dzięki temu co roku są owoce, nawet po tej zimie. Brzoskwinię trzeba mocno ciąć, spróbuj ją prowadzić na płasko, przy murze, mocno kontrolować i wtedy nie będzie zasłaniać okien. Nie można jej nigdy puścić samopas, bo wtedy tworzy owoce coraz wyżej i wyżej, drzewo rośnie coraz większe, a gałęzie na dole robią się gołe.
Zostaw te dwa pnie, skoro już tak wyrosła i ogranicz ilość gałęzi na tych pniach, żeby było tylko kilka poziomych gałęzi po zewnętrznych stronach obu pni. Nie widzę całego drzewka i nie wiem jak dokładnie rośnie, może lepiej będzie poczekać aż drzewo zgubi liście, wtedy wszystko będzie jasne.
popcorn 10:37, 04 sie 2012

Marzena2007 napisał(a)
Tak Karolina jestem uzależniona ale w czasie urlopu baaardzo byłam ograniczona więc teraz nadrabiam

Ale fajny urlop miałaś! Wstawisz gdzieś fotki ogrodów Meksyku?
Gabriela 10:39, 04 sie 2012

popcarol napisał(a)
Marzenko nawet na wakacjach zaglądałaś, widzę że nie tylko ja uzależniłam się od Ogrodowiska
Kanapy masz super, nie dziwię się - też bym na nich spędzała sporo czasu

Gabrielo - to prawda, w sumie kolorem tylko się różnią. Myślę że wszystko naraz - bangkirai musi być bardziej elastyczny od teaku, no i moje umiejętności nie do końca są ok M dzisiaj poprawi i będzie git (musi być!
4 osoby na raz? Chude chyba- mam wrażenie że 3 ok, ale 4ta?

Dwie chude, jedna gruba i jedna normalna siedziała i nie miały ciasno.
Piękne zbiory ziołowe, super pomidorki, fasolka, piękne róże, masz prawdziwy ogród ze wszystkim, ja tak też lubię.