Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

LIDKA 21:44, 06 lis 2023

Sylwia jak Cie ta fuga drażni to ją zastąp inną. Mialam tak samo przy końcu budowy. Kupilam takie nożyki do skrobania fug po kilkanaście złotych, wydrapałam fuge i zrobiliśmy nową. Też mi śmietankowa wyszła zamiast beżu.
Taka jasna w kuchni szybko sie zabrudzi. Też mam deskowe płytki i to w całym domu.
LIDKA 21:45, 06 lis 2023

Aaaa ... Jeszcze jesienny ogród zachwyca kolorami. Lubię kolorowe liście.
Basieksp 21:50, 06 lis 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

Jeszcze trochę dłubaniny zostało... Gdyby Tauron zgodził się na przeniesienie licznika to już powinno pójść szybko, myślę, ze pół roku i ta część domu w środku byłaby pod klucz. Ale na razie czekamy
Ja nasza jesień uwielbiam, tylko te liście z sąsiadowego orzecha doprowadzają nas do rozpaczy

Też kiedyś za płotem u sąsiada mieliśmy orzecha, wiatr zawsze tak wiał, że większość liści ale też orzechów lądowało u nas. Miałam dużo orzechów, nawałnica go połamała trochę, resztę sąsiad wyciął. Trochę go szkoda było, nie przeszkadzał nam zbytnio, bo to było w rogu działki, tylko to zbieranie liści i skorupek no ale mam tam teraz więcej słońca
Kordina 22:12, 06 lis 2023

Sylwia a co do drzwi można na All..ro kupić na wymiar sklejkę cieńszą i po prostu na te drzwi w przyszłości walnąć, że się tak elegancko wyrażę, i nawet opalić co nieco. Ja sklejką zastąpiłam połowę przeszklenia w drzwiach.
Z fugą wyszłam podobnie jak Ty, z tym, ze siwa, miała być ciemniejsza a okazała się całkiem jasna, co dopiero po wysuszeniu było widać, a to już 4 lata, jak mieszkam w ogrodzie i nawet myślałam, żeby kupić farbę do cementu i małym pędzeleczkiem przynajmniej w łazience malnąć fugę na ciemny siwy
sylwia_slomc... 22:36, 06 lis 2023

LIDKA napisał(a)
Sylwia jak Cie ta fuga drażni to ją zastąp inną. Mialam tak samo przy końcu budowy. Kupilam takie nożyki do skrobania fug po kilkanaście złotych, wydrapałam fuge i zrobiliśmy nową. Też mi śmietankowa wyszła zamiast beżu.
Taka jasna w kuchni szybko sie zabrudzi. Też mam deskowe płytki i to w całym domu.

Nie spieszę się na razie bo jeszcze remontu trochę zostało to i tak się pewnie zabrudzi, a przynajmniej między płytki nie najdzie syfu Ale docelowo nie wiem czy zostanie .....
sylwia_slomc... 22:36, 06 lis 2023

LIDKA napisał(a)
Aaaa ... Jeszcze jesienny ogród zachwyca kolorami. Lubię kolorowe liście.

Ja też
sylwia_slomc... 22:39, 06 lis 2023

Basieksp napisał(a)

Też kiedyś za płotem u sąsiada mieliśmy orzecha, wiatr zawsze tak wiał, że większość liści ale też orzechów lądowało u nas. Miałam dużo orzechów, nawałnica go połamała trochę, resztę sąsiad wyciął. Trochę go szkoda było, nie przeszkadzał nam zbytnio, bo to było w rogu działki, tylko to zbieranie liści i skorupek no ale mam tam teraz więcej słońca

Ten orzech sąsiada to ma kilkadziesiąt lat, jest potężnym drzewem chyba nawet większego nigdzie nie widziałam, liści jest masa, gdyby to był inny gatunek to bym je zostawiała na rabatach, ale orzechowe trzeba posprzątać bo ziemię trują
sylwia_slomc... 22:41, 06 lis 2023

Kordina napisał(a)
Sylwia a co do drzwi można na All..ro kupić na wymiar sklejkę cieńszą i po prostu na te drzwi w przyszłości walnąć, że się tak elegancko wyrażę, i nawet opalić co nieco. Ja sklejką zastąpiłam połowę przeszklenia w drzwiach.
Z fugą wyszłam podobnie jak Ty, z tym, ze siwa, miała być ciemniejsza a okazała się całkiem jasna, co dopiero po wysuszeniu było widać, a to już 4 lata, jak mieszkam w ogrodzie i nawet myślałam, żeby kupić farbę do cementu i małym pędzeleczkiem przynajmniej w łazience malnąć fugę na ciemny siwy

Tam docelowo takich drzwi wcale nie będzie, planujemy na szynie takiej podwieszanej na rolce drzwi przesuwne z opalonych dech zrobić Te zostają na razie żeby mi myszy do domu nie szły
anpi 00:47, 07 lis 2023

W łazience przyciemniałam fugę na podłodze malując taką specjalną farbką do fug w tubce z gąbeczką (ona dodatkowo zabezpiecza fugę - zmniejsza absorbcję wody i ułatwia czyszczenie, bo brud się tak nie wchłania). Już kilka lat się trzyma ten kolor i nic się nie dzieje. Malowałam na czekoladowy kolor zaraz po położeniu fugi, która też wyszła nie taka jakiej oczekiwałam. Była za jasna i płytki o wyglądzie deseczki "zlały się" w jedną całość, zamiast odznaczać się, że są deseczkami.
Alija 11:04, 07 lis 2023

Sylwia, mam też komarzycę plektrantus lavender, może taką właśnie masz? Bo Nico ma malutkie, niezbyt atrakcyjne kwiaty.
Na zdjęciu jest lavender.