Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 14:15, 05 maj 2023

Wczoraj posadziłam wszystkie gladiole, sporo tego było , cała skrzyneczka plus trzy torebki od Moni. W warzywniku mokro, dolane porządnie. Udało mi się wypłomieniować chwast w chodniku i ścieżce do warsztatu i gospody, a na ścieżce do ogniska i ognisko poddałam się i zrobiłam oprysk. Dwa lata walczyliśmy o odchwaszczenie tego miejsca po powodzi, niestety ilość nasion chwastów jaką przyniosła woda z ugoru pokonała nas, rabat przez to nie mam czasu pielić bo stale ścieżka. Emuś Moni powiedział mi, że czasem zdrowie ważniejsze i jak nie ma wyjścia trzeba sobie pomóc....i przekonał mnie bo wysiada mi łokieć i nadgarstek
Zobaczymy jakie będą efekty tych moich zabiegów. Staram się trzymać od chemii zwłaszcza ciężkiej jak najdalej, ale nie było rady. Nie mogłam też tej ścieżki płomieniować bo zbyt wiele różnych suchych drobinek między kamieniami, groziłoby pożarem i spaleniem ogrodu. Płomieniowanie zrobiłam gdzie tylko się bezpiecznie dało. Jak to nie pomoże to już nie wiem.
I tak sobie myślę, że w momentach plewienia chwastów wolałabym mieć piaseczek, tak to łatwo wtedy wykonać, a w glinie i z zabetonowanymi w niej kamykami to normalnie w suszę kamieniołomy, a po deszczu bajoro. Na nic więcej prócz ogarnięcia zwierzyńca nie miałam już wczoraj czasu...bo zrobiło się ciemno.
Roocika 17:07, 05 maj 2023

Wszystkie wiśnie piękne ale najbardziej podoba mi się amanogwa.
Do kostki kupiłam takim Skrobak do betonu, nie wiem czy to Ci się przyda.
Urszulla 20:25, 05 maj 2023

Fajna prezentacja wiśni. Kiedyś chciałam amanogawę, ale to też wielkie drzewo, do bardzo dużego ogrodu. Iwonka pokazywała swoją to się przeraziłam. Twoje kiedyś stworzą wielką przesłonę.
malgorzata_s... 20:40, 05 maj 2023

Sylwuś oczom nie wierzę.Tp już zupełnie inny ogród niż pamiętam Buziaki dla Was.
sylwia_slomc... 22:29, 05 maj 2023

Roocika napisał(a)
Wszystkie wiśnie piękne ale najbardziej podoba mi się amanogwa.
Do kostki kupiłam takim Skrobak do betonu, nie wiem czy to Ci się przyda.

Ja jeszcze planuję dwie amanogawy dokupić
Gdybym miała kiedy zastosować to tak, ale niestety czasu żywcem brak
sylwia_slomc... 22:32, 05 maj 2023

Urszulla napisał(a)
Fajna prezentacja wiśni. Kiedyś chciałam amanogawę, ale to też wielkie drzewo, do bardzo dużego ogrodu. Iwonka pokazywała swoją to się przeraziłam. Twoje kiedyś stworzą wielką przesłonę.

Ula mój cały ogród będzie jedną wielką przesłoną, mam sporo buków, grabów, świerków, jodeł, sosen, dwie lipy, pięć wierzb płaczących, kilkadziesiąt brzóz, kilka klonów, kilka wiązów, jarząbów i całą masę różnych innych w tym sporo jabłoni i wiśni, dwa dęby
sylwia_slomc... 22:33, 05 maj 2023

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Sylwuś oczom nie wierzę.Tp już zupełnie inny ogród niż pamiętam Buziaki dla Was.

Gosiaczku musicie znowu do nas zajrzeć to porównasz w realu Kilka lat dla ogrodu to sporo
sylwia_slomc... 22:37, 05 maj 2023

No to czas na jabłonie rajskie
Royality

sylwia_slomc... 22:41, 05 maj 2023

sylwia_slomc... 22:45, 05 maj 2023

Ola

ma bardzo zmienny kolor w trakcie kwitnienia, od ciemnego różu do bladego brudnego , jak to mówię starego, spłowiałego różowego i pięknie pachnie, uwielbiana przez pszczoły