Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

popcorn 10:40, 04 sie 2012

Gabriela napisał(a)

Ja też mam jedno drzewko brzoskwini posadzone na południowej ścianie domu i dzięki temu co roku są owoce, nawet po tej zimie. Brzoskwinię trzeba mocno ciąć, spróbuj ją prowadzić na płasko, przy murze, mocno kontrolować i wtedy nie będzie zasłaniać okien. Nie można jej nigdy puścić samopas, bo wtedy tworzy owoce coraz wyżej i wyżej, drzewo rośnie coraz większe, a gałęzie na dole robią się gołe.
Zostaw te dwa pnie, skoro już tak wyrosła i ogranicz ilość gałęzi na tych pniach, żeby było tylko kilka poziomych gałęzi po zewnętrznych stronach obu pni. Nie widzę całego drzewka i nie wiem jak dokładnie rośnie, może lepiej będzie poczekać aż drzewo zgubi liście, wtedy wszystko będzie jasne.

Gabrielo dziękuję za rady! Poczekam do jesieni aż zrzuci liście w takim razie i będę myśleć jak ciąć
popcorn 10:45, 04 sie 2012

Gabriela napisał(a)

Dwie chude, jedna gruba i jedna normalna siedziała i nie miały ciasno.
Piękne zbiory ziołowe, super pomidorki, fasolka, piękne róże, masz prawdziwy ogród ze wszystkim, ja tak też lubię.

Hmm to moja ławeczka jakaś mniejsza? no ale jak M się nią zajmie, to spróbujemy ile wejdzie
Też lubię Twój ogród, ale zazdroszczę przestrzeni Tylko pracy SPORO więcej, tego nie zazdroszczę... a podziwiam!
Gabriela 10:58, 04 sie 2012

Jak to mówią, nie można mieć wszystkiego.
Pozdrawiam.
popcorn 20:41, 04 sie 2012

To prawda! Ale gdybym wiedziała że ogródek tak mnie wciągnie, na pewno nie zdecydowałabym się na zakup TAK MAŁEJ działki

Kupiłabym min 3-4 tys m2 i na części zasadziła sosnowo-brzozowy zagajnik, część dzikiej łąki bym miała, koszonej 2x w roku, szklarnię, wędzarnię i zadbany ogródek zaraz przy domu

Może kiedyś

pozdrawiam, miłego wieczoru!!

Właśnie wróciliśmy z grilowania, Młoda padła w samochodzie (trochę zbyt ciężka już jest na noszenie na piętro na rękach...). W związku z czym plany ogródkowe wzięły w łeb. Może coś jutro (pokątnie), albo w tygodniu zrobię
majkel0326 20:55, 04 sie 2012

Karolina,jeżyn zazdroszczę Ja mam młode,w ubiegłym roku sadzone,jeszcze poczekam na owoce.Bardzo lubię jeżyny!
popcorn 21:04, 04 sie 2012

Hej Maju, moje jeżyny w 3cim roku od posadzenia dopiero dały jakieś większe ilości owoców, mam 4 krzaki. W pierwszych 2 latach też coś było, ale tak dla 1 osoby żeby skubnąć
Ale fajna roślina, bezobsługowa, nie kłuje.. jesienią tylko pędy które owocowały się wycina i tyle I nie marznie!

pozdrawiam!!
AniaK 21:06, 04 sie 2012

popcarol napisał(a)
To prawda! Ale gdybym wiedziała że ogródek tak mnie wciągnie, na pewno nie zdecydowałabym się na zakup TAK MAŁEJ działki

Kupiłabym min 3-4 tys m2 i na części zasadziła sosnowo-brzozowy zagajnik, część dzikiej łąki bym miała, koszonej 2x w roku, szklarnię, wędzarnię i zadbany ogródek zaraz przy domu

Może kiedyś

O tak jak ja też o tym marzę i może kiedyś

A jeżyny nie rozchodzą się po całym ogrodzie jak maliny?
popcorn 21:10, 04 sie 2012

Nie, Aniu, nie odbijają od korzeni. Rozłażą się o tyle że wybijają w długie, nawet do 3-4 metrów pędy. Ale wystarczy je ciachnąć na długość 1-1,5 metra, nawet to lubią - wtedy wypuszczają pędy boczne i one za rok dają większą ilość owoców niż jeden, chudy, długaśny pęd
polecam. Może mi się uda rozmnożyć moją jeżynę (na razie miałam jedną sadzonkę z odkładów, dałam sąsiadce, właśnie u niej kwitnie Rozmnażam właśnie więcej, jak mi się uda na następnym spotkaniu będę rozdawać

pozdrawiam!
jotka 21:16, 04 sie 2012

Karolinko, podziwiałam kwiatki I potwierdzam, ze jężyne bezkolcową warto mieć Jej dojrzałe owoce fantastycznie rozpływają się w ustach. Nigdy nie mrozimy, bo znika z krzaków wprost do ust dając rozkosz podniebieniu i językowi
majkel0326 21:33, 04 sie 2012

Karolina,ja znam jeżynę bezkolcową jeszcze z czasów kiedy moi rodzice mieli działkę.Pamiętam,że jako dziecko zajadałam się jej owocami.Rzeczywiście warto ją mieć.Ja z reszta wolę jeżyny nawet od malin.