Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

monteverde 22:27, 03 paź 2014

Gabriela napisał(a)

Vasterival wolniej rośnie od innych hortensji, najwcześniej zakwitła, wiosną cięłam ją pierwszy raz, tak samo jak resztę, czyli dość krótko. Moja jeszcze nieduża, bo kupiłam marny egzmeplarz z lichymi dwoma badylkami i kwiatkiem, ale wiedziałam na 100 procent że to ona. Innych nie było.
Ten płożący aster dość późno zakwita, rośnie na rabacie cały dzień nasłonecznionej.

moja ma dobrze ponad metr ale nie jest ładnym egzemplarzem i boję się ja pociąć, bo myślę,że nic nie wypuści a mój aster ma do obiadu tylko słońce, to wystarczy no i rośnie w cieniu magnoliimam go od wiosny to może musi nabrać masy wstawiłam u siebie kwiaty siewek dalii z rajskiego
Gabriela 22:28, 03 paź 2014

paniprzyroda napisał(a)
Moja jabłonka też młoda, posadzona jesienią w ubiegłym roku. Na razie to jedyne drzewko owocowe poza dereniem jadalnym w nowym Zawsze chciałam mieć te czarodziejskie jabłuszka, mają w sobie jakąś magię
Potrzebujesz jeszcze przepis na nalewkę z głogu? Miałam okazję jej spróbować, dobra

Och, oczywiście że potrzebuję, przecież mnóstwo głogu wisi.
Dzisiaj wymieszałam nalew malinowy ze spirytusem. Już stoi w wielkiej, ciemnozielonej butli.
A rumtopfu zrobiłam w tym roku - 6 litrów. Żeby się na pewno nasycić przez zimę.
Kasya 22:30, 03 paź 2014

Tak, to topinambur
Chyba nie jest tak złe, bo rosło tego sporo ale rośliny tez spore i łatwo sie wyrywały.
Zostawilam sobie 3 i przesadze je teraz pod płot, zaslonia brzydki mur.
Gabriela 22:31, 03 paź 2014

alinak napisał(a)
ależ fotki jesienne !!!rajskie jabłuszka, zawsze dostaje do stroików od koleżanki,są świetne . nalewki jeszcze przede mną . na razie wino black currant mocno buzuje .aronia w kolejce i w tym roku zamiast pigwówki będzie malinówka .

Malinówka już dojrzewa, z aronii chyba zrobię po prostu sok, a pigwowcówkę też nastawię, ale trzeba jeszcze poczekać ze zbiorem, bo guguły strasznie zielone.
Już prawie nie mam nalewek z zeszłego roku, tylko przez zapomnienie została się z berberysu - co za kolor, co za smak, polecam mocno.
paniprzyroda 22:33, 03 paź 2014

Ok. Jak dostanę przepis, napiszę
Gabriela 22:34, 03 paź 2014

monteverde napisał(a)

moja ma dobrze ponad metr ale nie jest ładnym egzemplarzem i boję się ja pociąć, bo myślę,że nic nie wypuści a mój aster ma do obiadu tylko słońce, to wystarczy no i rośnie w cieniu magnoliimam go od wiosny to może musi nabrać masy wstawiłam u siebie kwiaty siewek dalii z rajskiego

Ja już nie boję się ciąć, bo w tym przypadku cięcie zagęści krzew, najwyżej kwiaty będą później. Z dwóch kupionych badylków, zrobiło się sześć.
Astry chyba wszystkie lubią słońce, więc w cieniu ich nie sadzę.
Lecę zobaczyć te siewki.
Gabriela 22:36, 03 paź 2014

Kasya napisał(a)
Tak, to topinambur
Chyba nie jest tak złe, bo rosło tego sporo ale rośliny tez spore i łatwo sie wyrywały.
Zostawilam sobie 3 i przesadze je teraz pod płot, zaslonia brzydki mur.

No właśnie podobno ich się nie da wyrwać na zawsze, więc znajdź im jakieś miejsce typu ruderalnego, dzikiego.
Pokazałaś zdjęcia u siebie?
Kasya 22:44, 03 paź 2014

Tak, jedno

A pokazesz te słoneczniczki u siebie ?
malkul 08:41, 04 paź 2014

tak czekamy na fotki
Gabriela 14:45, 05 paź 2014

Słoneczniczek - pierwsze zdjęcie z sierpnia, mało udane, ale nie mam lepszego, które by pokazywało proporcje, drugie zrobiłam dzisiaj. Wyrastają na wysokość człowieka: