Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

antracyt 10:32, 02 wrz 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Mam maluszek posadzony w łące u góry, dwa sezony praktycznie stał w miejscu, ale teraz ładnie się zagęścił. Trudne ma warunki do życia, ale tam go właśnie widzę i musi sobie poradzićŁadnie się przebarwia, już nawet zaczyna, ale stosunkowo krótko trzyma tę kolorową sukienkę na sobie. Na równiutko przystrzyżonym trawniczku te opadłe kolorki jeszcze by zdobiły, w łące jak spadną to ich nie widać.

Rozumiem, że jak ma trudne warunki, to pewnie też i przewiew.
U mnie drzewa muszą sobie z nim radzić.
A jak szybko puszcza liście? No i co to znaczy maluszek ? 1-2m?
abiko 11:45, 02 wrz 2020

Ten aster szerokolistny ślimaki mi ntak jadły, ale kwitnie jednym patykiem Pójdzie na nową rabatę może.
sylwia_slomc... 12:03, 02 wrz 2020

Mariposa napisał(a)
Dawno temu, jak urlopowaliśmy z dziećmi na działce u teściów, codziennie słyszałam głośne chrobotanie. W końcu zlokalizowałam źródło - to osy odgryzały kawałki tektury, leżącej w drewutni. Słychać je było na kilka metrów!
W piasku wokół fundamentów mam pełno dziurek, do których wchodzą jakieś małe osy. Niedługo będą robić kostkę wokół domu i rozgrzebią ten piach - czy mam się bać? Te ziemne osy są groźne? Tez tworzą takie ogromne gniazda?

To trudno powiedzieć czy w tych dziurkach to jest ta osa co listki wycina i pod ziemię zabiera- jeśli tak to dużo ich tam nie będzie, czy zwykłe osy tylko wykorzystały otwór w ziemi i zrobiły gniazdo( tych się bać). Musisz zaobserwować czy dużo ich tam wlatuje czy tylko pojedyncza osa. U nas już trzy razy te zwykłe miały gniazdo w ziemi. Raz w łące i pocięły Emusia jak ja kosił, raz w rabacie i rabata przez sezon zarastała perzem bo się podejść do niej nie dało i raz w starej kretówce i pocięły nas jak układaliśmy chodnik. Trzeba być ostrożnym. Jeśli będą robić jak temperatury w dzień spadną poniżej 10 stopni to już os nie powinno być jak wcześniej trzeba być gotowym z muchozolem i gaśnicą na osy.
sylwia_slomc... 12:07, 02 wrz 2020

antracyt napisał(a)

Rozumiem, że jak ma trudne warunki, to pewnie też i przewiew.
U mnie drzewa muszą sobie z nim radzić.
A jak szybko puszcza liście? No i co to znaczy maluszek ? 1-2m?

Maluszek tzn. miał może z 70 cm jak go sadziłam, teraz ma pewnie z 110-120 cm na pełnym wygwizdowie rośnie nie otulany na zimę niczym. Jak łąka wysoka to ledwo go z niej widaćale to się z czasem zmieniMało podlewany, praktycznie wcale i w suszę dawał radę, wiadomo jak dostanie lepsze warunki to szybciej będzie rósł. z tego co pamiętam lubi lekko kwaśne podłoże.
sylwia_slomc... 12:08, 02 wrz 2020

abiko napisał(a)
Ten aster szerokolistny ślimaki mi ntak jadły, ale kwitnie jednym patykiem Pójdzie na nową rabatę może.
To Ci wiosną jeszcze damAle to ciekawe bo u mnie go nie ruszały....
antracyt 15:49, 02 wrz 2020

Maluszek tzn. miał może z 70 cm jak go sadziłam, teraz ma pewnie z 110-120 cm na pełnym wygwizdowie rośnie nie otulany na zimę niczym. Jak łąka wysoka to ledwo go z niej widaćale to się z czasem zmieniMało podlewany, praktycznie wcale i w suszę dawał radę, wiadomo jak dostanie lepsze warunki to szybciej będzie rósł. z tego co pamiętam lubi lekko kwaśne podłoże.

Dzięki
Mariposa 19:37, 02 wrz 2020

To trudno powiedzieć czy w tych dziurkach to jest ta osa co listki wycina i pod ziemię zabiera- jeśli tak to dużo ich tam nie będzie, czy zwykłe osy tylko wykorzystały otwór w ziemi i zrobiły gniazdo( tych się bać). Musisz zaobserwować czy dużo ich tam wlatuje czy tylko pojedyncza osa. U nas już trzy razy te zwykłe miały gniazdo w ziemi. Raz w łące i pocięły Emusia jak ja kosił, raz w rabacie i rabata przez sezon zarastała perzem bo się podejść do niej nie dało i raz w starej kretówce i pocięły nas jak układaliśmy chodnik. Trzeba być ostrożnym. Jeśli będą robić jak temperatury w dzień spadną poniżej 10 stopni to już os nie powinno być jak wcześniej trzeba być gotowym z muchozolem i gaśnicą na osy.

Dzięki, Sylwia, najpierw poobserwuję, ale na wszelki wypadek zaopatrzę się w środki zabezpieczające.
Agania 21:30, 02 wrz 2020

Uwielbiam Twoje klimaty
Pomału szykujemy się do zimy, mamy nowe rybki i obchodzą mnie tylko one
sylwia_slomc... 22:02, 02 wrz 2020

Mariposa napisał(a)

Dzięki, Sylwia, najpierw poobserwuję, ale na wszelki wypadek zaopatrzę się w środki zabezpieczające.

Nie ma za co, za bardzo nie pomogłam
sylwia_slomc... 22:03, 02 wrz 2020

Agania napisał(a)
Uwielbiam Twoje klimaty
Pomału szykujemy się do zimy, mamy nowe rybki i obchodzą mnie tylko one

Agatko muszę koniecznie zajrzeć na Twój wątek żeby je zobaczyćJa jeszcze o zimie nie myślę, ciągle muł na tapecie, no i jeszcze piękna jesień i kolory