Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Roocika 22:57, 07 maj 2023

Nieustannie podziwiam ogród to już więcej niż ogród... Nie wiem jak określić (pozytywnie oczywiście).
vita 07:07, 08 maj 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)
i znowu domuliło, i tak już zostało do dzisiaj tyle, ze jedne rośliny wypadły, a inne się rozrosły i jakoś to się samo broni, choć nie wyględne jest

Od natury podpowiedź To zamulajace się oczko mogłoby być doskonałym miejscem dla długosza królewskiego, irysów ensata i pierwiosnków bulleyana. Na jego obrzeżu. Irysy błotne widzę już tam rosną.
Ja muszę robić sztuczne bagienka, ech!
Kordina 08:15, 08 maj 2023

No właśnie może by problem zamienić na walor i nie walczyć a wykorzystać?
Remont domu podziwiam, bo coraz bardziej zmierza ...
sylwia_slomc... 11:13, 08 maj 2023

Roocika napisał(a)
Nieustannie podziwiam ogród to już więcej niż ogród... Nie wiem jak określić (pozytywnie oczywiście).

Miło mi W naszym ogrodzie sporo ma do powiedzenia sama natura
sylwia_slomc... 11:15, 08 maj 2023

vita napisał(a)

Od natury podpowiedź To zamulajace się oczko mogłoby być doskonałym miejscem dla długosza królewskiego, irysów ensata i pierwiosnków bulleyana. Na jego obrzeżu. Irysy błotne widzę już tam rosną.
Ja muszę robić sztuczne bagienka, ech!

O tych pierwiosnkach musze poczytać, jeden feler jest taki, że to zamulenie w pełnym słońcu bo drzewa, które miały zacieniać wyleciały po powodzi. Irysy Ensata już są na brzegu tylko jeszcze malutkie. I to bagienko moje to nie takie torfowe tylko takie lessowo gliniaste
sylwia_slomc... 11:16, 08 maj 2023

Kordina napisał(a)
No właśnie może by problem zamienić na walor i nie walczyć a wykorzystać?
Remont domu podziwiam, bo coraz bardziej zmierza ...

Taki jest plan na dzień dzisiejszy
Gosialuk 17:41, 08 maj 2023

I ja myślę, że to bardzo dobry pomysł z przekształceniem oczka. Ciekawa jestem na jakie rośliny się zdecydujesz.
Ogród wiosenny masz bujny nad podziw, u mnie o tej porze roku króluje głównie zieleń.
Czekam na ciepełko, żeby trochę przeschło i dało się coś bardziej podziałać. Mam nadzieję, że przymrozków już nie będzie, mimo że zimni ogrodnicy dopiero przed nami.
Rojodziejowa 18:10, 08 maj 2023

Też jestem ciekawa roślin!
Agania 22:21, 08 maj 2023

Współczuję kłopotu z tym oczkiem, rośliny dużo zmienią i większe kamienie, nie sam żwirek, ale wiem że to koszt, ja tak mam u siebie i wszystko trzyma, ale jest mokro, przy basenie mam glonowisko z wód gruntowych, jeszcze miesiąc i będzie sucho.
Stawik i oczko z rybami też mam jeszcze zamulone dodatkowo glony, podmiana wody i filtracja codzienna jest konieczna, to trudny temat, powodzenia
sylwia_slomc... 22:32, 08 maj 2023

Gosialuk napisał(a)
I ja myślę, że to bardzo dobry pomysł z przekształceniem oczka. Ciekawa jestem na jakie rośliny się zdecydujesz.
Ogród wiosenny masz bujny nad podziw, u mnie o tej porze roku króluje głównie zieleń.
Czekam na ciepełko, żeby trochę przeschło i dało się coś bardziej podziałać. Mam nadzieję, że przymrozków już nie będzie, mimo że zimni ogrodnicy dopiero przed nami.

Gosiu dosadzę irysów niskich, dosadzę chyba host bo sobie radzą i coś tam do koszyka wrzuciłam jeszcze w necie, ale dylemat kupić rośliny czy materiał na remont
U nas dziś ma być tylko 1 na plusie, rolnicy w tunelach naustawiali zniczy.
Ja w inspekcie dorzuciłam tylko na wierzch włókninę, może wystarczy.

Mam dla Ciebie pierwiosnki i tatarak od Uli.