Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Urszulla 10:54, 15 lip 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

Przygarnęłabym tego pomarańczowego liliowca i liście bergenia dwukolorowe
Mały szaberek w moim wydaniu co by Ci nie zepsuć rabatki
Kordina 18:19, 15 lip 2023

Lupo - śliczna ta różyczka, muszę o niej poczytać. Ogród to wiadomo, rozległy i piękny
sylwia_slomc... 10:14, 16 lip 2023

Magara napisał(a)
eeee, chwastom to żadne alerty nie straszne, ani upałowe, ani powodziowe

To chyba nie ma jak być chwastem, chciałabym się tych powodziowych alertów nie obawiać jak one
sylwia_slomc... 10:20, 16 lip 2023

Basieksp napisał(a)

Urokliwy ten zakątek z tą ławką Napewno przyjemnie można sie tam schronić przed upałami

Lubię to miejsce bardzo Cała ta rabata była zbudowana w oparciu o stareńką jabłoń....a teraz jabłoń kończy żywot i już dogorywa dosłownie. I nawet nie bardzo jest jak okryć ją pnączami by nadal została bo raz drewno jest zaatakowane już spuszczelem chyba bo korytarze właśnie takie, dwa większa połowa martwa, trzy już była skręcana bo ją rozpołowiło chyba trzy lata temu, cztery w samym środku potężna dziupla w głąb pnia i korzeni, pięć na sporej części nie ma już kory bo dzięcioły tłuka bez opamiętania nowe dziury w niej.

bez tej jabłoni ta rabata już nie będzie taka sama... to jabłoń mojego dzieciństwa, to na niej siedziałyśmy z koleżanką śpiewając piosenki
Jedyne drzewo które tak naprawdę chciałam by zostało ze starych owocówek, a załatwiły ją powodzie i szkodnik drewna, na którego zwalczanie gdy przejęliśmy działkę we władanie już było dawno za późno...
sylwia_slomc... 10:22, 16 lip 2023

Urszulla napisał(a)
Widać że w tym sezonie Twój ogród w lipcu jest ładny a nie umęczony upałami u mnie budleja lada moment zakwitnie a sadzonka od Ciebie mam nadzieję też pokażę kolorek, mam już dla niej miejscówkę w słońcu

Róże świetne są u Ciebieliliowce niezawodne guzikowiec fajny

Róże już przekwitły na razie, większość z nich. Guzikowiec teraz w pełni kwitnienia. Mam dla Ciebie sadzonkę budlei
sylwia_slomc... 10:23, 16 lip 2023

Urszulla napisał(a)

Przygarnęłabym tego pomarańczowego liliowca i liście bergenia dwukolorowe
Mały szaberek w moim wydaniu co by Ci nie zepsuć rabatki

Ula na tej fotce nie ma bergenii, są hosty i języczka
sylwia_slomc... 10:24, 16 lip 2023

Kordina napisał(a)
Lupo - śliczna ta różyczka, muszę o niej poczytać. Ogród to wiadomo, rozległy i piękny
Niesamowicie obficie kwitnąca róża, ładnie kwiat trzyma potem są drobniutkie owocki
Alija 11:23, 16 lip 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)
Wierzbówki lubię, kwitną długo, kolor z daleka widoczny

Sylwia, czy ta wierzbówka to jakaś ogrodowa kupowana w szkółce czy taka rosnąca dziko na polach? Oglądałam kiedyś w Mai o ogrodzie, chyba odcinek u jakiejś malarki, gdzie robiono z niej herbatkę, próbowałaś?

W ogrodzie pięknie, można się zgubić, tyle różnych zakamarków, róża Lupo śliczna, zakątek ze starą jabłonią romantyczny.
sylwia_slomc... 12:14, 16 lip 2023

Alija napisał(a)

Sylwia, czy ta wierzbówka to jakaś ogrodowa kupowana w szkółce czy taka rosnąca dziko na polach? Oglądałam kiedyś w Mai o ogrodzie, chyba odcinek u jakiejś malarki, gdzie robiono z niej herbatkę, próbowałaś?

W ogrodzie pięknie, można się zgubić, tyle różnych zakamarków, róża Lupo śliczna, zakątek ze starą jabłonią romantyczny.

Alicjo to ta zwykła dzika, ona sama do mojego ogrodu przyszła, choć szczerze mówię nie mam pojęcia skąd bo w naszych okolicach wcale nie występuje. Z daleka musiało nasionko przybyć.
Nie robiłam jej choć czytałam i oglądałam też ten odcinek z Majką. Mnie jej zawsze szkoda bo wcale się u mnie nie zachowuje jakoś ekspansywnie, a ta co jest wolę by zdobiła ogród choć wzdłuż ścieżki tylko wędruje. Próbowałam rozsadzać w łąkę przez kilka sezonów, nie powiodło się. Nie wiem czy u kogoś z obdarowanych osób się udało i rośnie. Nasiona też sypałam nie chce wschodzić tam gdzie sypię. Nie wiem czemu może jej wymagania są spełnione tylko przy tej ścieżce.
Tak po prawdzie to nie wiem również czy są jej odmiany ogrodowe. Może są może jeszcze ładniejsze nawet ale do tej pory nigdzie nie spotkałam. W szkółkach nie spotkałam nawet tej mojej dzikiej.
Kordina 13:46, 16 lip 2023

Och, Jabłonka z Bogatą Historią, takiej rzeczywiście szkoda, ale zawsze możesz stworzyć Nową Historię z nową jabłonką dla potomnych
Przypomniałaś mi, że miałam w planach wykopanie dziko rosnącej wierzbówki do ogrodu