Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 19:30, 10 lut 2021

Fajnie jeszcze te suche wyglądają, ale niektóre już całkiem przez ptaki obrane. Na berberysach i irgach korali już brak, mam nawet fotki jak kwiczoły skubią irgę, ale dopiero jak zgram pokażę

sylwia_slomc... 19:34, 10 lut 2021

Przez cały sezon robiłam fotki porównawcze jak rabaty wyglądają o różnej porze, a teraz nie mam kiedy zrobić tego zestawienia i pokazać....bo woliera na tapecie...

A tu dowód jak ładnie suchodrzewy wytrzymują nawet silny mróz u mnie

zieloniutkie

bukszpan namarzł, a one nie

z traw zrobię ściółkę w wolierze i różne dekoracje
sylwia_slomc... 19:36, 10 lut 2021

myślę czy by kwiatów hortensji też nie wykorzystać np. do gniazd, one takie mięciutkie

tu w tym sezonie planuję przeróbki ścieżkowo rabatowe

juki nie powiązane w tym roku....
KasiaLangier 19:38, 10 lut 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)
Fajnie jeszcze te suche wyglądają, ale niektóre już całkiem przez ptaki obrane. Na berberysach i irgach korali już brak, mam nawet fotki jak kwiczoły skubią irgę, ale dopiero jak zgram pokażę

Rzeczywiście suchelce się dzielnie trzymają U mnie całkiem nieźle "przezimowały" miskanty zdobiąc cały czas ogród. Muszę Ci się pochwalić, że wczoraj przyleciał do mnie pierwszy raz Pan Kwiczoł, przed chwilą go rozpoznałam mam nadzieję, że właściwie, sprawdzę u Ciebie jak wstawisz fotki. Swoją drogą uwielbiam takich gości Pozdrowienia
sylwia_slomc... 19:41, 10 lut 2021

KasiaLangier napisał(a)

Kasiu nabij jabłka na gałązki drzew, zobaczysz jak się przysiądą do nich to praktycznie nie odlecą nim nie skończą.....zostaje pod drzewkiem tylko kupka nie strawionych skórek
KasiaLangier 19:44, 10 lut 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Kasiu nabij jabłka na gałązki drzew, zobaczysz jak się przysiądą do nich to praktycznie nie odlecą nim nie skończą.....zostaje pod drzewkiem tylko kupka nie strawionych skórek

Nie muszę nabijać, bo on przyleciał na rajskie jabłuszka i rzeczywiście bałam się, że nic nie zostanie...
Mariposa 19:49, 10 lut 2021

Porosty są rzeczywiście doskonałym wskaźnikiem jakości powietrza, głównie obecności dwutlenku siarki. Tak naprawdę rosną wszędzie, tylko tam, gdzie jakość powietrza jest najgorsza (np. w centrum miast), są małe, płaskie, szare, niemal przylepione do podłoża i prawie ich nie widać. Im czystsze powietrze, tym plecha ich jest bardziej zielona, rozbudowana, nawet krzaczasta
hankaandrus_44 20:56, 10 lut 2021

Suchodrzewy bardzo ładnie sie ukorzeniają, wystarczy ścięte szczyty gałązek powsadzać w wilgotną glebe, nawet wśrodkuy lata, ukorzenią się do jesieni. A jak wiosną w maju to sadzonki będą już spore do zimy.

odziwiam Wasz zapał, do ptactwa, ale gołębi chyba bym nie chciała. Zapach leci na cały ogród.
sylwia_slomc... 20:56, 10 lut 2021

KasiaLangier napisał(a)

Nie muszę nabijać, bo on przyleciał na rajskie jabłuszka i rzeczywiście bałam się, że nic nie zostanie...

Wiedział gdzie przylecieć
sylwia_slomc... 20:59, 10 lut 2021

Mariposa napisał(a)
Porosty są rzeczywiście doskonałym wskaźnikiem jakości powietrza, głównie obecności dwutlenku siarki. Tak naprawdę rosną wszędzie, tylko tam, gdzie jakość powietrza jest najgorsza (np. w centrum miast), są małe, płaskie, szare, niemal przylepione do podłoża i prawie ich nie widać. Im czystsze powietrze, tym plecha ich jest bardziej zielona, rozbudowana, nawet krzaczasta

W mieście nie oglądałam dokładnie drzew, ale u siebie mam ich coraz więcej