Jolu mam pytanie. Pamiętam, że pisałaś o mrożeniu pomidorów. Przypomnij jakie czynności należy wykonać przed włożeniem do zamrażarki (blanszowanie? skórkowanie?). Jeszcze szepnij słówko o sposobach rozmrażania i użycia po.
Jolu mam pytanie. Pamiętam, że pisałaś o mrożeniu pomidorów. Przypomnij jakie czynności należy wykonać przed włożeniem do zamrażarki (blanszowanie? skórkowanie?). Jeszcze szepnij słówko o sposobach rozmrażania i użycia po.
Agnieszko, trafiłaś w temat na czasie, bo właśnie kolejna partia trafiła do zamrażarki. Mam jeszcze dużo zielonych na krzakach, ale słonka mało i chłodno, więc dojrzewają się powoli.
Do zamrażania wybieram całkowicie dojrzałe owoce. Przede wszystkim to sparzam je wrzątkiem i obieram ze skórki. Po sparzenia ta czynność jest bardzo łatwa.
Zamrażam albo w całości, albo kroję na cząstki w zależności co zamierzam z nimi potem zrobić. W zimę robię z nich sosy, dodaję do różnych potraw (np, ryba po grecku z dodatkiem takich pomidorów - cymes), gotuję zupę pomidorową i nie przecieram, bo uwielbiam cząstki rozgotowanych pomidorów pływające w zupie. Drobne pomidorki bez skórki dodaję do mrożonej cukinii i w zimę po dodaniu innych składników mam wspaniałe leczo
Czy mrozić całe czy krojone, to zależy ile masz miejsca w zamrażarce. Krojone zdecydowanie zajmują mniej miejsca.
Smacznego a ja wracam do domowej przetwórni Trochę roboty z tym jest, ale półeczki ze słoikami i zamrażarka pięknie się zapełniają
Dziękuję bardzo! U mnie też przetwórnia. Wczoraj naprodukowaliśmy sałatek, dżemów, papryki a dziś zagotowuję do słoiczków. Sporo z tym roboty, ale uwielbiam ustawiać to wszystko na półkach spiżarni, to jest widok!!! I ile satysfakcji!