Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

pawel_snopek 19:32, 04 mar 2020

Ja jutro jadę do LM na zakupy może też mi coś wpadnie w ręce a dzisiaj kupiłem magnolie big dude
Magleska 19:37, 04 mar 2020

fajny ten ciemiernik -ciekawe ,czy jutro wieczorkiem jeszcze będą
iwona_d 19:49, 04 mar 2020

Dzień dobry chciałam się pierwszy raz przywitać. Od dłuższego czasu po cichu podglądam i podziwiam Twój piękny ogród. W końcu odważyłam się napisać, bo mam pytanie. Mi dzisiaj mąż też kupił ciemierniki tylko w innym markecie i co teraz z nimi zrobić? Czy można od razu posadzic, bo przecież już marzec, czy jednak jeszcze chwilę poczekać, bo w nocy trochę przymrozki.
sylwia_slomc... 19:49, 04 mar 2020

pawel_snopek napisał(a)
Ja jutro jadę do LM na zakupy może też mi coś wpadnie w ręce a dzisiaj kupiłem magnolie big dude

Wpadnie Ci na pewno
sylwia_slomc... 19:50, 04 mar 2020

Magleska napisał(a)
fajny ten ciemiernik -ciekawe ,czy jutro wieczorkiem jeszcze będą

Dopiero przywieźli to może nie rozkupią od razuJeszcze rośliny świeżutkie nie umęczone, choć ten co ja kupiłam pewnie miał liście szeroko rozrośnięte bo mu obcięli i tylko kwiaty ma
sylwia_slomc... 19:54, 04 mar 2020

iwona_d napisał(a)
Dzień dobry chciałam się pierwszy raz przywitać. Od dłuższego czasu po cichu podglądam i podziwiam Twój piękny ogród. W końcu odważyłam się napisać, bo mam pytanie. Mi dzisiaj mąż też kupił ciemierniki tylko w innym markecie i co teraz z nimi zrobić? Czy można od razu posadzic, bo przecież już marzec, czy jednak jeszcze chwilę poczekać, bo w nocy trochę przymrozki.

Witaj Iwonko Miło, że się odważyłaś
Sadź do ziemi od razu, Ciemiernikom przymrozki nie straszne
Nawet jeśli je zmrozi, to jak odmarzną znów wyglądają bardzo ładnie. Jak posadzisz, po tygodniu możesz posypać delikatnie ziemię wokół nich wapnem lub popiołem. One długo się zadomawiają, ale jak już złapią się miejsca rosną bez kłopotów, warunek nie przesuszać latem i wapienne zasadowe stanowisko najlepiej w półcieniu pod drzewkiem
Gosialuk 20:18, 04 mar 2020

Ładny ten ciemiernik. A i koszyk na bogato.
Dobry mąż to skarb.
iwona_d 20:19, 04 mar 2020

Może to głupie pytanie ale myślałam, że jak będę sadzić to od razu dodam trochę dolomitu, czy trzeba z tym czekać tydzień czasu?
sylwia_slomc... 20:26, 04 mar 2020

Gosialuk napisał(a)
Ładny ten ciemiernik. A i koszyk na bogato.
Dobry mąż to skarb.

sylwia_slomc... 20:30, 04 mar 2020

iwona_d napisał(a)
Może to głupie pytanie ale myślałam, że jak będę sadzić to od razu dodam trochę dolomitu, czy trzeba z tym czekać tydzień czasu?

Nie mam doświadczenia z dolomitem Ja zawsze wapna używam zwykłego jak do bielenia drzew Nie wiem jak szybko się dolomit rozpuszcza.
Ja swoim sypałam wierzchem by z deszczem stopniowo dostawało się pod korzonki i zmieniało ph gleby. A wapna bym nie pomieszała pod świeżo sadzone roślinki żeby nie przypalić korzonków. Tak jak robię wydaje mi się bezpieczniejszym i tak mam wypróbowane na własnym ogrodzie