Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Gosialuk 10:26, 06 wrz 2020

Obejrzałam wszystko. Nie do wiary jak się zmieniło. Drzewa i krzewy śmigają do góry.
Szarłaty u mnie nie wszystkie się udały. Część ładna, nawet ślimakom się nie dała, a część malutkie wypierdki. Zastanawiałam się kiedy nasiona się z nich zbiera, bo wiosną wysiałam ostatnią partię z nasion od Ciebie.
Cleome białe z nasion od Uli zakwitło - trafiłaś z odpowiedzią.
Penstemony od Ciebie posadzone z korzonkami wypuściły listki, a resztę pocięłam na sadzonki i ukorzeniają się jeszcze.
Lara śliczna.
sylwia_slomc... 10:44, 06 wrz 2020

Urszulla napisał(a)

Ja też niestety z opóźnieniem z wiadomych powodów..

Pięknie zakulkowane krzewy w domowym ogrodzie. Porządeczek jak ta lala

Stróż też nieźle się do fotki ustawił

Ula porządeczek to nie dobre słowo dla mojego ogrodu, bo gdzie nie spojrzę to coś czeka i woła, ale jak się trawę skosi to i przytnie co nieco to zawsze lepiej dla oka wygląda
sylwia_slomc... 10:48, 06 wrz 2020

Urszulla napisał(a)

Właśnie mogę powiedzieć że prawie wszystko posadzone. To co zostało wymaga wykopania korzeni brzóz pracuję nad tym. Po dzisiejszej pracy tak mnie bolą nadgarstki i palce że są jak niesprawne.
Fotki zrobię bo miałam wczoraj rozładowany telefon.

Widziałam wczoraj akcję korzenie i że łatwo nie było. A nie da się ich w ziemi zostawić, żeby się rozłożyły? Przyznam Ci się, ze my wszystkie korzenie w ziemi zostawiamy, pare lat to trwa, ale potem zaczynają się rozkładać i użyźniać ziemię, jak odrosty od pnia czy korzeni idą obrywam lub obcinam na bieżąco, jak nie ma co korzeni odżywiać zamierają. Wiem, ze sadzić tam chcesz, ale czasem wystarczy roślinę od pnia odsunąć o 20 cm i już jest ok.
sylwia_slomc... 10:50, 06 wrz 2020

Urszulla napisał(a)
Nie mogę się napatrzyć na metamorfozy. Od samwgo początku miałaś pomysł na cały ogród. Tą umiejętność nie każdy posiada.
Wpadnę jutro na nową porcję fotek

Pomysł ogólny tak bardziej jaki ma mieć charakter Cześć miejsc powstawało z potrzeby chwili, a potem wszystko razem posklejaliśmy
sylwia_slomc... 10:51, 06 wrz 2020

Gosialuk napisał(a)

Dzielżany bardzo dobrze rozmnażać na wiosnę. Łatwo dzieli się roślinę na pojedyncze rozetki z korzonkiem i ładnie się potem rozrastają.

Moje przesadziłam teraz i chyba muszę ściąć bo powiędły okropnie, ale masz rację z łatwością dzielenia.
sylwia_slomc... 10:53, 06 wrz 2020

Ogrodowy_Kalejdoskop napisał(a)
Piękny ogród, fantastyczne porównania. Jak ktoś nie ogląda na co dzień to tylko ze zdjęć można zobaczyć jak ogród się zmienił.
O tej porze widać to najlepiej.
Szkarłaty piękne, o dziwo jeszcze ich nie mam ale zapisuję na przyszły rok
Pozdrawiam

Z szarłatami to taka loteria na rabacie mi nie wschodzą same muszę siać w inspekcie i pikować potem, ale one nie lubią takiego przenoszenia, a potem np przymrozek załatwi i zostaje jeden lub dwa jak w tym roku
sylwia_slomc... 10:55, 06 wrz 2020

Gosialuk napisał(a)
Obejrzałam wszystko. Nie do wiary jak się zmieniło. Drzewa i krzewy śmigają do góry.
Szarłaty u mnie nie wszystkie się udały. Część ładna, nawet ślimakom się nie dała, a część malutkie wypierdki. Zastanawiałam się kiedy nasiona się z nich zbiera, bo wiosną wysiałam ostatnią partię z nasion od Ciebie.
Cleome białe z nasion od Uli zakwitło - trafiłaś z odpowiedzią.
Penstemony od Ciebie posadzone z korzonkami wypuściły listki, a resztę pocięłam na sadzonki i ukorzeniają się jeszcze.
Lara śliczna.

Gosiu jak nasiona dojrzeją gdy dotkniesz roślinę zaczynają lecieć same wtedy trzeba ściąć kwiatostan wysuszyć i same się otrzepią na kartkę. Czasem brązowieją przed tym sypaniem
Dorota123 18:13, 06 wrz 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Dorotko przy budlejach pod brzozami dojdą piwonie i hosty, ale posadziłam dwa "szpalery" na dole wzdłuż łąk kwietnych, z własnych siewek, potrzebuje jeszcze 4 szt w innym kolorze i powinno być ok. W tym miejscu rok temu sadziłam żywopłoty z hibiskusa, ale po powodzi przetrwały dwie szt. Za wolno rosną jednak na to miejsce, budleja jest szybsza, a siewki mi było żal wywalić. Budleje będą i do warzywnika pasować i do łąki no i pod brzozami mam prywatna motylarnię, więc mogę mieć i tu
takich mam teraz kilkadziesiąt na krzakach
Mam budleje od kilku lat, ale w tym moim piachu nigdy nie znalazłam żadnej siewki. Dobra ziemia to jednak ważna podstawa przy zakładaniu ogrodu. Budleje ładnie wpasowują się wszędzie, to takie uniwersalne krzewy. Swojej nie przycinam i pięknie góruje nad rabatą trawiastą. Muszę nadrobić zaległości w Twoim wątku, ostatnio wchodzę na O 2 x w tygodniu.
Dorota123 18:47, 06 wrz 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
[img
.pl/uploads/p/211/2110341/original.JPG[/img]
Prześlicznej urody ten zawilec, ale i fotografia pięknie zrobiona. Ja mam te puste, ale w tym roku sierpniowy grad mi je zbił. Wypatrzyłam u Ciebie duże już drzewa jarzębiny ,mam i ja 3 młode drzewka wysiały się z dekoracji z przed 2 lat. Mają po około metr, szybko rosną może kiedyś doczekam się swoich koralików. U Ciebie wrzosy rosną i kwitną wzorcowo, a podobno lubią piaszczyste ziemie. Niestety u mnie nigdy się nie zadomowiły. Nawet pełne liliowce powtarzają Ci kwitnienie, u mnie te puste , drobne nie powtórzyły w tym roku. I jak tu nie mieć depresji ogrodowej, gdzie nie zaglądnę ogrody bujne, kwitnące, a u mnie susza.
Porównania młodego ogrodu i obecnego to ogromny przeskok, aż trudno uwierzyć, że w ciągu 4 lat tak wydoroślał Wasz ogród. Ciekawe jak czarodziejsko będzie wyglądał gdy będzie już pełnoletni.
sylwia_slomc... 19:22, 06 wrz 2020

Dorota123 napisał(a)
Mam budleje od kilku lat, ale w tym moim piachu nigdy nie znalazłam żadnej siewki. Dobra ziemia to jednak ważna podstawa przy zakładaniu ogrodu. Budleje ładnie wpasowują się wszędzie, to takie uniwersalne krzewy. Swojej nie przycinam i pięknie góruje nad rabatą trawiastą. Muszę nadrobić zaległości w Twoim wątku, ostatnio wchodzę na O 2 x w tygodniu.

Ja moje tnę krótko co roku bo mają roczne przyrosty prawie dwumetrowe