Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

ana_art 21:47, 23 maj 2013

Karolina ta bronzowa trawa u mnie to
Gabriela 22:20, 23 maj 2013

Karolina, kury i ogród nie są szczególnie kompatybilne. U nas kiedyś, w starym ogrodzie bywały kury, w ogrodzie warzywnym chodziły zawsze tylko po ścieżkach i nie grzebały, za to na rabatach kwiatowych, jak się nie upilnowało, swoimi krótkimi nóżkami rozgrzebywały wszystko do imentu, robiąc sobie w miejscach po roślinach takie dołki do tarzania się w ziemi. Wiele razy myślałam ze złością, żeby im te krótkie nóżki powyrywać. No ale żal było je trzymać w zamknięciu, na ogrodzonym kawałku ogrodu. To było dawno, teraz nie mam kur, za to full dostęp do prawdziwych jajek, bo sąsiedzi różni mają kury i nie ma problemu. Ostatnio nawet rośliny na jajka wymieniałam
Ale tak sobie myślę, że jak będę miała kiedyś może wnuki, na starość, to będę miała jakieś kurki w ogrodzie. Na razie najbardziej w ogrodzie podobają mi się takie:

popcorn 22:29, 23 maj 2013

Aniu - dzięki za info Musze poszukać takiej, bardzo ładna jest

Gabrysiu - no te wklejone przez Ciebie kurki sa ekstra! Tez takie chce
A na serio, to muszę spytać Kasie jak to robi, bo właśnie żadnych szkód w roślinności powodowanych przez kury nie widziałam. Jeśli byśmy mieli miec kurki, to przy okazji grodzenia nowej działki (i przestawiania istniejącego płotu), wygrodziło by im sie kawałek. Nie wyobrażam sobie żeby chodziły luzem wszędzie, trzeba by uważać gdzie sie chodzi... o nie, jeszcze gorzej niz z psem w sumie dostęp do wiejskich jajek mam, ciągle kupuje I tak M jest przeciwny, wiec pewnie nic z tego nie będzie... no zobaczymy.
Rośliny za jajka? Niezly pomysł
Madzenka 22:29, 23 maj 2013

Kury zachwycają o warzywach nie wspomnę
popcorn 22:33, 23 maj 2013

Marzenko dziękuję! Rządek salaty wyrwałam, część popikowalam w wolne miejsca, resztę do lodówki, z sąsiadką na pol Jutro będzie do obiadu, dzisiaj była roszponka
pozdrawiam serdecznie!!
KasiaWB 22:37, 23 maj 2013

Karola, ale masz power kobieto warzywniak imponujący co do kur... kury sąsiadów wygrzebały żurawki u mojej T.... nie mają wstępu do ogródka
Pozdrawiam, podglądam
grembosia 00:27, 24 maj 2013

Ścieżka podobna do mojej .
Warzywniczek- rewelacja.
A ta balia...
Ktoś pisał, że nie wziął jej od teściowej, a Ty byłaś chętna, ja bym za Tobą ustawiła się w kolejce.
Takie detale tworzą ogród... i wnętrza...
renatamama3 08:38, 24 maj 2013

grembosiu ,to ja nie zabrałam od teściowej ,bo stwierdziłam ,że kolor nie do mojego ogrodu ,mam ,ceramikę ,wiklinę i 2 zielone doniczki ,a w dodatku ,było mi głupio ,bo wyczaiłam w starym jej domu super kredens i szafę drewnianą i są moje mogę zabrać tylko głowię się nad transportem ,bo to 150 km.
Karola moi sąsiedzi kupili sobie z mc temu kurki ,widzę ,że zaczynają rabatki odgradzać.
popcorn 08:53, 24 maj 2013

Renatko, ja bym brała, masz duuuzy ogród, nie będzie się gryźć, tak myślę. Mam białą i niebieska kule, obok na rabatach, patrzy się na rabatę i wygląda to ok moim zdaniem. Kredens i szafa drewniana? mmm niestety u nas brak zabytkowych mebli w rodzinie, i dobrze, bo M nie znosi... ech
Kury tylko w zamknięciu, nie wyobrażam sobie żeby chodziły samopas po całym ogródku! brr

pozdrawiam!!
renatamama3 13:09, 24 maj 2013

A właśnie nie zabytkowe ,proste wiejski,kredensy były ,podobne kiedyś w każdym polskim domu.Zabytkowe Nie ,tylko na zamkach,dworkach.