Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Anitka 22:16, 14 maj 2020

O rany tyle szkód narobiło. Łączę się w smutku i złości. U mnie też przymroziło Jak otworzyłam oczy rano i zobaczyłam mróz na oknach dachowych to już wiedziałam, że będzie nieciekawie, ale ja nie mam aż tylu roślin w ogrodzie, więc strat mniej. Dobrze, że fotek narobiłaś. Ślicznie jest i kolorowo. Najbardziej mnie dziwi, że uszkadza buki i to te pospolite, z których również mam jak ty żywopłot.

Dzisiaj nawet obróciłam się plecami do okna by zmrożonego klona palmowego nie widzieć
Wiesz, że jeszcze dali nie wsadziłam, ani pomidorów. W zeszłym roku już w weekend majowy sadziłam. Dobrze, że ziemniaki późno posadziliśmy i dosłownie przed weekendem kopczyki zrobiłam, więc dopiero ledwo wyszły z ziemi i tylko końce uszkodziło. I to moje opieszalstwo uchroniło szarłaty, mam w szklarni, mogę Ci dać jeśli to coś pomoże.

Ja jak wracam od Was to łapię jakieś dziwne doły ogrodnicze Odzywa się u mnie natura kolekcjonerki. Dumałam nad jabłonkami czy wiśniami i nie jestem ich chyba stanie upchnąć. Wiem, wiem można korygować cięciem, ale chyba na dłuższa mete nie dam rady. Będę te wszystkie cuda u Was podziwiać.

Ale świetne zdjęcia malcowi zrobiłaś.
anka_ 22:52, 14 maj 2020

Kurczę, ale ten Pankracy nawywijał.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
sylwia_slomc... 23:02, 14 maj 2020

Anitka napisał(a)
O rany tyle szkód narobiło. Łączę się w smutku i złości. U mnie też przymroziło Jak otworzyłam oczy rano i zobaczyłam mróz na oknach dachowych to już wiedziałam, że będzie nieciekawie, ale ja nie mam aż tylu roślin w ogrodzie, więc strat mniej. Dobrze, że fotek narobiłaś. Ślicznie jest i kolorowo. Najbardziej mnie dziwi, że uszkadza buki i to te pospolite, z których również mam jak ty żywopłot.

Dzisiaj nawet obróciłam się plecami do okna by zmrożonego klona palmowego nie widzieć
Wiesz, że jeszcze dali nie wsadziłam, ani pomidorów. Dobrze, że ziemniaki późno posadziliśmy, bo dopiero ledwo wyszły z ziemi i tylko końce uszkodziło. I to moje opieszalstwo uchroniło szarłaty, mam w szklarni, mogę Ci dać jeśli to coś pomoże.

Ja jak wracam od Was to łapię jakieś dziwne doły ogrodnicze Odzywa się u mnie natura kolekcjonerki. Dumałam nad jabłonkami czy wiśniami i nie jestem ich chyba stanie upchnąć. Wiem, wiem można korygować cięciem, ale chyba na dłuższa mete nie dam rady. Będę te wszystkie cuda u Was podziwiać.

Ale świetne zdjęcia malcowi zrobiłaś.

Przykro mi, że klona uszkodziło u Was, taki ładny był
A nie mogłabyś w ocieplonej donicy jabłonki posadzić? Nie urośnie wtedy taka wielka.... albo jakieś kolumnowe może są, te nie zajmą dużo miejsca, a rajskie mają drobne owocki to i nie połamią jej pod ciężarem jak te zwykłe u mnie.
Szarłatów jeszcze nie wysadziłam z inspektu wszystkich to mam nadzieję, że te przetrwają i znowu na nasiona będąDalie nie zdążyły z ziemi wyjść jeszcze bo tylko raz je podlałam, ale ziemniaki ścięło to co było na wierzchu, akurat zaczęły wyłazić....
Widziałam, że kolejny kulkowiec z ogrodu wyleciał, miejsce na coś innego szykujesz
sylwia_slomc... 23:03, 14 maj 2020

anka_ napisał(a)
Kurczę, ale ten Pankracy nawywijał.

Bardzo napsocił
Dorota123 23:11, 14 maj 2020

Bardzo mi przykro, ze tyle szkód w ogrodzie przymrozek zrobił. Ja to mówię, że ogrodnikowi to zawsze pod górkę. W Waszym przypadku to nawet nie przenośnia.
sylwia_slomc... 23:21, 14 maj 2020

Tak Dorotko, ogrodnik lekko nie ma
Albo jest za sucho, albo za mokro, albo zbyt gorąco, albo za zimno, albo zbyt cieniśnie, albo zbyt słonecznie, albo ma glinę, albo piach, albo kamieniście, albo zbyt podmokło, albo krety ryją, albo nornice, albo wiosna za wcześnie, albo za późno, albo śniegu za dużo, albo wcale nie ma, albo zawierucha, albo grad.......i tak by można do rana
Anitka 23:21, 14 maj 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)

Przykro mi, że klona uszkodziło u Was, taki ładny był
A nie mogłabyś w ocieplonej donicy jabłonki posadzić? Nie urośnie wtedy taka wielka.... albo jakieś kolumnowe może są, te nie zajmą dużo miejsca, a rajskie mają drobne owocki to i nie połamią jej pod ciężarem jak te zwykłe u mnie.
Szarłatów jeszcze nie wysadziłam z inspektu wszystkich to mam nadzieję, że te przetrwają i znowu na nasiona będąDalie nie zdążyły z ziemi wyjść jeszcze bo tylko raz je podlałam, ale ziemniaki ścięło to co było na wierzchu, akurat zaczęły wyłazić....
Widziałam, że kolejny kulkowiec z ogrodu wyleciał, miejsce na coś innego szykujesz

Klona mi szkoda najbardziej. W październiku oberwał po przymrozkach i teraz. W zeszłym roku "zimni ogrodnicy" tylko na samej górze uszkodzili mu liście , a teraz to nawet nie chcę do niego podchodzić. Tak się z em zastanawiałam, że klimat się zmienia, zim prawie nie ma, śniegu brak a zimni ogrodnicy pozostali.
Kulkowiec wyleciał, bo już każda kulka i pień rdzą zainfekowany. Najgorzej jak te gluty opadają.
Muszę przystopować chciejstwa a szczególnie donice ograniczać. Mam zarezerwowane miejsce na judaszowce, no powinna napisać mam upatrzone i wymyślone jak to miejsce zrobić, ale już sama nie wiem czy sadzić takie wrażliwe rośliny.
Anitka 23:25, 14 maj 2020

Dzięki za odpowiedź u Agi. Zapomniałam, że ty masz tę te piwonie. Ale czego to ty nie masz
Jutro zrobię zdjęcie, bo dziwnie ona wygląda, pokaże i wówczas poproszę o radę.
sylwia_slomc... 23:37, 14 maj 2020

Anitka napisał(a)

Klona mi szkoda najbardziej. W październiku oberwał po przymrozkach i teraz. W zeszłym roku "zimni ogrodnicy" tylko na samej górze uszkodzili mu liście , a teraz to nawet nie chcę do niego podchodzić. Tak się z em zastanawiałam, że klimat się zmienia, zim prawie nie ma, śniegu brak a zimni ogrodnicy pozostali.
Kulkowiec wyleciał, bo już każda kulka i pień rdzą zainfekowany. Najgorzej jak te gluty opadają.
Muszę przystopować chciejstwa a szczególnie donice ograniczać. Mam zarezerwowane miejsce na judaszowce, no powinna napisać mam upatrzone i wymyślone jak to miejsce zrobić, ale już sama nie wiem czy sadzić takie wrażliwe rośliny.

Też się na d tym zastanawiałam, że zimy nie było, a wiosna już drugi raz w tym roku nawywijała. Tak się ten klimat nie umie zdecydować w którą stronę iść. Powiem Ci tak niezawodne i najtwardsze to się okazały wiśnie, nic im nie jest. Jabłonki też dały radę, ale judaszowiec choc delikatny wart jest grzechu
sylwia_slomc... 23:39, 14 maj 2020

Anitka napisał(a)
Dzięki za odpowiedź u Agi. Zapomniałam, że ty masz tę te piwonie. Ale czego to ty nie masz
Jutro zrobię zdjęcie, bo dziwnie ona wygląda, pokaże i wówczas poproszę o radę.

Czemu dziwnie?