Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 17:15, 16 sty 2020

mirkaka napisał(a)
Cofam się , cofam, cały czas podziwiam, i stodołę z okiennicą i sóweczką, i wspomnienia lata
Och jak się tęskni do tych widoków.
Pełnika też mam i też jestem z niego zadowolona Żółty coraz śmielej zagląda do naszych ogrodów
Kicia śliczna, jeszcze zrób jej zdjęcia na ziemi, w całej okazałości
My w trosce o dobro planety zrezygnowaliśmy z kupowania wody, teraz pijemy kranówkę, i też dobrze. Chciałabym jeszcze kupować więcej rzeczy na wagę, bez pakowania w folię, ale robię zakupy głównie w biedrze a tam wszystko paczkowane.
W tym roku wszystkie odpadki kuchenne daję na kompost więc pojemnik na odpady bio pusty. Ale to i tak mało, chciałabym aby można było całkowicie wyeliminować plastik.

Tak sobie myślę, jak sobie radziły poprzednie pokolenia bez plastiku...
Basilikum 17:24, 16 sty 2020

tak opowiadalam mojemu M, ze kiedys u nas byly z 4 rodzaje sera z naszej pobliskiej mleczarni i glodni nie chodzilismy, dzis w zwyklym dyskoncie jest z 40 ciaganych po calej Europie i swiecie no i oczywiscie opkowanych a jakze. U nas juz powoli cos sie rusza w tym temacie, moze i w Polsce wkrotce sie zmieni. Ale najpierw myslenie ludzi musi sie zmienic ...
sylwia_slomc... 17:32, 16 sty 2020

To prawda Izo najpierw trzeba zacząć od siebie i od zmiany podejścia.
sylwia_slomc... 17:33, 16 sty 2020

Dla Asi celem rozjaśnienia planów

greg66 17:33, 16 sty 2020

Jak pooglądałem filmy o jedzeniu i przyszłości naszej planety (o plastiku też) to choć w tak małym moim skrawku podobnie jak mirkaka wodę od paru lat pijemy tylko z kranu, żadnych napojów gazowanych, mięso rzadko, dużo warzyw i owoców itd.
Ale smutne jest niestety to, że już pewne zmiany są nieodwracalne i myślę, że za jakiś czas ten świat, który znamy po prostu - zniknie.
sylwia_slomc... 17:41, 16 sty 2020

tu zwykła kantówka, a jak ciekawie wyszło

tu zwykłe stemple budowlane

tu już pergola nie kwitnie tylko w zieleniach, a hortki dominują

i altana też tylko w zielonym
sylwia_slomc... 17:50, 16 sty 2020

w październiku pergola z ławeczką zatopiona w zieleni, nawet kurtyna się zrobiła, w tym sezonie ciut podetnę

sylwia_slomc... 17:51, 16 sty 2020

greg66 napisał(a)
Jak pooglądałem filmy o jedzeniu i przyszłości naszej planety (o plastiku też) to choć w tak małym moim skrawku podobnie jak mirkaka wodę od paru lat pijemy tylko z kranu, żadnych napojów gazowanych, mięso rzadko, dużo warzyw i owoców itd.
Ale smutne jest niestety to, że już pewne zmiany są nieodwracalne i myślę, że za jakiś czas ten świat, który znamy po prostu - zniknie.

Obawiam się, że masz rację
Margerytka40 18:52, 16 sty 2020

Sylwia bardzo dziękuję za zdjęcia. Muszę przetrawić problem. Jakieś wnioski już mam
sylwia_slomc... 19:03, 16 sty 2020

No i nie ma śliwy przed warsztatem...

jest miejsce dla magnolii, która obok rośnie
i pokazało się co się działo z dachem pod śliwą

tu bez wiśni też lepiej, deski nie będą całe splamione wiśniami i jest miejsce dla młodej wisienki obok, nie będą też juz korzenie wrastać w ściany piwnicy, wierzba też została ciut przycięta od strony budynków