Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z Czerwonym mostkiem

Ogród z Czerwonym mostkiem

Kaisia 21:32, 22 maj 2012

Witajcie ciepłym wiosennym wieczorkiem
Miło mi że pomimo nie zaglądam tutaj za często Wy zawsze jesteście i odwiedzacie nasz ogród.
Dla Was dziś porobiłam kilka zdjęć, bo przez ostatnie dwa tygodnie aparat schował się w szafie i nie przypominał o sobie, a przecież znowu nowe rośliny w pełni kwitnienia, kwitną różaneczniki, irysy, orliki, zawciąg nadmorski, zieleń szaleje ogólnie można odpocząć.
Już wiem, że mam troszkę strat w trawach niestety ucierpiały zwłaszcza młode miskanty dosadzone w ubiegłym roku, wszystkie starsze sobie poradziły. Te miskanty które przysypałam korą pięknie przezimowały, szkoda, że nie zrobiłam kołderki wszystkim
Zresztą nie tylko miskanty z traw wypadły, ale to opiszę dokładniej jak porobię zdjęcia.

Kaisia 21:37, 22 maj 2012

Krys napisał(a)
Jejku ale piękne zdjęcia Kasiu pokazałaś jestem częstym gościem w Twoim ogrodzie i nie mogę się napatrzeć

Krysiu będzie mi miło Cię u nas często gościć, Zaglądaj kiedy masz ochotę
agniecha973 21:38, 22 maj 2012

O! Jak fajnie będą nowe zdj. z ogrodu Kasi
Kaisia 21:39, 22 maj 2012

alinak napisał(a)
Kasia u ciebie zawsze delektuje się pięknym połączeniem kamienia z roślinami

Alinko Dla mnie Twój ogród jest tym czym ja się delektuję i czerpałam inspiracje jak zakładałam swój. Dlatego tym bardziej miło mi słyszeć od Ciebie te słowa.
Kaisia 21:40, 22 maj 2012

Ninoja napisał(a)
Moje trawy, kótr posadziłam na jesieni jeszcze nie ruszają (co mnie trochę martwi, ale czekam cierliwie) a u Ciebie już tak cudnie!

Jak Patrycjo z Twoimi trawami na chwilę obecną, już powinny być na wierzchu, niestety te co zmarzły już nie wypuszczą.
Kaisia 21:42, 22 maj 2012

bociek napisał(a)
Kasia, toz te Twoje trawy to full wypas!!!! Moje te ktore na 100% przezyly maja po kilka kielkow dopiero, a u Ciebie srodek wegetacji... I jak zawsze urokliwie.

A w ogole, to jak sie czujesz???

Boćku trawy teraz to dopiero są wielkie, mam nadzieję że i Twoje dały radę.

Moje samopoczucie powoli wraca do normy, chociaż mdłości jeszcze trzymają, a już powinny dawno dać spokój,ale daję radę. Dziękuję.
Kaisia 21:45, 22 maj 2012

Marzena2007 napisał(a)

Kasi nie ma a tu tyle pytań
I ja przybiegam z moim pytaniem, czy rozlpenice wszystkie u Ciebie ruszyły? Moja black beauty nawet nie drgnie...
Moje bambusy wyglądają na całkowicie nieżywe. Nie wiem czy już je wycinać. Czy jeszcze czekać??? W czoraj w Ogrodzie botanicznym widziałam takie ususzone i jeszcze ich nie wycięli a wszystko w tym ogrodzie jest na tip top, więć chyba na cięcie bambusów jeszcze za wcześnie???

Marzenko już jestem

O rozplenicach już pisałam Dominice, a bambusy zrobiły mi miłą niespodziankę jak zajrzałam w te suche liściory zobaczyłam pełno odrostów wychodzących z ziemi, od razu postanowiłam wszystko suche wyciąć
Zobacz te pędy największe mają już 80 cm i rosną 10 cm na dobę, jak się rozwiną będzie zielono

Daj swoim szansę niech z ziemi odbiją. Ja w nie wierzę, zwłaszcza przy takiej opiece jak u Ciebie w ogrodzie.

Kasiu moje bambusy w oranżerii rosły jak szalone a te w ogrodzie nawet nie drgną ale poczekam na nie cierpliwie...
Jaki masz patent na te suche liście????

Marzenko suche liście z bambusów obrywam zanim zetnę łodygi i rozrzucam jako ściółkę, teraz pędy bambusa mają już ok 2 metrów i jest ich całkiem sporo, wiec nie ma zmartwienia że część nadziemna zmarzła, ścinam ją bez żalu, teraz czekam, aż rozwiną się listeczki
agniecha973 21:48, 22 maj 2012

Znasz Kasiu dokłądną nazwę tych bambusów?
Kaisia 21:48, 22 maj 2012

Ginger napisał(a)

Witam Kasiu, zaglądam i podziwiam. W moim ogrodzie też jest mostek co prawda kupowałam go bez pomysłu na japoński ogród bo nawet nie wiedziałam nic o tematyce japońskich cudnych ogrodów chciałam żeby prowadził do kącika wypoczynkowego a kolor wyszedł przypadkowo taki czerwonawy bo resztę elementów w ogrodzie (studnia i wiatrak) malowałam w kolorze machoniu ale bejcą innej firmy ale firma firmie nie równa to i paleta barw inna.

Witaj u nas w ogrodzie, zaciekawiłaś mnie swoim, ale widzę że jeszcze nie pokazałaś .
Przedstaw nam swój ogród na pewno jest ciekawy.

Kasiu wątek założony, ale bez podpisu bo jakaś nie kumata jestem i wszelkie próby nieudane napisałam do admina może pomoże .

Widzę, że rozmawiacie o trawach tak cichutko dodam coś o moich trawach miskanty sinensis (mam 5 sztuk) cztery ruszyły powolutku ale one też malutkie są bo sadzone na jesień jeden śpi i chyba już nie się obudzi , miskant morning light również śpi bez oznak życia bardzo go szkoda bo miałam go 3 lata, rozplenice dwie śpią natomiast trzecia ruszyła jak szalona i to najmłodsza bo roczna dwie pozostałe były 3 lata i chyba już nie wstaną po zimie. I jeszcze miskant kleine fontane też uśpiony .

Wpadnę na pewno do Ciebie w odwiedzinki, niestety wielu z nas ogrodników w tym roku straciło część swoich traw, mam nadzieję ze te co przeżyły odwdzięczą się nam swoim urokiem.
Kaisia 21:52, 22 maj 2012

agniecha973 napisał(a)
Znasz Kasiu dokłądną nazwę tych bambusów?

Niestety nie znam, dostałam go od koleżanki i też nie znała nazwy. Ale to ten z tych łażących pomimo bariery rozłazi się gdzie chce, wiem że będę miała dla jednej osoby troszkę tego bambusa, wiec jak jesteś chętna daj znać, na jesień wyślę bo teraz nie ta pora.