Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Gosiek33 08:13, 15 lis 2020

Też kiedyś zaplatałam. Zimą wiatry i tak rozplątywały wszelkie wiązania a w końcu i tak fruwały po całym ogrodzie
sylwia_slomc... 10:14, 15 lis 2020

U mnie się tak nie dzieje, jak zaplecione i mocno wstążką związane i to w kilku miejscach to najgorsze wichry trzymają. Zdarzało mi się tak na giganteusach jak wiązałam całą kępę w jeden chochoł teraz dziele na kilka i już nie ma problemu
Basieksp 10:44, 15 lis 2020

Ja mam niedużo traw ale podoba mi się wiązanie i zaplatanie i będę papugować
sylwia_slomc... 11:26, 15 lis 2020

Basieksp napisał(a)
Ja mam niedużo traw ale podoba mi się wiązanie i zaplatanie i będę papugować

Papuguj do woli ja też papugowałam parę tat temu od Małej Mi
ElzbietaFranka 13:18, 15 lis 2020

Plec oo nki ładnie wyglądają nawet wczoraj trochę próbowałam na rozplenicach. Nerwy mnie wzięły bo to jednak trwa jak się nie ma wprawy i powiazalam.opaskami.
ML to taki sporawy już jest. W oczku woda czysta. Jak masz dostęp do szyszek z olszyny o ile wody nie spuszczasz włóż do woreczka szyszki i włóż do wody na wiosnę jak znalazł nie powinny się pojawiać glony.

Miłej niedzieli
Gruszka_na_w... 17:08, 15 lis 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)

Bo jak koty zaplecione to mam: mniej do plewienia, dekorację naturalną w zimie, o wiele łatwiejsze wycinanie wiosną, brak ryzyka, że mi się nasionko do ucha dostanie przy cięciu jak Anitce i nie fruwają mi po całym ogrodzie, a karpy korzeniowe mają ciepło w zimie

Sporo dodatkowej roboty sobie dodajesz. Można w grudniu je po prostu skrócić. Zostają same patyki. Łatwiej je później ściąć i posiekać. Można też wykorzystać w warzywniku.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
sylwia_slomc... 17:17, 15 lis 2020

ElzbietaFranka napisał(a)
Plec oo nki ładnie wyglądają nawet wczoraj trochę próbowałam na rozplenicach. Nerwy mnie wzięły bo to jednak trwa jak się nie ma wprawy i powiazalam.opaskami.
ML to taki sporawy już jest. W oczku woda czysta. Jak masz dostęp do szyszek z olszyny o ile wody nie spuszczasz włóż do woreczka szyszki i włóż do wody na wiosnę jak znalazł nie powinny się pojawiać glony.

Miłej niedzieli

Może gdzieś te szyszeczki upoluję....choć u nas tylko te dwa laski i jeden to bardziej akacjowo dębowy, a w drugim o dziwo akacje z glediczjami( łatwo poznać po kolcach na pniu)Największe bogactwo gatunków to u mnie w ogrodzie
sylwia_slomc... 17:19, 15 lis 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Sporo dodatkowej roboty sobie dodajesz. Można w grudniu je po prostu skrócić. Zostają same patyki. Łatwiej je później ściąć i posiekać. Można też wykorzystać w warzywniku.

Bo chce w zimie też mieć ładnie w ogrodzie, a tak to dwa razy bym ciachać musiała, to już chyba zaplatanie i wiązanie łatwiejszePo cieciu zawsze mi się nadgarstek odzywa
ZbigniewG 17:30, 15 lis 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)

Mówisz o nutkajskim? Wycinałam początkowo, ale okazało się, że natychmiast kolejne gałęzie zaczynają się pionizować no i nie wiem co robić bo jak go ogolę z tych to kolejne mogą iść w pion.... .

Tnij na gładko bez litości, z czasem zrozumie że mu się to nie opłaca.
Swojego przekonałem
Tylko teraz mam problem bo dwa lata temu wichura złamała mu 1,5m czuba i pobliskie gałązki rozpoczęły walkę o przewodnictwo.
Ostatecznie jedna wygrała ale cztery inne sterczą na boki a to jest na wysokości 8m, mam już plan - super drabina i dwie tyczki aluminiowe z sekatorem na końcu. Dałbym im spokój ale boję się że te gałęzie zadziałają jak żagiel i mogę stracić 1/3 drzewa (senior ogrodu)
Kora 17:40, 15 lis 2020

Sylwia, czy są tu osoby z północnej części miasta?