Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z Czerwonym mostkiem

Ogród z Czerwonym mostkiem

justi 19:05, 18 paź 2011

Poczytałam sobie troszeczkę i pooglądałam, piękniutko jak zwykle. Będziemy czekać na cebulowy szał u Ciebie na wiosnę, zdjęć musisz zrobić, też tysiączek. Żarcik.
A z tym sąsiadem , to niech Wam za szkody kupi wywrotkę ziemi to w przyszłym roku zasadzisz już warzywa. Tak serio, jeśli on takie świństwa wylewa to pewnie nie pierwszy raz. Współczuję. Musisz pilnować gadzinę...
Kaisia 21:29, 18 paź 2011

shrekol napisał(a)
Kasiu ale zaszalałaś z tymi cebulowymi ale faktycznie w ilości efekt. A odnośnie narcyzów to właśnie Pan od, którego kupowałem w tamtym roku narcyzy to twierdził "proszę wsadzić na sztych a nawet trochę głębiej będą poniżej grasowania nornic i innych gryzoni może pan nawet je na płask rzucić wtedy później będą kwitły jak tak je pan posadzi to będzie pan miał narcyzy na wieki" Oczywiście posadziłem jak kazano dwa lata temu na wiosnę wyszły wszystkie i kwitły ładnie zobaczymy co będzie tej wiosny...

Już widzę oczyma wyobraźni te łany krokusów po 100 szt

No i te niesamowite kępy traw bajecznie bardzo mi się też kloniki podobają, chyba muszę coś na wiosnę do tych moich trzech dokupić a moje miłorzęby zieloniutkie chyba nie czują, że to połowa października

Przemku dostosuję się to tej teorii z sadzeniem narcyzów, bo do tej pory jako jedyne po czasie nie chciały kwitnąć, tylko w pierwszym roku a potem strajkowały, musiałam wysadzać.

Kloniki są fajne bardzo je lubię, ale niestety wrażliwe, na zimę konieczny płaszczyk i ciepłe kapcie.
Miłorząb z dnia na dzień zmienia kolorki z dnia na dzień żółty.
myszorek 21:32, 18 paź 2011

o, mój miłorząb, a właściwie miłorząbiątko już prawie liście pogubiło wszystkie.Szkoda, że ja cebulować będę dopiero przyszłej jesieni
Kaisia 21:33, 18 paź 2011

Basiaw napisał(a)

Ps. Warzywniak tez u mnie z boku domu jest lecz niestety w tym roku z niego nie korzystam chociaż warzywa sobie rosną, w lipcu po silnych opadach deszczu miły sąsiad wylał swoje szambo na pole i całe spłynęło do naszego ogrodu bo jest niżej , wody miałam po kostki i warzywniak zalany, kilka roślin od razu się poskręcało, piesek chorował bo się napił tego świństwa, dobrze że zauważyliśmy od razu i Tomek się do niego udał... warzywa po takim zalaniu nie nadają się do jedzenia niestety, zastanawiam się czy w przyszłym roku już będzie można tam coś wysiać ....

O kurza twarz! Chyba żyłka by mi pękła, jakby mi sąsiad coś takiego zrobił szczerze współczuję.
Może glebę trzeba jakos odkazić, z wapnem przekopać?

Czemu sąsiedzi tak często są niestrawni?? Tak marzyłam o miłych sąsiadach, z którymi będziemy się odwiedzać, przez płot plotkować a tu nici. Nie jest może najgorzej, z jednymi rzeczywiście się odwiedzamy, ale pozostali... zwłaszcza psychopata dręczący swojego psa jest okropny

Współczuję Tobie Basiu sąsiada psychopaty, nie wiem czy bym mogła na to patrzeć, wiadomo z sąsiadami jest różnie, ja na szczęście chociaż jednych sąsiadów mam cudownych, pogaduchy przez płot, czasem wymiana ciastem... nie wyobrażam sobie jak by ich nie było. Reszta sąsiadów niestety ....

A jak myślisz czy kopanie z wapnem coś da ? Zastanawiam się czy wiosną nie dać ziemi do badania, żeby mieć już pewność.
Kaisia 21:35, 18 paź 2011

Joanka napisał(a)
Kasiu ale zaszalałaś cebulowo....

Joasiu nie takie znowu szaleństwo chrapkę miałam na więcej, ale Tomek by mnie z domu wyrzucił
Kaisia 21:38, 18 paź 2011

ana_art napisał(a)
Kasiu czy masz u siebie taką brązową turzyce? M mi kupił dzisiaj, ale kobitka w szkółce powiedziała że ona wrażliwa na mróz jest i żeby ją okryć....

Aniu o jaką konkretnie turzycę Tobie chodzi bo mam dwie, obie zimowały nieokryte i bezproblemowo, ale to okolice Poznania czyli trochę cieplej podobno, chociaż kto wie czy na pewno.
Kaisia 21:39, 18 paź 2011

Pszczelarnia napisał(a)
Ta rabata z trawami jest przeurocza. W trawach hortensje - to mi się ostatnio najbardziej podoba i pęcherznica też pasuje. Fajnie.

Dziękuję Ewo, ja ciągle coś w niej widzę nie tak, ale może jak podosadzam hortensje a wiosną zobaczę jak kwitną posadzone tam tulipany to mi się odmieni, ciągle szukam czegoś....
Kaisia 21:40, 18 paź 2011

monteverde napisał(a)
Kasiu nie będę oryginalna i napiszę,że pięknie te Twoje trawy wyglądają, jeżeli chodzi o żurawki to jest dość sporo odmian na wystawy słoneczne

Żurawki na stanowisko słoneczne to jest to co mnie interesuje, to jest moja lektura na zimowe wieczory.
Sebek 21:46, 18 paź 2011

No z tym sąsiadem to współczucia, ale też mieliśmy nie raz podobne incydenty...

Posypanie wapnem - na pewno nie zaszkodzi, ale możesz dać teraz tą ziemię do badania
Kaisia 21:47, 18 paź 2011

ana_art napisał(a)
czy rozplenice japońskie sadziłaś w pojemnikach czy bezpośrednio w glebie? czytałam ze są mocno ekspansywne i nie wiem jak sadzić

W pojemniku rośnie tylko bordowa rozplenica, ale nie ze względu na ekspansywność tylko dlatego, że na zimę ląduje w garażu bo u nas nie zimuje. Pozostałe rosną w gruncie, nie uważam ich za trawy ekspansywne, nie rozrastają się kłączowo tylko rosną w kępie. Co prawda kępa rozrosła się po trzech latach bardzo, ale nadal to kępa- duża kępa .
Możesz kupić mniejsze odmiany, nie będą zajmowały tyle miejsca, a też są urocze.