Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Gabriela 18:38, 13 lut 2013

popcarol napisał(a)
Hej Gabrielo!

dzięki! A czytałam gdzieś że po 3-4 latach jest coraz gorzej, drewno próchnieje... drewno więc?? Jakich wymiarów są Twoje skrzynie? Czy siatkę p/nornicom masz metalową czy plastikową? Nie mogę lokalnie namierzyć metalowej, a plastikowe podobno się kruszą i nornice je przegryzają??

pozdrawiam!

Nic mi jeszcze nie próchnieje, te deski są zabezpieczone tylko od zewnątrz i wewnątrz tylko sam brzeg, teoretycznie można wyłożyć boki w środku jakąś folią jak do oczek wodnych, ale ja tego nie zrobiłam. Nie mam siatki, tylko grubą włókninę na spodzie, bo faktycznie w pierwszym roku burakami, marchwią i selerem dzieliłam się z nornicami. Truskawek, ogórkowych, porów, cebuli, sałaty nie chciały jeść. Moje skrzynie są na ok. 4,5-5 m długie i szerokie na 1,20-30, tak żeby z obu stron móc sięgnąć do środku. Są zdjęcia i dyskusja w ich sprawie u mnie na wątku. Zdjęcia w których jest goła ziemia są z 2010 r. teraz skrzynie wyglądają tak samo:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/919-ogrod-w-budowie-nieustajacej?page=17
popcorn 18:41, 13 lut 2013

Dzięki za info! A wysokość? Wymyśliłam 30 cm, ale wyobrażam sobie że trudno mi będzie deski takiej szerokości kupić??

pozdrawiam!
popcorn 18:42, 13 lut 2013

Aaa, Twoje skrzynie z desek jedna nad drugą - pomysłowe!!
popcorn 18:43, 13 lut 2013

Już widziałam Twoje skrzynie, jakoś mi się na pamięć rzuciło Super! Potrzebuję takie 2, obok siebie ale krótszym bokiem (tym 1,2m). W sobotę podjadę do tartaku Gość od blachy się nie odezwał
Madzenka 20:03, 13 lut 2013

Karola ale czadowa jabłonka, to moje marzenie! Zrób proszę fotki z jej cięcia.
popcorn 20:54, 13 lut 2013

Marzenko dzięki! teraz obcinam tylko gałązki które psują jej wygląd. Na początku trzeba wyprowadzić pień i piętra, a potem już tylko wycinam niepotrzebne... muszę się jeszcze nauczyć rozróżniać krótkopędy owoconośne, w ubiegłym roku je wycięłam i nie było jabłek

pozdrawiam!!
vita 20:57, 13 lut 2013

No to masz co robić, podziwiam zapał i chęci. Naprawdę wycięłaś krótkopędy? To właściwie trudno o lepszą naukę cięcia hi hi. Te skrzynie na warzywa to może być duża sprawa, powodzenia
Magda70 22:06, 13 lut 2013

popcarol napisał(a)
Z tym poprawnym tekstem to jajo jakieś Bożenko, czepia się wielokropka czy podwójnego pytajnika, a błędy ortograficzne czy brak polskich znaków ignoruje Może sprawdza treść a nie pisownię?

Cieszę się że z babą koniec, przynajmniej dla mnie. A ile osób jeszcze nabierze, które machną ręką i nie powalczą??? ech... czy policja nie może jej jakiejś grzywny dać czy coś, żeby jej się odechciało?? ech... sam policjant przyznał że baba jest im znana z tego typu "działalności"... ech...

sprawdza na razie interpunkcję
ortografia ma być później prawdopodobnie
popcorn 08:28, 14 lut 2013

Vita nie śmiej się proszę a potem się dziwiłam że nie owocuje, bo przecież rok wcześniej jabłka były
Skrzynie będą prawdopodobnie z drewna w końcu... trudno.

Magdo - no nic, jak dla mnie nie musi sprawdzać wcale a jak już to robi to mógłby od razu poprawnie działać

Wróciłam niedawno z bazarku, zadowolona jestem, bo po miesiącach posuchy (zakupy tylko ciuszkowe i głównie dla Młodej) - kupiłam sobie dzisiaj mini szklarenkę drewnianą ze szkłem. Na kwiatuchy albo pierwsze siewki Ładniutka jest, potem pokażę

do pracy, rodacy!
popcorn 09:15, 14 lut 2013

Mój nowy nabytek - wymaga czyszczenia i malowania, ale to jak będzie cieplej 25 zł