W zeszłym roku Sylwia kupiłam chyba takie same. Mam posadzone w dwóch miejscach i jedne już przekwitły a drugie zaczynają.
U mnie od spodu są łyse. Widzę, że u ciebie też tak samo łyse czy się mylę?
Trochę zaatakowane przez mączniaka. W przyszłym roku muszę lepiej o nie zadbać opryskać miedzianem.
Pozdrawiam
Elu u mnie wszystkie rodzaje astra jeśli w głąb nie dociera światło to od ziemi łodygi zrzucają listki. Każdy jeden który jest gęstą kępą lub rośnie w masie tak ma, ale tego nie widać bo są tak gęste, a przynajmniej od połowy wysokości tak mają listków, że zasłaniają dół łodygi i korzeń. Grzyba mi astry na razie przez te 9 lat co je mam nie łapały. Mączniaka miały chyba raz na samym początku, pod tym względem floksy u mnie są gorsze.
Zauważam, że częściej grzyb występuje na nich gdy rosną w półcieniu niż w pełnym słońcu. Ale i od odmiany też chyba zależy. Mam w tym sezonie astra, który rośnie w istnym cieniu i gąszczu, po lądowaniu bażanta miscant zebrinus się na nim dodatkowo wyłożył, a ten mimo to zdrowy i kwitnie ładnie. ALe mam też takiego wysokiego bo powyżej pasa mocno, gdzieś do połowy żeber, póóźniejszego bardzo ekspansywnego, który ma co sezon od dołu listki zasychające, ale też nie wyżej niż do połowy łodygi. Chyba ten brak słońca, a może i przewiewu ma największe znaczenie.
Remontowo
ostatni tydzień był bogaty w różnorakie prace przy czym komin wiódł prym, ale nie zaczęło się od komina bo w sobotę przyjechał mąż kuzynki i zamontowaliśmy grzejniki
posadzka w kuchni nie skończona, ale zabezpieczona przed montażem
ten kolor raczej nie zostanie, chcę bardziej oliwkowy, aparat dodatkowo przekłamuje go mocno
kąty zaakrylowane
w szafkach płytki położone
kładziemy płytki dalej
gotowe jeszcze cokoliki i progi w szafkach zostały do obłożenia
Jeszcze nie fugowane i nie umyte
ale już cieszą
Nad drzwiami w szpalecie kolejna warstwa wyrównawcza gipsu.