Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Waclaw 10:59, 01 mar 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)

Dadzą sobie radzę -20 stopni już nie będzie, a -5 im krzywdy nie zrobi bo ziemia już w głębi nagrzana, a w dzień na plusie

uspokoiłaś mnie.
Jednak z następnymi plewieniami zaczekam
sylwia_slomc... 13:21, 01 mar 2022

edi75 napisał(a)
Sylwia gratuluje nagrody w konkursie
Nowe nabytki ...super zakupy i jaka cena dobra

Dziękuję
sylwia_slomc... 13:22, 01 mar 2022

AnnaCh napisał(a)
Sylwia, czytam co u Ciebie, gratuluję wygranej w konkursie
Tama super, mam nadzieję, że się sprawdzi, remonty się szykują
Stan prac u Ciebie bardzo zaawansowany, to cieszy. Ja powoli też budzę się z zimowego snu, powoli coś tam grzebię

Aniu jedne pracę zaawansowane inne praktycznie stoją, cięcia krzewów i drzew prawie nie zaczęłam ... Trudno
sylwia_slomc... 13:24, 01 mar 2022

Waclaw napisał(a)

uspokoiłaś mnie.
Jednak z następnymi plewieniami zaczekam

Wacław u nas dzisiaj było -8 i ja się nie martwię, są większe problemy teraz
Urszulla 19:07, 01 mar 2022

Sylwia, zaglądam ale ciężko mi pisać.
Wiesz, te róże marketowe są nawet fajne. Te co kupiłam z serii pachnących to rzeczywiście takie były.
sylwia_slomc... 19:49, 01 mar 2022

Urszulla napisał(a)
Sylwia, zaglądam ale ciężko mi pisać.
Wiesz, te róże marketowe są nawet fajne. Te co kupiłam z serii pachnących to rzeczywiście takie były.

Posadziłam dzisiaj wszystkie. Trudne czasy bardzo smutne...
Agatorek 20:25, 01 mar 2022

Nie zauważyłam wczorajszych zakupów. Idziesz w róże?

Jak długo mogą być w balocie, zanim się je posadzi?
sylwia_slomc... 20:48, 01 mar 2022

Agatorek napisał(a)
Nie zauważyłam wczorajszych zakupów. Idziesz w róże?

Jak długo mogą być w balocie, zanim się je posadzi?

Ja mam bardzo dużo róż w ogrodzie od samego początku powstawania róże sadziłam. Tyle, że ogród wielki to i róże się w oczy nie rzucają za bardzo
24 mam w podwórku teraz, a na dużym ogrodzie...52 plus szpaler róży pomarszczonej...o ile o którejś nie zapomniałamnie wiem czy policzyłam dwie dzisiaj dosadzone w tamie...

Prawie wszystkie miałam kupowane w balotach bo są tańsze i praktycznie wszystkie się przyjęły
Nigdy ich nie moczę przed sadzeniem tylko od razu po posadzeniu solidnie podlewam, sadząc zasypuję miejsce szczepienia tak z 3-5 cm, nie przycinam korzeni, staram się rozłożyć ładnie o ile jest co rozkładać W balocie mogą poczekać do momentu aż zaczynają rosnąć, w chłodnym miejscu nastąpi to później niż na marketowych półkach. Bo gdy zaczynają rosnąć to i zaczynają się korzenić w ten balot więc lepiej posadzić nim zaczną rosnąć lub na samym początku
Agatorek 21:42, 01 mar 2022

Fajna opcja
Ja też czekam na róże, z gołymi korzeniami (przy ilościach wręcz prawie hurtowych była to bardzo korzystna opcja ). Ich wadą jest to, że trzeba je posadzić niedługo po otrzymaniu (lub lekko zadołować, jak mi poradziła Anda).

Róże Twoje niektóre „znam” , ale nie wiedziałam, że masz ich aż tyle. W sumie z tymi posadzonymi jesienią plus okrywowymi mam podobną ilość. Na razie tego nie widzę. Wiosną będzie drugie tyle .

Taką masz cudowną, wielką białą, nie pamietam nazwy.
sylwia_slomc... 22:00, 01 mar 2022

Agatorek napisał(a)
Fajna opcja
Ja też czekam na róże, z gołymi korzeniami (przy ilościach wręcz prawie hurtowych była to bardzo korzystna opcja ). Ich wadą jest to, że trzeba je posadzić niedługo po otrzymaniu (lub lekko zadołować, jak mi poradziła Anda).

Róże Twoje niektóre „znam” , ale nie wiedziałam, że masz ich aż tyle. W sumie z tymi posadzonymi jesienią plus okrywowymi mam podobną ilość. Na razie tego nie widzę. Wiosną będzie drugie tyle .

Taką masz cudowną, wielką białą, nie pamietam nazwy.

Bo ona kupiona w markecie bez nazwy chyba, albo i ja zapomniałam jak się nazywa. Mało mam ( kilka szt dosłownie) wielkokwiatowych róż, wolę angielki, francuski i rabatowe, bardziej mi się układ płatków podoba niż w wielkokwiatowych