Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Rojodziejowa 22:41, 13 lip 2023

No jak dziś mocno lało to myślami tam byłam u Was. Dobre choć to, że nie poszło wyżej, ale i tak… przekichane. Współczuję!!
katarzynkak 22:58, 13 lip 2023

Wpadam z rewizytą
Cudowny ogród i te liliowce, które uwielbiam.
Pozdrawiam serdecznie.
JoannA 23:38, 13 lip 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

To naparstnica bylinowa, ale nie znam odmiany bo to sasiadka kupiła na jarmarku i potem zebrała dla mnie nasionka. Miałabym jej więcej gdyby nie to, że ona jak wschodzi bardzo podobna do jednego chwasta, a i potem jak rośnie już w kwiat również , aż do samego momentu kwitnienia i prawie dwa razy tyle w ubiegłym roku wyrwałam nim mnie "natchnęło", że to może ona. Do dziś sobie pluję w brodę z tego powodu Nie mam z nią doświadczenia, mam drugi sezon dopiero, w zeszłym mi się nie wysiała bo była mega susza, może w tym będzie lepiej, a i jak nie przeoczę to sobie obiecałam złapać nasion.

Koniecznie łap nasionka bo piękna jest.
Śledziłam z niepokojem komunikaty pogodowe z południa i jak zobaczyłam zalana Wieliczkę to czułam że może być nieciekawie. Dobrze że tama spełniła swoją rolę i woda wyrządziła w ogrodzie niewielkie szkody.
U nas też w końcu popadało i ogród porządnie podlany. Oczywiście od rana stałam z wężem, a jak już kończyłam lunęlo porządnie z nieba. Jutro łapie nasionka dziewanny
Trzymajcie się kochani w zdrowiu.
Kontonaogrod 07:07, 14 lip 2023

Sylwia, same cuda pokazujesz a jak ogarniasz chwasty to ja nie wiem, zazdro bo ja nie ogarniam boskie liliowce pozdrawiam!!!
sylwia_slomc... 12:32, 14 lip 2023

Rojodziejowa napisał(a)
No jak dziś mocno lało to myślami tam byłam u Was. Dobre choć to, że nie poszło wyżej, ale i tak… przekichane. Współczuję!!

Jeszcze dobrze woda nie wsiąkła, a już chmury idą, a miało dziś nie padać ...
sylwia_slomc... 12:32, 14 lip 2023

katarzynkak napisał(a)
Wpadam z rewizytą
Cudowny ogród i te liliowce, które uwielbiam.
Pozdrawiam serdecznie.

Ja się cieszę, że wczoraj nie poddały się fali powodziowej.
April 14:04, 14 lip 2023

Piękna ta twoja naparstnica. Ciekawa jestem czy to co zaraz u mnie zakwitnie, będzie takie samo. Dostałam od Agatki Brzozowej właśnie taką rdzawą. Podobno zanika ale się wysiewa.
Takie co nie wiem czy nie przeoczę albo bardzo cenne, wysiewam w dużych donicach, żeby nie wypielić
Ciężko z tą wodą macie, współczuję. Dobrze że się udało tym razem. U mnie ciągle susza a u ciebie nadmiar. Szkoda
sylwia_slomc... 18:53, 14 lip 2023

April napisał(a)
Piękna ta twoja naparstnica. Ciekawa jestem czy to co zaraz u mnie zakwitnie, będzie takie samo. Dostałam od Agatki Brzozowej właśnie taką rdzawą. Podobno zanika ale się wysiewa.
Takie co nie wiem czy nie przeoczę albo bardzo cenne, wysiewam w dużych donicach, żeby nie wypielić
Ciężko z tą wodą macie, współczuję. Dobrze że się udało tym razem. U mnie ciągle susza a u ciebie nadmiar. Szkoda

Woda przez zasieki przedostała się norami nornic. W jednym miejscu sporo ziemi wyrwało pod deską, dlatego mułu trochę się przedostało na ogród, ale bez porównania mniej niż gdyby zasieków nie było. Trawa z mułu wystaje, a nie znajduje się 30-40 cm pod mułem jak ostatnio
sylwia_slomc... 19:35, 14 lip 2023

Ogólne obrazki ogrodowe, póki jeszcze są bo kto wie co nadciągnie po tych mega upałach...
przy altanie mam fragment do którego drugi raz w tym sezonie jeszcze nie dotarłam bo ciągle coś

sylwia_slomc... 19:38, 14 lip 2023

Ten rok należy do katalpy