Marzenko miskant variegatus jest godny polecenia, jest jasnym akcentem na rabacie, podobnie jak cabaret lub cosmopolitan ( ale te podobno bardziej wrażliwe). To są przykłady z tych większych miskantów.
Dobrym akcentem podobnie paskowanym, ale bardziej delikatniejszym i zwiewnym jest miskant morning light.
Dobrze że bambusy odżyły, tak myślałam ze po porządnym podlaniu dadzą radę, moje niestety po zimie nadają się tylko do ścięcia czekam aż wypuszczą z korzenia jak co roku.
Ewo sama nie wiem gdzie już bym pomieściła jakieś nowe trawy akurat tego którego poszukujesz nie mam, ale kto wie jak się na niego natknę to mu nie odmówię....
Sebku trawnik to zasługa Tomka, byłam zła na niego o wczesną wertykulację jeszcze w marcu, bo było ryzyko przemarznięcia trawy, ale na szczęście trawa się szybko zregenerowała i szybko zazieleniła.
Już jesteśmy po dwóch koszeniach i niedługo następne....
Są niestety miejsca wysikane przez psy gdzie nas czeka dosiewka.
Aniu powiem Tobie, że po wczorajszym spacerze po ogrodzie widzę już sporo wypuszczających traw
- trzcinniczki już są zieloniutkie, ale jeden nie przezimował,
- spartyna już wypuszcza,
- red baron ma już igiełki,
- turzyce już puszczają,
- miskanty częściowo, kilka odmian śpi ale w 70 % zielone już wygląda
- hakonechloa macra Aureola już wypuszcza igiełki
- proso jeszcze śpi, mam nadzieję ze nie zmarzło
- rozplenice w tych wiekszych kępach się zielenią, ale trzeba się przyjrzeć
- kostrzewy już się zazieleniły
- ostnice pewnie zmarzły trzeba będzie wymienić
Aniu to wszystko zależy od miejsca w jakim rosną, jak wiemy w naszym kraju różnie z tym klimatem.