Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogrodowy pamiętnik

Mój ogrodowy pamiętnik

An_na 00:17, 19 mar 2023

Ja bym sadzila i cięła jak rozkrzewione, ale ja się tak całkiem nie znam
Dziś sadzilam cisy a jutro mam plan je przyciąć
An_na 00:19, 19 mar 2023

A propos czyszczenia tujek, ostatnie wichury zrobiły robotę za mnie. Chociaż tyle z nich pożytku. Suchelce latają po całym ogrodzie
Nowa12 09:31, 19 mar 2023

antracyt napisał(a)
No to zaczęła się wiosna
Ja też dzisiaj porządnie podziałałam i bardzo mi z tym dobrze

Ja też tę robotę lubię. Tylko że jak się dorwie taki ładny dzień to człowiek umiaru nie ma .
Nowa12 09:36, 19 mar 2023

SylwiaBe napisał(a)
Aga, skapcaniały, fajne słowo zaraz po okresie zimowym człowiek wybudza się z tego letargu, żeby całe swoje siły przerzucić na prace ogrodowe, wtedy już tak skapcaniale nie jest
Zadałam pytanie w wątku z hortensjami, ale może i Ciebie zapytam: co zrobić z dziś kupionymi hortensjami bukietowymi? Sadzić, czy jeszcze nie? Jeżeli nie, to gdzie najlepiej przechowywać? Jeżeli tak, to czy ciąć w tym roku, czy dopiero w następnym? Pomocy, nigdy nie kupowałam hortensji w marcu

No pewnie że sadzić jeżeli to bukietowe. Ja już powojniki posadziłam, ostrożki bo zaczynają spływać moje zimowe zamówienia. Następne przyjdzie chyba w przyszłym tygodniu. Praktycznie wszystko juz robię. Sadzę, przesadzam i dzielę. To jest teraz najlepszy moment.
Jak Twoje bukietowe są słabo rozkrzewione i nie przycięte to ja bym je skróciła.
Nowa12 09:37, 19 mar 2023

An_na napisał(a)
Ja bym sadzila i cięła jak rozkrzewione, ale ja się tak całkiem nie znam
Dziś sadzilam cisy a jutro mam plan je przyciąć

Dokładnie tak. Bukietowe to terminatorki . Mi iglaki i bukszpany jeszcze zostały do przycięcia. Nie da się wszystkiego naraz .
Nowa12 09:38, 19 mar 2023

An_na napisał(a)
A propos czyszczenia tujek, ostatnie wichury zrobiły robotę za mnie. Chociaż tyle z nich pożytku. Suchelce latają po całym ogrodzie

Z tujek to przynajmniej to suche dobrze się otrzepuje bo z cyprysików dużo gorzej.
Alija 10:00, 19 mar 2023

Nowa12 napisał(a)
Ale się styrałam dzisiaj. Jak nigdy. Po zimie to jest jakaś masakra jaki człowiek jest sztywny i skapcaniały .
Przesadziłam żurawki, dosadziłam liliowca, posadziłam ostróżki.

Pięknie podziałałaś w ogrodzie, dobrze, że w końcu pogoda się poprawiła i można poszaleć ogrodowo. Ja też popracowałam, masz rację, po zimie trudno się rozruszać.
SylwiaBe 17:40, 19 mar 2023

Nowa12 napisał(a)

No pewnie że sadzić jeżeli to bukietowe. Ja już powojniki posadziłam, ostrożki bo zaczynają spływać moje zimowe zamówienia. Następne przyjdzie chyba w przyszłym tygodniu. Praktycznie wszystko juz robię. Sadzę, przesadzam i dzielę. To jest teraz najlepszy moment.
Jak Twoje bukietowe są słabo rozkrzewione i nie przycięte to ja bym je skróciła.

Kurdę, jeszcze żeby było tyle czasu na to wszystko a mi wiecznie go brakuje... Dzięki za podpowiedź, one mają kilka mega cieniutkich pędów i kilka liści, no słabo wyglądają, jutro je wsadzę do gruntu... Ale na wszelki wypadek wstawię jeszcze zdjęcia, żebyście zobaczyły jak mam je ciąć

Twoje żurawki ładnie wyglądają po zimie, moje jakby zmiarniały...
Do tego, moje trzmieliny zgubiły liście... Coś je na bank zaatakowało, bo przecież trzmieliny są zimozielone...
Nowa12 20:28, 19 mar 2023

Alija napisał(a)

Pięknie podziałałaś w ogrodzie, dobrze, że w końcu pogoda się poprawiła i można poszaleć ogrodowo. Ja też popracowałam, masz rację, po zimie trudno się rozruszać.

Dzisiaj już bardziej lightowo. Parę róż tylko przycięłam i powyciągałam wszystkie doniczki z domku narzędziowego.
GorAna 20:28, 19 mar 2023

Aga ale podziałałaś
Ja też porządkowałam ogród przez dwa dni i wieczorami czułam wszystkie mięśnie pośladków
Widocznie skurczyły się od siedzenia przy hafcie