Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 21:18, 25 lut 2022

Muszę w niedzielę znaleźć "trochę" czasu by poszukać tych zdjęć w folderach....mam nadzieję, że uda mi się je odnaleźć
eda 21:20, 25 lut 2022

znajdziesz
sylwia_slomc... 21:13, 26 lut 2022

Z dnia dzisiejszego
Pogoda współpracowała tak pół na pół nie narzekam bo nie padało, ale słonka też nie było i raczej chłodno, ale bez wiatru więc to na plus. Z Młodym ogarnęłam dzisiaj rabatę astrową przy altance. Z racji tego, ze cebulowe już wychodzą nie dało się jej skosić jak rok temu i musiałam wszystko ręcznie wycinać. Zeszło nam we dwójkę pół dnia... jeszcze potem plewiłam ją od razu z trawska, starałam się powyrywać jak najwięcej z korzeniami, ale z perzem to nie taka łatwa sprawa bo korzenie w ziemi porozłażone, powrastane w rośliny. Pewnie czysto będzie tylko przez chwilkę...
Emuś w tym czasie umacniał jeszcze tamę i zrobił 2 śluzy, zostało dociąć deski pod wymiar do zamykania śluz. Pod koniec dnia wysprzątaliśmy kurnik i wolierę, przez kilka dni będzie czysto
Potem spacerek z Leosiem i już po zmroku skończyliśmy rozkładanie kabli w ścianach sypialni i nawet dwie puszki udało się założyć
Za tydzień może resztę zdążymy pozakładać...jakoś mi ostatnio czas tak umyka, ze tydzień za tygodniem nie wiadomo kiedy mija.
Choć na chwilę zapomnieliśmy o tym co na świecie i co za chwilę może być....
LIDKA 21:32, 26 lut 2022

Sylwia to dobrze że udało sie popracowac i oderwać myśli. Mnie boli głowa od wiadomości i wstawiłam koce do prania.

Lubię się kocykować wieczorami i mam dużo, kilka oddam na zbiórkę.

Zdrowia i spokoju nam trzeba.
Agatorek 22:57, 26 lut 2022

Sylwia, czytam, że znów masz pracę od rana do wieczora (w tym remont). Ty to masz kondycję .
Ja po 3 dniach pielenia (zaniedbania z zeszłego roku) mam już dość, a końca nie widać (nie wiem, czy zrobiłam 1/6 całości do pielenia). Ale jak się nie wysciółkowało korą, to teraz trzeba zasuwać. W przyszłym tygodniu zamawiam korę .

sylwia_slomc... 09:25, 27 lut 2022

LIDKA napisał(a)
Sylwia to dobrze że udało sie popracowac i oderwać myśli. Mnie boli głowa od wiadomości i wstawiłam koce do prania.

Lubię się kocykować wieczorami i mam dużo, kilka oddam na zbiórkę.

Zdrowia i spokoju nam trzeba.

W takich chwilach jak ta doceniamy to co mamy na co dzień a na co nie zwracamy uwagi i co tak łatwo można stracić....
Zrobiliśmy co mogliśmy by pomóc choć odrobinę.
sylwia_slomc... 09:43, 27 lut 2022

Agatorek napisał(a)
Sylwia, czytam, że znów masz pracę od rana do wieczora (w tym remont). Ty to masz kondycję .
Ja po 3 dniach pielenia (zaniedbania z zeszłego roku) mam już dość, a końca nie widać (nie wiem, czy zrobiłam 1/6 całości do pielenia). Ale jak się nie wysciółkowało korą, to teraz trzeba zasuwać. W przyszłym tygodniu zamawiam korę .

Ja Ci powiem, że tylko rabaty z krzewami i drzewami mam wyściółkowane trocinami, a bylinowe mam wcale nie ściółkowane, mam tak gęsto roślin na nich, że nie ma jak ściółkować bo musiałabym rośliny zasypać całkiem. U mnie samosiewy w rabatach zostają, ale mimo takiego zagęszczenia roślin i plewienia chwastów masa bo wędrują pod ziemią i nasiewają się z ugoru sąsiada....
Ogród w szczerych polach nie jest łatwym do utrzymania w czystości. Na małych osiedlach w małych ogródkach nie ma problemów z jakimi nam się przyszło mierzyć. Wiem bo miałam wcześniej mały ogródek
Na to musisz być przygotowana nie chcąc popaść we frustrację przy kolejnych rabatach i ich plewieniu. W naszym przypadku ściółka bardziej sprawdza się by ograniczyć parowanie wody, ale przed chwastami u mnie nie chroni. Trocinówki też plewimy kilka razy w sezonie mimo, że drzewa i krzewy też gęsto to pod nimi chwasty znajdują miejsce dla siebie niestety.
sylwia_slomc... 13:55, 27 lut 2022

testowo czy to to zdjęcie
Agatorek 15:13, 27 lut 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ja Ci powiem, że tylko rabaty z krzewami i drzewami mam wyściółkowane trocinami, a bylinowe mam wcale nie ściółkowane, mam tak gęsto roślin na nich, że nie ma jak ściółkować bo musiałabym rośliny zasypać całkiem. U mnie samosiewy w rabatach zostają, ale mimo takiego zagęszczenia roślin i plewienia chwastów masa bo wędrują pod ziemią i nasiewają się z ugoru sąsiada....
Ogród w szczerych polach nie jest łatwym do utrzymania w czystości. Na małych osiedlach w małych ogródkach nie ma problemów z jakimi nam się przyszło mierzyć. Wiem bo miałam wcześniej mały ogródek
Na to musisz być przygotowana nie chcąc popaść we frustrację przy kolejnych rabatach i ich plewieniu. W naszym przypadku ściółka bardziej sprawdza się by ograniczyć parowanie wody, ale przed chwastami u mnie nie chroni. Trocinówki też plewimy kilka razy w sezonie mimo, że drzewa i krzewy też gęsto to pod nimi chwasty znajdują miejsce dla siebie niestety.

No to mnie "pocieszyłaś" . Na razie daję radę, zobaczymy później.
Może wysypię drobne kamyczki, jeśli kora się nie sprawdzi. Wokół domu mam rabaty (do poprawy, ale na razie wolę tworzyć nowe, niż te stare poprawiać) wyłożone kamieniem. I tam prawie w ogóle nie mam chwastów. Ale wolałabym inną ściółkę.
Alija 15:29, 27 lut 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)
testowo czy to to zdjęcie

Sylwia, przyszłam zobaczyć co u Ciebie. Ja nie mogę się pozbierać w ostatnich dniach, nic nie cieszy, myśli biegną w jedną stronę, koszmar. Odgłosy też nie dają zapomnieć, bo nad nami ciągle latają.
Na widok zdjęcia buzia sama się uśmiecha, jak miło.
A na dodatek zaczęli kopać nam kanalizację, plany były ponad 15 lat temu, to się nazywa tempo.