Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 23:42, 06 maj 2023

Urszulla napisał(a)

Co to?

Uczta wiosennych kadr fascynująca
Sylwia czy drzewa u Ciebie mają totalną swobodę czy będą korygowane do konkretnej wysokości?

To jagodowiec.

Ula drzewom tylko przez pierwsze trzy cztery lata koryguje i zagęszczam korony, a potem już tylko od dołu podcinam. Plan jest na później zostawić swobodnie, ale wiadomo, że jak coś wicher połamie to trzeba skorygować, i jak któreś się za bardzo na inne rozpychać będzie to też. Ale to będzie kolorowy park raczej w dalekiej przyszłości. Chyba, że się któraś synowa( o ile takowe się pojawią)lub syn weźmie i pociągnie tę przygodę dalej
sylwia_slomc... 23:43, 06 maj 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Już lilaki? Niesamowite.

Ano
sylwia_slomc... 23:43, 06 maj 2023

ryska napisał(a)
Szkoda, że nie można wskoczyć do środka jakiegoś zdjęcia i pobłądzić sobie wśród tych pięknych i bujnych rabat

Można wskoczyć w realu Tylko w realu chwasty widać, a na fotkach jakoś tak mniej
sylwia_slomc... 23:46, 06 maj 2023

Dorota321 napisał(a)
Podziwiam piękne tulipany i magnolie. Pierwiosnki masz w prześlicznych odmianach, a żonkile i narcyzy cudowne. Wypatrzyłam też jakieś fajne liście, takie trochę łaciate. W dużym ogrodzie można dużo zmieścić, ale można też się zaharować żeby to ładnie wyglądało. Drzewa pięknie kwitną, a Obiela - cudo. Teraz bardzo żałuję, że kiedyś nie kupiłam.

Dorotko zawsze Się możesz jeszcze skusić na obielę. Jedynyne mankamenty jakie ma w moim przekonaniu to brak zapachu i brak jesiennego przebarwienia, coś tam w żółty niby, ale nie jakoś zdecydowanie
A te łaciate liście to lepiężnik japoński variegata. Tak właśnie wygląda po kwitnieniu
sylwia_slomc... 23:47, 06 maj 2023

gogo napisał(a)
Nie nadrobię zaległości, ale Twoją cudną wiosnę obejrzałam
I oczywiście jestem nią zachwycona, te kwitnące tulipany, magnolie, jabłonki, wiśnie itd. to uczta dla oczu

To ucztuj Kochana do woli bo te kalorie choroby nie nasilą, jedynie tą ogrodową mogą
sylwia_slomc... 10:30, 07 maj 2023

Warzywnikowo od końca kwietnia do maja
Siałam wcześnie w tym roku bo już w marcu korzeniowe, długo nie wschodziły bo zimno, ale, ze mokro to powschodziło wszystko...prócz na razie kukurydzy cukrowej i fasolki

pszczoły murarki w siewach mi przeszkadzały, nim się zorientowałam, ze to one tak mnie odganiają od hoteliku to myślałam , że już gzy końskie mnie atakują i tak uparcie nie dają spokoju i nawet zdziwiona byłam, że tak wcześnie w tym roku. A to pszczoły usiłowały mnie przegonić bo stałam im na trasie lutu do hoteliku. Jak się zorientowałam, że przeszkadzam w ramach rekompensaty dołożyłam w hoteliku rurek do zamurowania. Wykorzystuję w tym celu łodygi po kwitnieniu liliowców i irysów syberyjskich, są puste w środku i otworki mają właściwe rozmiary, a do tego materiał naturalny i łatwy w cięciu i pozyskiwaniuJak wiosną sprzątam rabaty to już fajnie te rurki wyschnięte nic tylko stosować. Ale lekki i należy go w czymś umieścić bo inaczej odfrunie, ja ciasno układam w papierowych rurkach po folii spożywczej lub streczu.

1 maja posadziłam też ziemniaki

sylwia_slomc... 10:35, 07 maj 2023

i posiałam fasolkę szparagową

poprzykrywałam co wrażliwsze bo noce były chłodne i straszyli przymrozkami

powschodziły
szpinak

rzodkiew

jarmurz i dymka
Anda 10:36, 07 maj 2023

O, dobrze wiedzieć jak umieszczeać rurki w hoteliku
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 10:38, 07 maj 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

Emuś dla porównania wielkości drzew

Pięknie, soczyście, duże drzewa to jest to
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
sylwia_slomc... 10:42, 07 maj 2023

marchewka, pietruszka dłużej zawsze każe na siebie poczekać, ale na dziś i ona juz na wierzchu jest

w miejscu przyszłej szklarenki posadzę pod chmurką cukinie i pomidory

w inspekcie powschodziły fasolniki chińskie i egipskie

cukinia, koper i sałatka na rozsady też już jest, ogórki kiełkują

czarne złoto czyli popiół w tym sezonie poszło pod róże i ciemierniki