Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 19:47, 11 mar 2021

April napisał(a)
No powiem Ci że jestem w szoku Takim pozytywnym Ptaszorki świetne, różnorodne, piękne
Bardzo wdzięczne okazy do fotografowania. Pewnie godzinami można je oglądać, żeby tylko czas pozwalał

Czasu mało bo ogród wzywa, roboty zatrzęsienie teraz Pogoda nie współpracuje wcale

Ci co jeszcze nie zdążyli, a mają w ogrodzie lub mają zamiar mieć
Ostatni gwizdek na czyszczenie starych budek dla ptaków i wieszanie nowych!!!

U nas dzisiaj zostały wyczyszczone, zwykle wcześniej to robimy, ale w tym roku czasu zabrakło. Na stodole przy drzewku 5 budek było zamieszkanych w ubiegłym sezonie, a jedna nawet czterokrotnie, gniazda były jedno na drugim pod sam otwór wylotowy
tylko trzy nie miały swoich lokatorów.
W całym ogrodzie zamieszkanych było 8 budek
Alija 21:16, 11 mar 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ja też nie mam, choć najczęściej głaszczę silki bo lubią, matkuję czubatkom bo to maluchy, najbardziej podoba mi Parka kochinów brązowych, największą sympatię mam dla kaczuch, z papugami mam sentyment i wspomnienia, gołębie czarują, najmniej polubiłam Klarę przez zadziorny charakterek, mam też wrażenie, że jest najstarsza z tej gromadki

Kto się czubi, ten się lubi. Zobaczysz, że z czasem Klara będzie twoją ulubienicą.

Melduję, że budki oczyszczone, nowe powieszone. Nie wiem ile. Muszę spytać męża.
sylwia_slomc... 21:23, 11 mar 2021

Alija napisał(a)

Kto się czubi, ten się lubi. Zobaczysz, że z czasem Klara będzie twoją ulubienicą.

Melduję, że budki oczyszczone, nowe powieszone. Nie wiem ile. Muszę spytać męża.

Brawo
Doranma 22:11, 11 mar 2021

Ale masz pięknych mieszkańców w wolierze ☺ Terax nie będzie wiadomo co bardziej podziwiać - ogród czy ptactwo ☺ Maja wygląda niczym panna młoda w "bezie" ☺
sylwia_slomc... 08:49, 12 mar 2021

Doranma napisał(a)
Ale masz pięknych mieszkańców w wolierze ☺ Terax nie będzie wiadomo co bardziej podziwiać - ogród czy ptactwo ☺ Maja wygląda niczym panna młoda w "bezie" ☺

Idealne porównanieTeraz jeśli komuś ogród się nie podobał to może choć do ptaszków zaglądnie
Agatorek 11:07, 12 mar 2021

No nie wiem, czy Twój ogród może się nie podobać .

Ja uwielbiam taki „busz” , ale to nie wyklucza tego, że podobają mi się też ogrody bardziej nowoczesne, jak np. Miluni.
Uważam, że w każdym ogrodzie, niezależnie od stylu, można znaleźć coś, co nam się spodoba.
sylwia_slomc... 13:26, 12 mar 2021

Agatorek napisał(a)
No nie wiem, czy Twój ogród może się nie podobać .

Ja uwielbiam taki „busz” , ale to nie wyklucza tego, że podobają mi się też ogrody bardziej nowoczesne, jak np. Miluni.
Uważam, że w każdym ogrodzie, niezależnie od stylu, można znaleźć coś, co nam się spodoba.

Dla osób bardzo pedantycznych, lubiących idealny porządek i symetrię mój ogród nie będzie gadał Próżno w nim tego się doszukiwać, jedyne co ta osoba może u mnie znaleźć to jakiś rytm w nasadzeniach w niektórych miejscach bo nie wszędzie Ktoś kto ma taki charakter i zamyka się na wszystko inne nie będzie się w moim ogrodzie dobrze czuł i to jest zrozumiałe całkowicie Gusta też są różne, każdy ma prawo do swoich, niektóre rośliny lubimy mniej lub bardziej, każdy jakieś tam ma co uwielbia i takie których nie kocha Ja np. nigdy chyba nie pokocham orzechów włoskich, mimo, że uwielbiam świeżutkie obrane ze skórki( od wielu lat nie jem bo uczulenie się objawiło)ale nie dlatego znielubiłam;') Nie lubię przez tego giganta od sąsiada, przez późne startowanie wiosną, sypanie które, potem sypanie łupin, później sypanie orzechami i na końcu masy liści, które usuwać trzeba bo trują ziemię A w miedzy czasie po każdym silnym wietrze pełno gałązek wszędzie , które wcześniej uschły na drzewie.
Tak to bywa, a inny mogą się zachwycać i uwielbiać to drzewo, zależy kto czego szuka i czego oczekuje od ogrodu Ale dzięki temu świat jest ciekawszy, że tak my jak i nasze ogrody są tak różne
Agatorek 14:42, 12 mar 2021

Nie ma tu chyba dwóch bardzo podobnych ogrodów . Chociaż muszę przyznać, że czasami coś mi się miesza i później ciężko mi wrócić do jakiegoś danego zdjęcia w ogrodzie, bo po prostu nie potrafię skojarzyć, gdzie je widziałam (w sensie u kogo) .
sylwia_slomc... 20:23, 12 mar 2021

Agatorek napisał(a)
Nie ma tu chyba dwóch bardzo podobnych ogrodów . Chociaż muszę przyznać, że czasami coś mi się miesza i później ciężko mi wrócić do jakiegoś danego zdjęcia w ogrodzie, bo po prostu nie potrafię skojarzyć, gdzie je widziałam (w sensie u kogo) .

Są ogrody w bardzo podobnym stylu i z podobnymi roślinami, ale tak naprawdę identycznych nigdy nie będzie. Każdy ma inne uwarunkowania środowiskowe, glebę, inne otoczenie, mikroklimat i gatunki zwierząt, które w nim występują
Waclaw 22:58, 12 mar 2021

Sylwia,
jesienią kupiłem malwy. Teraz przysłali. Sadzić na miejsce czy na razie do doniczek?
Chyba za zimno aby na miejsce do gruntu.