Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Muszelka 18:06, 06 lis 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Księga, do której wstęp napisał doktor fizyki Mariusz Błochowiak, specjalista od polimerów i popularny antyszczepionkowiec, nie będzie niestety dla mnie źródłem wiedzy.

W książce zostały omówione, w oparciu o setki recenzowanych artykułów naukowych (z podaniem dokładnych przypisów - można więc dotrzeć do naukowych materiałów źródłowych) m.in. takie zagadnienia jak:  diagnostyka COVID-19 (testy molekularne RT-PCR), sens lockdown'u, funkcjonowanie ochrony zdrowia w okresie pandemii COVID-19, wiarygodność oficjalnych statystyk dla przypadków "z covid" i "na covid", sens zamykania szkół,  dezynfekcji powierzchni, noszenia masek, dystansowania społecznego, badań przesiewowych, pomiaru temp.ciała, itd.

Odrzucenie możliwości zapoznania się z tym materiałem - to Twój wybór. Nie pozostaje mi nic innego, jak uszanować go
Muszelka 18:10, 06 lis 2023

Sylwio, trafnie go opisałaś! Ten klon naprawdę gwiazdorzy. Śliczny jest!
Na pierwszy rzut oka skojarzył mi się z czapką krasnoludka, krasnoluda raczej

sylwia_slomc... 21:09, 06 lis 2023

Alija napisał(a)

Klon jest przepiękny, płomień po prostu.

Sylwia, te grzybki to według mnie, nie opieńki.
Roślina, która zakwitła to nie heliotrop tylko plektrantus czyli popularna komarzyca, ale w odmianie (prawdopodobnie Nico), tak mi się wydaje, nie widać jej dokładnie na zdjęciu.

Sylwia, zdrowia życzę.❤️

A czyli nie opieńki...masę ich mam przy dębowych pniach w podłodze gdzie miała być bacówka
Jako heliotrop od producenta dostałyśmy, a produkowała moja koleżanka więc nie oszukała mnie na pewno. Chyba, że sama zostałaby wprowadzona w błąd z nasionami, ale jak sprawdziłam w necie fotki tej Nico to powiem Ci podobne te nasze....
Kwiat na pewno ma nie heliotropowy.
sylwia_slomc... 21:11, 06 lis 2023

Basieksp napisał(a)
Widoki jak zwykle piękne a jesienią Twój ogród wygląda wyjątkowo pięknie Remontowo, kuchnia coraz bardziej zbliża się do finiszu, już coraz bardziej widać jak ładna będzie I zdrowia życzę

Jeszcze trochę dłubaniny zostało... Gdyby Tauron zgodził się na przeniesienie licznika to już powinno pójść szybko, myślę, ze pół roku i ta część domu w środku byłaby pod klucz. Ale na razie czekamy
Ja nasza jesień uwielbiam, tylko te liście z sąsiadowego orzecha doprowadzają nas do rozpaczy
sylwia_slomc... 21:14, 06 lis 2023

DariaB napisał(a)
Sylwia czytam o Twoich problemach zdrowotnych i bardzo mi przykro, że tak Cię covid męczy życzę Ci w takim razie szybkiego powrotu do pełni sił. Ogród nawet w listopadzie wygląda zjawiskowo.

W listopadzie będzie już przechodził w sepię bardziej, ale i ten moment jeszcze lubię, tyle, ze w tym sezonie z pracami ogrodowymi już nie mam szans nadgonić i tak się spiętrza ta robota do nadganiania... najpierw powodzie i odmulanie, albo susza i podlewanie, to w tym roku odwrotnie ciągle lało u nas i nie dało się robić. No męczą mnie skutki po coidowe
sylwia_slomc... 21:14, 06 lis 2023

Gosialuk napisał(a)
To samo co Alicja miałam napisać.

Czyli jednak komarzyca....
sylwia_slomc... 21:16, 06 lis 2023

Muszelka napisał(a)
Sylwio, trafnie go opisałaś! Ten klon naprawdę gwiazdorzy. Śliczny jest!
Na pierwszy rzut oka skojarzył mi się z czapką krasnoludka, krasnoluda raczej

A te trawy jak broda Dobre skojarzenie
sylwia_slomc... 21:19, 06 lis 2023

Remontowo cd.
Emuś założył siatkę na kleju na kominie pod dachem

i zaciągnął klejem z drugiego nad dachem

Ja tylko okleiłam taśmami dookoła bo na więcej sił brakło

a Em fugował
sylwia_slomc... 21:26, 06 lis 2023

Po drugim myciu

i wyglądałoby wszystko ok, gdyby nie fakt, że fuga ( z wyższej półki cenowej fug i podobno fajna jakościowo) po wyschnięciu zamiast ciemnego beżu okazała się prawie kremowa taki delikatny beżyk...... zupełnie nie o to nam chodziło
ale fotki dopiero przy następnym zgrywaniu bo jeszcze w aparacie. Zła jestem jak nie wiem, czy naprawdę nie można pokazać prawdziwych odcieni na opakowaniach???
Potrzebowałam taki jak ma gdy jest mokra, a nie po wyschnięciu
Nie wiem czy się przyzwyczaję, jak nie to będziemy inną fugę kupować i robić robotę jeszcze raz
sylwia_slomc... 21:33, 06 lis 2023

Ale zostawiając podłogę w spokoju trzeba było coś zrobić na jakiś czas z obecnymi drzwiami bo straszyły, a chciałabym to pomieszczenie zamknąć już jako w miarę wykończone
kupiliśmy okleinę i okleiliśmy, nieszczególnie ładnie się udało bo na tych drzwiach masa nierówności lakierowych była do tego one z pilśni łączonej, na łączeniach od wilgoci popuchło więc wiecie jak to wyglądało. A kto nie wie może się cofnąć do fotek na których drzwi się łapały w kadrze.
dołożyliśmy też sporo uszczelek bo one wypaczone są i w zimie ostro wiało...

nawet na fotce to łączenie pilśni widać, ale i tak jest sto razy lepiej niż było, a to tylko do czasu rozpoczęcia budowy drugiej części domu
i jeszcze przymiarka deski przy ścianie w przejściu do jadalni

i podkucie tynku by się deska zmieściła

i na razie tyle