Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

AgnieszkaW 08:27, 16 maj 2020

Sylwio, czytałam o stratach mrozowych, niestety to 'urok' naszych 'otwartych na przestrzeń' ogrodów... Nie martw się jednak, drzewka odbiją, tylko troszkę czasu potrzebują. Ja tak miałam kilka razy z miłorzębami, obmarzały, ale potem się regenerowały. Buki u nas spóźnione w rozwoju liści, dzięki temu ocalały... Klonom natomiast - tak jak u Ciebie - nic nie jest
sylwia_slomc... 10:57, 16 maj 2020

Fajnie, że tyle osób z linku skorzystało Idę walczyć z chwastem i stratami mrozowymi

Aga mam taka nadzieje, że rośliny mocne dadzą radę
sylwia_slomc... 22:05, 16 maj 2020

No niestety to, że wczoraj u nas ( kilometr- półtora od ogrodu)przymrozku nie było i już się ucieszyłam. Jak dzisiaj poszłam okazało się, że w ogrodzie był załatwił klony palmowe - wszystkie i rodki na dużym ogrodzie te które już kwitły i pozostałe hosty.
Za to bukszpany w podwórku się podnoszą, ale te na dużym ogrodzie klapią i już żółkną, chyba w przyszłym tygodniu na grzyba opryskam profilaktycznie
Nie wiem co z hostami, powycinać te liście?
Dziś wycinałam paprocie dosłownie do pojedynczych idących ze środeczka młodziutkich listeczków. I plewienie szło pełną parą, ale do końca to bardzo daleko jeszcze. Już nie wierzę w obornik granulowany, że nasion chwastów pozbawiony - to nie prawda!!! Na świeżo zakładanych rabatach koło stodoły, gdzie nie było dawane kompostu tylko właśnie obornik powschodziła masa chwastów, których do tej pory w ogrodzie wcale nie miałam To sobie sprowadziłamBędę mieć ciekawsze plewienieEmus skosił dzisiaj cały ogród i ledwo chodzi, ale trawa po tych deszczach jak na dopalaczu rośnie. Synuś skosił podwórko. Teraz jakoś to wygląda, ale wiele roślin straszy
sierotka 22:11, 16 maj 2020

Wiesz przestraszona tym co zrobił mróz u Was eh nakrywam co się da ,doniczkami małe nowe nasadzenia ,klony owinęlam agro ludzie patrzą się dziwnie mam to gdzieś .Sylwio zdziwiło mnie ,ze hosty u Was zmarzly .Naprawdę czytam u Ciebie ,jak Wy musicie walczyć jak nie z wodą to z mrozem nie w pore .Ale dzielnosci może Wam zazdrościć wielu chwilami myślę jak Wy dajecie radę
Katkak 22:15, 16 maj 2020

O kurczę, ale szkoda. Przykro mi Sylwuś, że tak skatowało rośliny.
sylwia_slomc... 22:30, 16 maj 2020

sierotka napisał(a)
Wiesz przestraszona tym co zrobił mróz u Was eh nakrywam co się da ,doniczkami małe nowe nasadzenia ,klony owinęlam agro ludzie patrzą się dziwnie mam to gdzieś .Sylwio zdziwiło mnie ,ze hosty u Was zmarzly .Naprawdę czytam u Ciebie ,jak Wy musicie walczyć jak nie z wodą to z mrozem nie w pore .Ale dzielnosci może Wam zazdrościć wielu chwilami myślę jak Wy dajecie radę

Dzielność...... jeśli się poddamy to nie będziemy mieć ogrodu tylko pół hektarowy ugór, a marzyliśmy o ogrodzie.....to wybór jest tylko jeden bo nie chcę patrzeć z okien całe życie( jakie przed nami) na chaszcze
sylwia_slomc... 22:33, 16 maj 2020

Katkak napisał(a)
O kurczę, ale szkoda. Przykro mi Sylwuś, że tak skatowało rośliny.

Kasieńka dziś już nie zrobiło to na mnie takiego wrażenia jak za pierwszym razem....nie wiem tylko jak mogę pomóc roślinkom teraz. Mam jeszcze gnojóweczkę pokrzywową z zeszłego sezonu, ale się boję zapodać bo po niej rusza z kopyta, a gdyby jeszcze przymrozki były to znów załatwią. Patrzę w prognozę i znowu przyszły czwartek tylko 4 na plusie( może okazać się minusowe jak ostatnio)
gogo 23:25, 16 maj 2020

Szkoda roślin i to takiej ilości, współczuję.
Kupiłam w tamtym roku obornik granulowany, ale go wyrzuciłam.
Po tym co napisałaś o chwastach, cieszę się, że to zrobiłam

sylwia_slomc... 23:33, 16 maj 2020

gogo napisał(a)
Szkoda roślin i to takiej ilości, współczuję.
Kupiłam w tamtym roku obornik granulowany, ale go wyrzuciłam.
Po tym co napisałaś o chwastach, cieszę się, że to zrobiłam

Ja w ubiegłym sezonie kurzeniec granulowany miałam i owczy i chwastów nie było, a teraz miałam granulowany koński i porażka
Monia81 11:24, 17 maj 2020

Czytam, że u Was też zimni ogrodnicy dali do wiwatu... u nas też, chociaż może troszku mniej, u mnie oberwały truskawki, kapusta wczesna, nawet seler, buki, funkie, magnolie....czytałam artykuł, że na 100 ostatnich lat 94 razy mroziło, więc niestety z tym się będziemy wciąż jednak borykać... pozdrawiam Sylwuś u nas dziś pada deszczyk...