Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

daszum 16:03, 17 maj 2020

Przykro czytać o mrozowych stratach. Trzeba mieć nadzieję, że w większości rośliny się zregenerują.
Zimy nie było, a tu wiosną takie straty.
wiunia 16:12, 17 maj 2020

Monia81 napisał(a)
Czytam, że u Was też zimni ogrodnicy dali do wiwatu... u nas też, chociaż może troszku mniej, u mnie oberwały truskawki, kapusta wczesna, nawet seler, buki, funkie, magnolie....czytałam artykuł, że na 100 ostatnich lat 94 razy mroziło, więc niestety z tym się będziemy wciąż jednak borykać... pozdrawiam Sylwuś u nas dziś pada deszczyk...

No tak, z jakiegoś powodu "Zośka" została ochszczona "zimną" Tylko kiedyś to zimy były zimne, a nie tak jak np. w tym roku. U mnie róże miały zielone liście przez całą zimę do marca. Jak zaczęły wypuszczać nowe to zaczęłam te stare zwyczajnie obrywać! Rośliny są w takim stadium rozwoju w większości ogrodów, że lekki mróz je wykańcza tak bardzo mi żal Ciebie Sylwio z powodu strat Macie duży ogród, mnustwo w nim pracy, porządkowania po zalaniu, no i prace te na bieżąco to jeszcze to.... Często mojemu eMusiowi pokazuję foty z Waszego wątku i ogrom włożonej pracy wtedy mam pewność ,że jak poproszę o jego pomoc w ogrodzie to za bardzo nie marudzi tylko pomaga nie lubi grzebać w ziemi i tylko w ostateczności w nim pracuje
Trzymam kciuki, żeby rośliny w jak największym stopniu się pozbierały
U mnie dzięki Bogu nic nie zmarzło...
Ściskam i życzę słonka w dzień i lekkiego dobrego deszczyku nocą
Anusia 16:17, 17 maj 2020

Sylwia u Ciebie dalszy ciąg strat, ech..Może nie bedzie tak żle.
Waclaw 16:35, 17 maj 2020

przygnębiające te straty
kasiek 17:39, 17 maj 2020

A jak wyglądaja liście klonów po przymrozku - zczerniałe czy zważone?
sylwia_slomc... 17:40, 17 maj 2020

Monia81 napisał(a)
Czytam, że u Was też zimni ogrodnicy dali do wiwatu... u nas też, chociaż może troszku mniej, u mnie oberwały truskawki, kapusta wczesna, nawet seler, buki, funkie, magnolie....czytałam artykuł, że na 100 ostatnich lat 94 razy mroziło, więc niestety z tym się będziemy wciąż jednak borykać... pozdrawiam Sylwuś u nas dziś pada deszczyk...

O jak mi przykro Monia, ze u Was też Szkoda roślin, smutny widok jak się teraz patrzy na nie. Niektórych sytuacji w ogrodzie nie da się uniknąć. Tak myślę jak dawniej normalne zimy były to wegetacja na Zośkę nie była może tak zaawansowana i straty były mniejsze, teraz zimy nie było, rośliny się rozpędziły i już trzeci raz w tym sezonie mrozem oberwały
sylwia_slomc... 17:41, 17 maj 2020

daszum napisał(a)
Przykro czytać o mrozowych stratach. Trzeba mieć nadzieję, że w większości rośliny się zregenerują.
Zimy nie było, a tu wiosną takie straty.

Właśnie o tym myslałam, że przez brak zimy straty pomrozowe większe
sylwia_slomc... 17:44, 17 maj 2020

wiunia napisał(a)

No tak, z jakiegoś powodu "Zośka" została ochszczona "zimną" Tylko kiedyś to zimy były zimne, a nie tak jak np. w tym roku. U mnie róże miały zielone liście przez całą zimę do marca. Jak zaczęły wypuszczać nowe to zaczęłam te stare zwyczajnie obrywać! Rośliny są w takim stadium rozwoju w większości ogrodów, że lekki mróz je wykańcza tak bardzo mi żal Ciebie Sylwio z powodu strat Macie duży ogród, mnustwo w nim pracy, porządkowania po zalaniu, no i prace te na bieżąco to jeszcze to.... Często mojemu eMusiowi pokazuję foty z Waszego wątku i ogrom włożonej pracy wtedy mam pewność ,że jak poproszę o jego pomoc w ogrodzie to za bardzo nie marudzi tylko pomaga nie lubi grzebać w ziemi i tylko w ostateczności w nim pracuje
Trzymam kciuki, żeby rośliny w jak największym stopniu się pozbierały
U mnie dzięki Bogu nic nie zmarzło...
Ściskam i życzę słonka w dzień i lekkiego dobrego deszczyku nocą

Dzięki za życzenia, fajny sposób na Emusia znalazłaś, mój mile połechtany
sylwia_slomc... 17:45, 17 maj 2020

Anusia napisał(a)
Sylwia u Ciebie dalszy ciąg strat, ech..Może nie bedzie tak żle.

Jeszcze na czwartek zapowiadają chłodne noce więc jeszcze gunnera w namiocie siedzi.
w Bolestraszycach u Mariusza siekło wszystkie gunnery
sylwia_slomc... 17:46, 17 maj 2020

Waclaw napisał(a)
przygnębiające te straty
Bardzo